Nadal har fallit

Han föll sent igår kväll, Nadal, och frågan är om han håller på att falla som den obestridlige gruskungen nu. Jag måste erkänna, jag tror faktiskt att det är vad som håller på att hända.

Jag vet att han kan, och kommer spela mycket bättre än sådär. Jag tror han har en bra chans att vinna både i Rom och Paris, men överlägsen? Nej, det kommer inte hända. Och anledningen till det är att det känns som att tiden hunnit ikapp hans spelstil lite.

Nu drar jag många växlar på en gång här, man ska ta det lugnt. Nadal har gjort justeringar i sin spelstil förut för att hitta tillbaka, och han är bara 33 år gammal, men det är inget som sker bara sådär, och frågan är hur bra han skulle vara även efter eventuella justeringar. Han skulle då nämligen konkurrera med de som gjort samma sak väldigt mycket längre än han gjort.

Det jag framför allt tänker på är att motståndarnas forehandslag kommit ikapp honom. Djokovic monterade ner Nadal genom att på ett snudd på perfekt sätt hantera riktigt höga bollar med sin forehand och använda den fina vinkeln till att göra Nadals höjd till en fördel att använda sig av snarare än som ett problem som alla andra innan honom gjorde det till. Thiem slog Nadal på exakt samma sätt, genom att mosa sig igenom hans försvar med sin forehand, ett slag som det inte spelar någon roll var bollen kommer för honom. Får han bara slå forehand vinner han, höga eller låga bollar kvittar. Och så Tsitsipas igår. Samma sak. Han har en så pass bra attack från sin forehand att Nadal helt enkelt inte klarar av att försvara sig. Lite långsammare också, Nadal. Det är det inget snack om. Det beror lite på vad man jämför med, det har skett stegvis, men sätt er och kolla på Youtube hur han pinnade på för 10 år sen, och så jämför ni med de fortfarande snabba, men knappast blixtsnabba fötterna som han hade igår kväll. Han har tappat lite fart, och det betyder mer än man tror. Fysiken har alltid varit hans absolut främsta tillgång. Nu är det ganska många spelare som är snabbare än honom, och det blir plötsligt lite tuffare.

Det låter som en dödsruna det här, men det är egentligen snarare bara helt naturligt. Det är fullt rimligt att det i takt med Nadals ålder kommer upp spelare som utmanar honom. Han kan mycket väl vara en av de bästa, fullt möjligt att han kommer vara bäst på grus i både ett, två, och tre år till. Men sådär överlägsen, oslagbar, dit tror jag faktiskt aldrig han kommer hitta igen även om jag som sagt tror att han kommer spela mycket bättre än han gör nu. den här osäkerheten i samtliga slag som han drabbats av, det har varken att göra med fysik eller ålder, det är att han tappat sitt spel. Det kommer komma tillbaka. Det jag säger är att även när han hittar sitt spel så kommer han alltid vara hotad av de bästa i världen, även på grus, och så har det ju inte riktigt varit förut.

Tsitsipas måste man också prata om så klart. Igår såg det ju faktiskt ut som att han bara ville stämma i bäcken kring det jag skrev igår, att han inte riktigt skulle ha spelet för att egentligen hänga med de bästa. Jag tycker han hängde med Nadal väldigt bra igår när bollen var i spel. Mycket stabil från backhandsidan framför allt, inte helt vanligt för en spelare med enhandsbackhand på absolut högsta nivå om man inte heter Wawrinka. Sen är det så när man möter Nadal att man får väldigt mycket tid på sig, och för Tsitsipas är det jätteviktigt i och med att han har så pass stora svingar, så inte jätteöverraskande ändå att han kunde hålla säkerheten. Det som imponerade mest på mig igår var istället returerna. han har förbättrat den delen kraftigt senaste månaderna. Returerna och även volleyn. Man låter aldrig så mossig som när man säger att det är bra att spela dubbel för singelspelet, men i Tsitsipas fall har det nog varit otroligt nyttigt att spela lite dubbel i år. Att få fokus på returspelet och volleyspelet, mycket viktiga delar i hans spel, och delar som tidigare kanske inte varit styrkor, i alla fall inte returerna. Men igår mot Nadal var det faktiskt en styrka för honom. Helt rätt returpositioner hela tiden, och han klarade ofta av att få press på Nadal även när Nadal fick in sina förstaservar.

Det ska sägas att det var exakt som mot Zverev för Tsistipas igår. Han hade tappat matchen i början av tredje set. Nadal hade vänt. Men Tsitsipas använde sin helt sjuka mentala förmåga och höll några servegem som en vanlig spelare kanske inte hade hållit, särskilt inte mot Nadal, och kom sen ut, helt nollställd, och bara pangade på, han såg möjligheterna, och avgjorde matchen genom att ha sin bästa period under hela matchen under matchens sista del.

En superprestation av Tsitsipas, men jag måste vara ärlig också. Han hade aldrig haft en chans mot en Nadal på topp. Nadals nivå just nu är fortsatt mil ifrån där han vill vara.

Det var ju en annan ganska okej match igår också.

7-6 7-6 för Djokovic mot Thiem, och egentligen kan jag väl bara hänvisa till det jag skrev inför matchen. Inte på ett drygt sätt, utan snarare på ett sätt att jag inte har så mycket mer att skriva om det, för jag har redan skrivit om det. Djokovic fullkomligt nitade fast Thiem nere i hans backhandshörn. Och väl där var han sen lite säkrare. Sen var det en jämn match. Två tiebreaks, snälla nån. Och Djokovic kändes absolut inte sådär perfekt spelmässigt. Han har långt kvar till sin högsta nivå. Men han lyckades i mångt och mycket ta Thiems styrkor ifrån honom, och det räckte hela vägen, precis som jag misstänkte. Jag tycker segern var mycket rättvis, och siffrorna var snarare i underkant än att det skulle ha blivit ett avgörande set, trots tiebreaks.

Det var vad jag hade om gårdagen det. Nu tankar vi om, och laddar för dagens final. Vi hörs givetvis inför det om någon timme.