Inför åttondelarna

Torsdag! Åttondelsdag! Nu kör vi.

Han känns ju inte i nåt superskick just nu, Cilic, och Djere är en tuff match mot honom för närvarande. Vilken utveckling på Djere alltså. Inför den här säsongen kändes han som en spelare som något orättvist nått atp-touren på att ha mjölkat poäng på challengertouren. Han gled fram på ett bananskal i Rio och vann titeln, men nu, åttondelen i en mastersturnering och han backar liksom hela tiden upp den ranking han fått lite oförtjänt. Han förtjänar rankinglyften i efterhand så att säga. Och jag tycker han har en kanonchans idag också. Han har inga direkta svagheter i spelet. Han kommer kunna stå emot Cilic, och om Cilic bara är tillräckligt osäker, som han ofta varit på slutet, då vinner ju Djere det där och når kvarten. Jättebra för båda två skulle jag säga. Bra lottning för båda två, bra chans att nå kvarten utan att behöva slå någon som är riktigt bra.

Fognini brukar säga att han har spelet för att slå Nadal, och han har därmed också spelet för att slå Thiem. Det är lite samma sätt man ska spela för att slå Nadal och Thiem på grus. Man ska läsa spelet, men ska stå och ta bollen tidigt för att ta bort tid och möjlighet för dem att få igång sin tyngd i spelet, och just det där är Fognini en av de bästa på. Hoppas han är motiverad idag, Fognini för då kan det bli en grym jäkla match det där. Två av de senaste tre mastersvinnarna det där. Thiem i Indian Wells och Fognini i Monte Carlo.

Chardy har överraskat stort den här veckan. Han kom in med usel form och när han tappar formen brukar det ta ett tag för honom att komma upp igen, men nu gick det fort. Typexempel på spelare som gynnas av Madrid. hans serve är jättebra, men i normala fall inte riktigt tillräckligt bra för att bli det där ultimata vapnet. Med en lite snabbare bollflykt blir den däremot just det där vapnet. Lite får Djokovic ändå se upp. Chardy kommer smälla på så det står härliga till och vem vet, han kan ju ha en perfekt dag. Då är det frågan vad Djokovic kan göra åt det.

Wawrinka ska slå Nishikori på grus. Jag tycker verkligen det. Nishikori gillar inte motståndare som kan få snurr på honom och dra ut honom i hörnen. Wawrinka är absolut bäst på det. Wawrinka grusspecialist, Nishikori inte som bäst på grus, och se man till hur de såg ut igår, Wawrinka ska vara bättre idag. Otroligt högklassig match för att vara en åttondelsfinal. Två av världens bästa spelare. Så den ska man ju se. Man ska se många matcher idag.

Federer och Monfils har inte mötts på fyra år. Bara 9-4 för Federer i inbördes och två av torskarna har kommit på grus. Monfils är en av de spelare Federer haft svårast mot genom åren. Men det var ju längesen. Federer är en helt annan spelare idag än han var för fyra år sen. Han är tryggare i att möta den här typen av försvarsspelare numera. Han har blivit bättre på att bedöma när han ska attackera och när han bara ska stå och bolla. Som jag skrivit några gånger nu senaste tiden. Jag tror inte folk har en aning om hur farlig Federer kommer vara under upplösningen av grussäsongen här. Vi får se vem som har rätt, men jag tror att han kommer smaska bort Monfils all världens väg idag.

Tsitsipas-Verdasco är ju en kanonmatch, men idag kommer den ändå lite i bakvattnet, vilket är helt sjukt. På papperet är detta en av årets bästa tennisdagar hittills. Jag tror Tsitsipas är lite för smart och lite för stabil för att Verdasco ska vinna, men ser man till det rent spelmässiga så är nog inte Verdasco långt efter. Men som sagt, Tsitsipas skalle och stabilitet, blir problem för Verdasco med de sakerna.

Zverev måste slå Hurkacz. Han får inte förlora nu när folk börjat tro att han kanske är lite på gång. Och jag tror inte han gör det heller. Men lite obehagligt så klart. Hurkacz slår hårdare så Zverev måste se till att vara ganska mycket säkrare, och säkerheten har ju inte riktigt varit hans starka sida på sistone.

Så avslutar vi med Nadal, som har en kanonlottning här. Förlorar han eller ens om han blir pressad av Tiafoe är det en stor besvikelse.

Vilken tennisdag, mina vänner. Mycket nöje.