Inför Rom

Vi snackade ju om det i Hawkeye, Sladjan och jag, och vi kom fram till att de här tre europeiska mastersturneringarna är magiska alla tre på sitt sätt, och just i år blir det nog svårt att nå upp till riktigt samma nivå som Madrid gjorde, men vi var överens, Rom är den allt inräknat allra härligaste av de tre. Publiken är det som avgör för min del. Publiken i Rom är fantastisk på ett annat sätt än den är i Madrid och i synnerhet än i Monte Carlo. Och ni har säkert redan sett det någonstans, men jodå, Federer som bara skulle spela två grusturneringar under sommaren kastar in en till. Så otroligt härligt, tycker jag. Han är hungrig, han känner sig fräsch, han vill spela i Rom.

Lottningen ute, och det här är vad vi har att det fram emot den kommande veckan.

Kolla de åtta seedade spelarna. Tänk om de bra spelarna håller den här veckan också. De där potentiella kvartsfinalerna alltså. Det där är inte normalt. Det är för bra. Man blir liksom nästan rädd för att bli utan av att se möjligheten.

Det är hårda bud i de här turneringarna. Skönt för de åtta bästa att stå över första omgången i och för sig, men Djokovic, som är förstaseedad, får börja mot Shapovalov eller Carreno Busta. Det är liksom ingen transportsträcka direkt. Är man bäst i världen ska man klara det. Båda två är formsvaga, och Shapovalov är dessutom dålig på grus, men kapabla spelare, inget snack om saken, så han kommer behöva vara koncentrerad. Cecchinato sen som första seedad motståndare, någon gång lär Cecchinato få en fullträff på hemmaplan, och han är farlig. Vi minns också så klart matchen dem emellan i Franska Öppna förra året där Cecchinato vann. Djokovic var inte direkt på topp då, men är han det nu då? Antagligen inte.

Nadal har det lite enklare som det känns. Gasquet eller Chardy, han bryr sig nog inte där. Det ska inte spela någon roll. Sen Basilashvili eller Djere, skrämmer ju inte heller. Viktigt för Nadal att kanske kunna få vinna några enkla matcher och gå ohotad till kvarten den här veckan.

Federer får också vara rätt nöjd med sin lottning. Antagligen Tiafoe först med tanke på hur formsvag Sousa är, och det är knappast en motståndare som stör Federer, inte på grus, och inte på andra underlag. Coric eller Felix sen, Coric har varit en jättetuff motståndare för honom tidigare, men så formsvag Coric är just nu ska det inte vara några problem alls. Felix borde Federer också kunna ha rätt bra kontroll på. Det är jobbigare för Federer i Rom än i Madrid. Det går klart långsammare i Rom vilket på papperet ska vara sämre för Federer, men jag tror ändå han når kvarten utan större problem den här veckan också.

Zverev fjärdeseedad den här veckan, och för honom är situationen en lite annan än för de andra jag nämnt hittills. För honom är nästan alla lottningar riskfyllda. Berrettini på hemmaplan, stentufft motstånd för Zverev. Han blir inte mer än mycket knapp favorit i den matchen. Och om han skulle klara den antagligen Monfils eller möjligen Schwartzman. Skulle Zverev ens vara favorit mot Monfils? För min del skulle han nog inte vara det. Han har så klart chansen att nå kvarten, Zverev, men det kommer krävas att han tar sig förbi motståndare som för närvarande är lika bra eller bättre än honom själv.

Thiem ska vara farlig. Rom ska ju faktiskt passa honom bättre än Madrid när det gäller de yttre förhållandena, så han ska nämnas väldigt tidigt när man ska spekulera kring vem som vinner det här. Måste väl vända för Edmund någon gång, men tills dess är han inte favorit mot Verdasco, så Verdasco trolig öppningsmotståndare för Thiem. Faktiskt en lite tuff match för honom det. 3-0 för Verdasco i inbördes, det är ingen slump det. Obehagligt för Thiem att möta någon som pangar på som Verdasco gör. Bautista, Sonego eller Khachanov sen i åttondelen för Thiem, det ska kunna vara lite enklare det. Så det är Verdasco han måste klara där, om det nu blir han.

För Nishikori blir det Pella, och det är ju numera en jättetuff lottning i andra omgången i en sån här turnering. Sen kanske Cilic, om han förbättrar sig lite, eller Dimitrov, eller Struff. Nishikoris lottning känns lite sådär halvtaskig, men favorit till att nå kvarten är han absolut.

Del Potro den just nu svagaste av de åtta högst seedade spelarna, och fullt rättvist då att han fått den klart sämsta, tuffaste lottningen. Wawrinka kommer vara klar favorit när de möts i andra omgången och vilket match det är. Två av de mest sevärda spelarna som finns de där två. Men det är väl Medvedev som är favorit till att nå kvarten på den delen? Det tycker jag att han måste vara. Kyrgios lär inte kämpa den här veckan heller och även om han gör det slår han inte Medvedev på grus. Sen kvalare, och sen känns Medvedev som favorit mot vinnaren av Del Potro och Wawrinka.

Och så har vi sist, men inte direkt minst, Tsitsipas som är fullkomligt stekhet när han kliver in i den här turneringen. Hoppas han inte är alltför sliten så det blir en match mellan honom och Fognini i åttondelen. Vilken otrolig kamp det skulle kunna bli. Tsonga kanske inte den enklaste öppningsmotståndaren för Fognini, inte på papperet i alla fall, men frågan är huruvida Tsonga riktigt är ett hot på grus för närvarande. Mycket tveksamt säger jag. Fognini kämpar inte alltid på hemmaplan heller, men han borde ju vilja ta den här chansen. Tsitsipas får vara hur het han vill, det är ändå en fullt möjlig väg fram till kvarten för Fognini. Och att möta Federer på centercourten i Rom, på grus, det är jag rätt säker på att han skulle vilja göra, och då kanske upprepa det Volandri gjorde på samma bana för massor av år sen, att fälla tidernas största.

Jag tycker inte vi spekulerar längre fram än så för nu. Vi säger bara att det här ska bli otroligt spännande, och hoppas, hoppas att de bra spelarna är på humör den här veckan också.