Onsdagens sammanfattning

Det blev lite gråtigt när Ferrer gick och lämnade hårbandet i servekrysset där ändå va?

Det var väl dags ändå, och man får tänka att det var otroligt bra gjort att kriga sig tillbaka någorlunda och hålla en viss nivå i år. Men samtidigt ska man väl veta att Ferrer är en spelare som kanske inte ska nöja sig med att åka runt och kriga för matchvinsterna. Han var i hur många år som helst runt femma i världen. Dit kunde han aldrig nå tillbaka, så det är klart att han då ska lägga av. Tidernas största kämpe. Tidernas bästa inställning. Och tveklöst en av de mest sportsliga spelarna som spelat vår sport. Egentligen föll han väl ifrån för ett par år sen. Då lämnade han toppen, så det är ju inte chockartat det här riktigt. Däremot, man kommer minnas honom som en extremt stort spelare och jag glömmer aldrig historien om hur han i 20-årsåldern bestämde sig för att sluta spela tennis för att han inte ansåg att han var tillräckligt bra. Han kom tillbaka efter bara några månader, men det säger mycket om honom. Jag tror aldrig han sett sig själv som någon slags superstjärna. Han har också sagt att han måste vara den sämsta toppspelaren som någonsin varit en toppspelare. Och precis så är det. Rent tennismässigt var han aldrig någon toppspelare, men han kunde jobba. Oj vad han kunde jobba.

Jag gillar inte att skriva sånt där. Det låter alltid som att personen i fråga har dött. Ferrer har inte dött. Han kommer nog ha en rätt mysig andra halva av sitt liv. Han har spelat in 300 miljoner kronor, hans tjej ser snäll ut och han har ett barn. Han kommer nog hitta något annat att kämpa med. För kämpa, det lär han nog aldrig sluta göra den där mannen. Ni får 200 miljoner pengarna på att han någon gång kommer bli fet.

Chanslös var han igår i alla fall, Ferrer. Zverev klart bättre än tidigare i sommar när han fick spela på en bana där han har goda minnen sen tidigare. Ferrer var väl lite halvknackig för dagen. Lite störd av skada möjligen. Det var ofrånkomligt det där och lika bra kanske. Nu fick vi det här med Ferrer avklarat, och kan fortsätta turneringen.

Desto mer sorgligt kommer det bli när Nadal lägger ner sitt hårband på banan för gott. Då blir det gråtfest kan jag säga, inte minst på honom själv. Han kommer inte kunna hantera det. Men det är väl ett tag kvar kan man hoppas. Han var inte bra igår. Felix gjorde en dålig match med massor av missar, det gav Nadal en enkel seger, men det var dåligt. Han returnerar anskrämligt och träffar inte bollen bra överhuvudtaget. Ett bra gem gjorde han i matchen, när han bröt till 5-2 var det väl i andra set. Men i övrigt, jag tror Nadal får det väldigt tufft att vinna den här veckan också.

Nishikori var dålig mot Dellien. Hopplöst osäker. Och intressant att se hur Dellien hanterade Nishikoris andraservar. Som han attackerade dem. Så ska man alltid göra när man möter en toppspelare. Smälla på andraservarna och hoppas på det bästa.

Del Potro får vara både nöjd och missnöjd med sin förlust. Nöjd med att han kan spela och nöjd med att han var klart bättre, men kanske lite missnöjd med att han lyckades förlora en match där han var så mycket bättre. Djere var sjukt bra i de absolut sista gemen dock. Och matchbollen som han räddade där, vilken boll. Jag tycker också man såg anledningen till att Del Potro har det lite tufft på grus. När han numera inte har full kraft i sin backhand blir det väldigt tungt för honom ute i det hörnet. Han kan inte göra annat än att mota tillbaka eller slajsa och motståndaren får då lite för bra lägen att fortsätta pressa honom. Det är enklare för honom att komma runt det där på snabbare underlag. Men det här var första matchen på länge, på grus som han inte spelat på mycket senaste åren, så att han var bättre än Djere, det är bra ändå.

Samtliga resultat.

Det känns som att de bra spelarna är lite på hugget och presterar den här veckan, något som talar för att vi kommer få en riktigt fin avslutning framåt helgen. Kul att se Wawrinka igår exempelvis. Han varvar upp.

Åttondelar idag torsdag. Vi hörs alldeles strax inför dem.