Topparna hänger kvar

Det blev en favoritbetonad torsdag i Madrid men innebär det att speldagen var tråkig? Inte direkt. Det var på förhand en av årets hetaste tennisdagar. Det kanske inte blev exakt så bra som det hade kunnat bli, men riktigt bra blev det.

Federermatchen är förstås det som sticker ut. Det är lite festligt att se hur han blir när han håller på att förlora numera, Rogge. När det var som allra jobbigast igår ville han att domaren skulle sätta på taket över banan så att Roger inte skulle bli störd av solen. Det är ju faktiskt helt absurt, jag har aldrig hört något liknande. Det var nog så att taket inte var helt avdraget, och att det kanske var det han menade, att man skulle flytta det i alla fall så inte skuggan hamnade exakt vid baslinjen på den ena sidan, men han frågade domaren rakt ut om han kunde sätta på taket, så han fick det i alla fall att framstå på det sättet. Jag tycker mest det är roligt. Det är kul att se en gammal man vara så besatt av att vinna som Federer är. Och jag är ju van vid att det är såhär numera, att han spårar ur lite när det håller på att gå åt fel håll, men om man inte sett den här sidan av honom förut, och bara mindes honom från förr i tiden, då hade man ju blivit lite överraskad kanske.

Skönt att han vann, Federer. Jag tycker det hade varit väldigt orättvist annars. Total kross i första set. Sen fick han en skitstart i andra som han tvingades jobba sig tillbaka från. Han gjorde det starkt, och hade breakboll fram till att få serva för matchen i slutet av andra set. Som trenden var då hade det varit rimligt att han vunnit då, men Monfils fick till en bra period, och när det var utjämnat blev Federer lite nervös. Han kom emellertid tillbaka från underläge även i tredje set, och vann till slut efter att ha räddat matchbollar. Intressant hur mycket han började gå på nät i slutet. Normalt lite av ett flyktbeteende när man är pressad, och från Federers håll var det nog också så, men det funkade ju hur bra som helst i och med att Monfils inte fattade vad som hände. Han fortsatte stå extremt långt bak när han returnerade Federers andraservar och det var bara för Federer att komma in och slå undan volleyn de få gånger Monfils fick bollen i spel. Vekt spel av Monfils i slutet av det gem där han hade matchbollar.

På det hela taget ändå en okej match av Federer. Mycket gick emot honom, han hade studsarna emot sig igår, och Monfils spelade väldigt bra under vissa perioder, men han vann ändå. Det är bra.

Nadal, var det lite bättre igår? Jag tycker det. Samtidigt som man ska vara medveten om motståndet. Tiafoe är inte en spelare som är bra nog för att vara i åttondelen i en mastersturneirng på grus. Ganska tacksamt för Nadal, som inte vann med mer än ett break i varje set. Lite bättre, men knappast bra.

Chardy kändes väl lite uppgiven kanske. Han har fortfarande inte tagit set på Djokovic på 13 försök. Hemskt.

I min värld var det helt orättvist att Zverev till slut slog Hurkacz. Hurkacz var bättre, bortsett från tredje set kanske, men där hade han också ett tidigt break som han strulade bort. I de två första seten var han bara bättre, och han borde ha vunnit. Zverev är bättre den här veckan, men man ska vara medveten om att det inte betyder så mycket. Han har varit så extremt långt ner i skiten att en liten bättring inte betyder allt precis. Men det är förstås positivt. En kvartsfinal i en sån här turnering är just nu ett stort kliv åt rätt håll för honom. Tråkigt för Hurkacz, men det kommer fler chanser för honom. Omöjligt att inte tänka på vilken spelare han hade varit om han kunnat röra sig. Räcker med att titta på hur han går. Han har inget naturligt, bra sätt att röra sig på och han är fruktansvärt långsam. hans spelmässiga egenskaper är helt fantastiska, men han är liksom lite sen hela tiden för att han är så långsam. Det går inte att göra något åt. hans kropp är inte riktigt anpassad för idrott. Men som sagt, tänk om.

Thiem var för bra för Fognini och Wawrinka var för bra för Nishikori. Svårt att riktigt värdera insatserna. De förväntades vara bättre, och de var bättre. Bra, men vi får se idag hur de står sig den här veckan.

Tsitsipas slog Verdasco relativt enkelt. Riktigt bra spel, men Tsitsipas var bara bättre. Imponerande tycker jag.

Och Cilic slog Djere på något märkligt sätt. Djere föll ihop totalt när han egentligen avgjort matchen i andra set. Stunden blev lite för stor för honom kanske. Tur för Cilic.