Inför Madridkvartarna

Det här är den bästa kvartsfinaluppsättningen i en turnering sen…ja, det har vi inte tid att kolla upp. Men det var såhär det var förr i tiden. Världens bästa spelare i kvarten, plus någon liten miniskräll. Idag spelar sju av världens åtta spelare kvartsfinal. Plus Cilic som man väl kanske skulle kunna byta ut mot någon, men han är både Grand Sam-vinnare och Grand Slam-finalist, så en viss kapacitet finns ju därinne någonstans. Vansinnigt hög nivå med andra ord. Otroligt trevligt.

Lite märkliga tider kan man ju tycka. Det är damtennisen som stökar till det. Så det blir en lunchmatch helt enkelt, och sen resten ikväll. Lite fördel för Djokovic faktiskt att han får mycket längre vila inför morgondagens semifinal än vad de andra får.

För Djokovic slår väl Cilic, det tycker jag man kan utgå från. Känts förhållandevis stabil den här veckan, och Cilic är ju verkligen inte värd att vara här om man ska vara riktigt ärlig. Han har duckat två gånger om och borde förlorat minst en av matcherna om någon rättvisa rådit. 17-2 för Djokovic i inbördes möten, och det är helt enkelt svårt för Cilic att slå honom. Inte bara för att han är mycket sämre, utan spelstilsmässigt också. Det landar alltid i att Djokovic är mycket säkrare och vinner på det.

Sen blir det roligare.

Federer-Thiem är den match jag ser fram mest emot idag. Jag tycker verkligen att Federer är så vansinnigt underskattad på oddsen. Det var väl 1,30 på Federer när de möttes i Indian Wells, eller minns jag fel? Underlaget spelar stor roll. Thiem mycket bättre på grus så klart, Federer klart sämre, men det är liksom samma spelare, och jag tror inte för en sekund att Thiem känner sig som nån slags stor favorit idag. Och jag tror inte heller överhuvudtaget att Federer känner sig som någon större underdog. Jag är helt övertygad om att han ser Thiem som en spelare han ska slå, oavsett underlag. Nyckeln för Federer blir till hundra procent att vara offensiv. Att pressa upp tempot så mycket det bara går. Att attackera, att komma fram på nät. Och absolut viktigast av allt, att inte fastna i ett bollande där Thiem får gå runt och loopa upp sina blytunga forehands mot Federers backhand. Federer har inget försvar därute på grus. Höga, tunga bollar mot hans backhand och han kan i stort sett inte göra något. Det var så Nadal hade sån sjuk kontroll på honom på grus under alla år, och även om det inte är lika enkelt för Thiem som är högerhänt att utnyttja, han kommer vara medveten om det och försöka utnyttja det. Jag tror dock att Federer kan spela på ett sätt som gör att Thiem inte ens får chansen att utnyttja det. Thiem är känslig för tempo, och om Federer ser till att hela tiden ligga på gränsen, då finns absolut möjligheten att han kan få Thiem att vara ganska medelmåttig. Otroligt intressant match hur som helst och som ni nog förstår, jag tror att Federer har en ruskigt god chans. Förhoppningsvis lite mindre blåsigt idag än igår också, det kan behövas för Federers del.

Sen valparna Tsitsipas och Zverev, otrolig match, men här får vi ju ett exempel på att tennisen helt enkelt inte kommer vara lika intressant om några år. Då kommer de här två kanske vara allra bäst, men jämför man deras match mot två av de andra matcherna idag så är den inte ens i närheten. Jag var inte så vansinnigt imponerad av Zverev igår. Jag tycker han hade en del tur som fick med sig segern. Tsitsipas var desto bättre i sin match, och rent allmänt skulle jag säga att Tsitsipas just nu är ganska mycket bättre än Zverev. Sen ska man ha respekt för att Zverev är regerande mästare. Folk lyfts av sånt. Men nej, jag tror att Tsitsipas bara vinner på att han för närvarande är bättre.

Och så avslutar vi med en fantastisk kvällsmatch. Jag tror att Nadal löper otroligt stor risk att få lämna ikväll. För visst, han slog Felix, och han slog Tiafoe, men jämna set i båda matcherna, och det här motståndet är liksom något helt, helt annat. Wawrinka har haft det lite jobbigt mot Nadal genom åren. Minst sagt. Tre vinster på 20 försök, men egentligen bottnar det mest i att Nadal alltid varit så mycket bättre. Nu är inte Nadal bra. Han är förhållandevis sämre än han varit, inte någonsin chans, men han har i alla fall väldigt sällan varit såhär svag. Wawrinka inte uppe på sin absolut högsta nivå heller, men skulle inte det här kunna vara ett sånt där läge då Wawrinka bara växer av att man börjar närma sig slutet på en turnering? Han är de stora matchernas man, Wawrinka, inget snack om saken, och han har en intressant möjlighet här. För så osäker som Nadal varit de senaste veckorna när han själv försökt slå till bollen, jag är väldigt osäker på om han kommer våga vara särskilt offensiv ikväll. Och är han inte det, då spelar han Wawrinka helt och hållet i händerna. Jag tycker inte att Nadals försvar heller sett sådär ogenomträngligt ut på sistone, och är det någon som kan massera sönder ett försvar om han får tid på sig så är det Wawrinka. Otroligt intressant match som sagt, och jag tror att Nadal mycket väl kan förlora den.

Det där blir en tenniskväll det mina vänner. Oj, oj, oj.