Två magimatcher – och två som inte blev av

Vi hoppades på en magisk tennisfredag, och vi fick en magisk tennisfredag, trots att två av matcherna uteblev eller i princip uteblev.

Hur mycket man än vill säga motsatsen, det går inte att säga annat än att Thiem till slut var värd vinsten mot Federer, även om det hade kunnat sluta precis hur som helst. Han började returnera bättre ju längre matchen led helt enkelt, och i takt med att han gjorde det började Federer serva sämre. Federer låg på 75% förstaservar in. Fantastiskt, men inte bara hans förtjänst. Det blir enklare att serva om det man gör biter så otroligt bra som det gjorde för honom så långt. Thiem har returerna som sin största svaghet, men i första två seten igår var det svagt även för att vara från honom. Federer har också numera returerna som sin största svaghet, och det var inte så bra från honom på den punkten igår heller. Det gjorde att det sällan blev så mycket spel, men matchen var ändå löjligt underhållande. Vilken spänning. Det som avgjorde var att Federer fick in färre förstaservar, och Thiem började våga krypa runt och slå forehand på andraservesreturerna. Det var vinst nästan varje gång som spelarna fick börja slå forehand, så då var plötsligt allt vunnet för Thiem. Två matchbollar för Federer. En där han chansade lite och slog ut sig med några decimeter. En som han fick i spel, men där Thiem hade honom i säcken med sin forehand mot Federers backhand. En mäktig match, Federer kunde ha vunnit den, men jag vidhåller, det var rättvist att Thiem till slut vann. Så spännande det var alltså, sjukt.

Det blev även riktigt kul mellan valparna. Rättvist eller inte att Tsitsipas vann, kanske inte spelmässigt egentligen, men hur ofta vinner inte Tsitsipas på annat än det spelmässiga? Han hade en riktigt dålig trend där han tappat slutet på andra set och sen pressad direkt i egen serve i tredje. Om det bekommer honom? Icke. Efter att ha varit under stor press i egen serve går han ut helt nollställd, som en vinnare, och bryter Zverev fram till 3-1. Sen var det klappat och klart. Vanliga spelare, som Zverev, kommer inte tillbaka från en sån motgång. När man själv pressar på och precis håller på och avgöra, så fattar inte motståndaren att det är just det som håller på att hända, utan han skiter fullständigt i det och kommer ut som att det som hänt den senaste halvtimmen aldrig hänt. Jag tycker Tsitsipas är helt unik i det där. Jag har aldrig sett någon annan tennisspelare, kanske ingen idrottsman, ha det där. Han påverkas noll av att det är motigt. Och då menar jag noll. Hans närminne helt enkelt är ur spel, även om jag vet att det inte är så. Han har bara en fullständigt perfekt fungerande hjärna. Han märker vad som händer när det går emot, men han skiter i det. Han ser bara framåt, bara möjligheter, och även om han har ett stort spel, man ska aldrig underskattade hur stor del det där är i honom som spelare. Spelet skulle aldrig räcka till för topp-10 om han inte var fullständigt perfekt inställnings- och tankemässigt. Det förklarar kanske också lite att jag egentligen aldrig trodde på honom som en framtida toppspelare. För när jag såg honom på dimmiga livesändningar från challengertouren förstod jag mig aldrig på hans mentala överlägsenhet. Jag såg bara spelaren. Men nu har jag lärt mig. Han är helt fantastisk.

Sen var det två matcher som inte blev det man hoppats på. Cilic var magsjuk, så ingen match mot Djokovic. Och Wawrinka, vad var det för fel på honom? Han gjorde ett par bra gem i början, okej i alla fall, men sen räckte han bara inte till under resten av matchen. Hopplöst osäker, och det var inte direkt någon Tsitsipasskalle på honom, om man säger så. Han föll ifrån totalt. Nadal såg bra ut igår. Han fick lagom fart på sig och det gjorde att han kunde träffa bollen lite bättre än tidigare, klart kliv framåt, men jag tror ändå man ska vara lite försiktig innan kan antyder att han är tillbaka i full form igen.

Det var gårdagen. Idag semifinaler, och ny magi att vänta. Förstår ni hur kul tennis är när de bästa lyckas ta sig fram till slutet av turneringarna som den här veckan? Jag förstår det. Det är helt fantastiskt. Vi hörs om en stund inför dagens matcher.