Inför semifinalerna

Man hade ju kanske velat trycka in Federer någonstans, men tre av världens fyra bästa grusspelare är igång idag. Plus en extremt intressant utmanare. Det kunde varit sämre.

16:00 Djokovic-Thiem 1,86-2,05 Bethard

Thiem ska spela dubbel idag också. Undrar hur sugen han är på det. Men det var alltså inget alternativ att lägga den här som andra match idag, den var tvungen att vara första.

Två raka segrar för Thiem, 2-2 totalt på grus, men jag hävdar ändå att det här ska passa honom rätt dåligt, i alla fall i teorin, på papperet, eller vad man ska säga.

Det jag tänker på är Djokovic returer. Världens bästa returnerare, det är det nog ingen som säger emot numera. Det är omöjligt att göra. Och något han i synnerhet är totalt överlägsen på att att kunna placera sina returer. Han försöker inte bara få in dem, inte ens på motståndarens förstaservar, utan han kan också styra dem lite dit han vill ha dem. Just det senare tror jag är lite dåligt för Thiem. Eller mycket dåligt till och med.

Thiem är beroende av att få spela forehand, minst sagt. Han är en fantastisk spelare, men han är också ganska enkelspårig. Ovanligt enkelspårig för att vara så bra. Han har en enorm forehand. En av de bästa i världen Hans fysik är också bland de absolut bästa i världen. Serven är helt okej. Men sen har han en backhand som är svag för att vara en spelare på den högsta nivån, och hans returer, de är inte bra. Får han använda sina styrkor precis som han vill går han nästan inte att slå. Lyckas man hålla hans styrkor borta, då är han inte omöjlig överhuvudtaget.

Allt för Thiem handlar om att få spela forehand. Får han göra det vinner han oftast bollarna. I egen serve är meningen att han ska få börja slå forehand efter returen, men om motståndaren lyckas få ner honom långt ner i backhandshörnet med tillräckligt tryck, då är det backhand som gäller, och då öppnas stora möjligheter för motståndaren. Det är exakt det här som Djokovic, när han varit som bäst, gjort så extremt bra mot Nadal och Federer. Han har hittat de där kvadratmetrarna nere i backhandshörnet där det inte går att hinna komma runt och slå forehand för motståndaren, och sen har han aldrig släppt in dem i duellen heller. Det är det jag tror att han kan komma att göra mot Thiem idag också. Helt enkelt låsa in honom i backhandshörnet, och käka upp nyckeln.

Sen tycker jag det finns oklarheter kring Djokovic.

Av det jag sett från honom i den här turneringen, två matcher, är det helt omöjligt att avgöra hur bra han är. Han kom in med svag form och har inte testats mot starkt motstånd. Har han hittat en bättre form eller har han bara lyckats ta sig igenom ett par matcher utan att floppa? Ja, det vet man inte, men vi får lite svar på det idag. Är han fortfarande inte i slag, då är han helt enkelt för dålig för att slå Thiem.

Fantastisk match mellan två av de tre bästa grusspelarna i världen. Missa den för allt smör i Småland inte!

21:00 Nadal-Tsitsipas 1,16-6,25 Bethard

Det är väl kanske så att Tsitsipas fortfarande är kronprinsen, arvtagaren, när det gäller mental förmåga. Hans inbördes möten med Nadal hittills indikerar i alla fall det. Han har inte direkt varit nära.

Eller är det snarare det spelmässiga som är problemet? Jag skulle nog säga att det hittills varit så.

Tsitsipas har sitt problem där. Att räcka till på det spelmässiga planet. Gör han det, om han bara är någorlunda jämn med sin motståndare, då hittar han oftast ett sätt att vinna. Men är han för mycket sämre, då går det inte. Då kan ingenting hjälpa honom. Och det är vad som hänt hittills. Han har inte haft vapnen för att skada Nadal och han har inte haft säkerheten för att stå och bolla med honom.

Nadal returnerar ganska svagt just nu, och det kan vara en räddningsplanka för Tsitsipas. Om han kan få riktigt bra utdelning, och bra lägen, på sin serve, då har han forehanden för att slå igenom Nadal. Men det är nog också den enda räddningsplankan. Tsitsipas har inte något tempo i sitt bollande som kan störa Nadal och även om Nadal varit osäker på sistone, Tsitsipas har ändå inte säkerheten för att stå emot.

Om Nadal ser ut som han gjorde igår mot Wawrinka, då tror jag det blir otroligt svårt för Tsitsipas. Han är då trots allt uppe på en spelmässig nivå som Tsitsipas inte har i sig, och det går inte riktigt att komma runt för honom.

Jag hoppas det blir en riktig batalj. Det kan mycket väl bli det. Men lite risk ändå för att Nadal ännu en gång är lite för bra.