Rom – fredag

Vilken dag det var i Rom igår alltså. Overkligt.

Nadal torskade två gem på två matcher. Mot två rätt okej spelare får man säga. Det märks att det nu är riktig grustennis. Nadal ser trygg ut på ett helt annat sätt. Sen hur det blir när han börjar ställas mot de bästa, det vet man inte, men han har i alla fall kontroll på de lite svagare motståndarna på ett helt annat sätt när det är såna här förutsättningar och givetvis, hade man inte haft den senaste månaden i bakhuvudet hade man sagt att han imponerade brutalt igår.

Federer började bra mot Sousa, men avslutade uselt mot Coric. Om man med avsluta menar hela matchen. Han blev bättre och bättre mot Coric och var till slut helt och hållet värd segern, men det är någon slags Coricfobi han har, eller hur? Påfallande hur han så ofta lyckas göra sina sämsta matcher mot just Coric. Kul att se hur Federer den här veckan försöker spela grustennis på ett helt annat sätt än i Madrid. Där var det hardcourttennis, plus att han i någon mån försökte utnyttja gruset till sin fördel. Nu anpassar han sig till gruset. Har ni någon gång sett Federer dra upp så många höga bollar som han gjorde igår? Jag har nog inte gjort det. Han tänker försöka spela grustennis nu, och jag blir så imponerad över att han liksom aldrig slutar försöka förbättra sig. Han vill alltid hitta något nytt som kan fungera bättre. Nu ska han vid snart 38 års ålder försöka utveckla sitt spel på grus, exempelvis. Tiden för att bli en fullfjädrad grusspelare på ett par veckor är nog ganska knapp, men så sjukt kul att se att han försöker. Totalt sett dåligt dock. Jag tycker inte han ska bli pressad av Coric på det där sättet.

Djokovic, helt dominant. Precis samma kontroll på sina motståndare som Nadal hade även om han släppte lite fler gem. Men så hade han tuffare motstånd också. Det är såhär det ska vara, det tyder på att nivån på tennisen är bra när de bästa spelarna är såhär överlägsna. Så har det inte varit på länge, men nu är vi inne i en höjning igen. Otroligt välkommet.

Verdasco slog Thiem och slog Khachanov. En grym dag för honom och helt välförtjänt skulle jag säga. Rätt kul att Kyrgios för ett par dygn sen satt och hånade Verdasco. Nu är Kyrgios hånad och utskrattad av hela världen. Verdasco är i kvarten i en mastersturnering, trots en enligt Kyrgios svag backhand.

Tsitsipas hade total kontroll på Fognini. Det var liksom aldrig något snack. Tsitsipas börjar vara väldigt nära den absoluta toppen nu. Känns som att han lär bli den som över från Zverev när det gäller platsen bland de fyra främsta på rankingen.

Del Potro också bombsäker. Enkel lottning i och för sig, men härligt att ha honom i kvarten.

Och Nishikori och Schwartzman kompletterar kvartsfinaluppställningen. Nishikori med bra lottning, rätt kontrollerat. Schwartzman slog Ramos och Berrettini igår, väldigt bra lottning det också.

Det för oss in på dagens kvartsfinaler, som kommer spelas såhär.

13:30 Nishikori-Schwartzman 1,62-2,50 Bethard

Det här är ju en bra match mellan två av de tempostarkaste spelarna som finns, men idag är det ändå bara uppvärmning. Det kommer bättre senare.

3-0 för Nishkori i inbördes möten och det är väl inte särskilt konstigt. Det är svårt att som för Svarre möta sig själv, men en lite bättre version. Svarre gör otroligt många saker bra, men han har nog faktiskt ingenting som han gör bättre än Nishikori. Inga stora grejer som skiljer, men allt som skiljer är till Nishikoris fördel.

Det är väl gruset som är den oklara faktorn här. Nishikori har visserligen slagit Svarre två gånger på grus, men det borde väl vara lite minifördel för Svarre. Båda två bäst på hardcourt, men Svarre mer åt grushållet. Det gäller för Svarre att vara den som för spelet idag. Om han får jaga ute i hörnen är han helt chanslös. Nishikori kan vinna om han hamnar i den situationen, att han får försvara sig, men Svarre kan inte göra det.

14:30 Nadal-Verdasco 1,04-16 Bethard

De här två har faktiskt spelat några av de absolut bästa tennismatcher jag sett mot varandra. Det är ett rätt gott betyg, och det talar ju kanske lite för att det skulle kunna bli rätt kul det här. Sett till gårdagen, där båda två spelade riktigt bra, blir det här mycket fint.

Men det gäller ju att Verdasco på något sätt kan hänga med. Och i teorin kan han det, och han har ju sett Nadals misär på nära håll senaste månaden, så varför inte, han borde ha lite tilltro. Gäller bara att han inte tittar på oddsen. Jösses vad spelmarknaden blev imponerad av Nadal igår.

16-3 i inbördes möten. Verdascos segrar är två på hardcourt och en på grus i Madrid 2012. Kan låta förkrossande med 16-3, men faktum är väl att Verdasco får vara rätt nöjd med den statistiken sett till hur mycket bättre Nadal alltid varit. Att ha med sig tre segrar är rätt bra.

Det gäller för Verdasco att pressa upp tempot maximalt idag. Nadal har haft svårt här han fått den ultimata pressen på sig och då inte riktigt hunnit med att svinga ordentligt. Verdasco har det som behövs för att kunna spela så, men det gäller att han ligger på eller ofta över gränsen. För låter han Nadal styra spelet, då kan det bli nästan lika illa som det blev för Chardy och Basilashvili igår.

Förresten, två korta matcher i och för sig, men två matcher för Nadal igår. Hur håller hans kropp för det? Han har genom hela sin karriär haft enormt svårt att återhämta sig när det blir för kort mellan matcherna.

16:00 Federer-Tsitsipas 2,30-1,74 Bethard

Nu börjar det likna något, eller hur? Magiskt. Den här matchen alltså, den ska bli så fin.

1-1 i inbördes. Tsitsipas vann i Australian Open och Federer i Dubai. Båda två i år.

Är det rimligt att Tsitsipas är klar favorit här, som oddsen antyder? Jag tycker det är mycket tveksamt.

Jag håller fortfarande Federer som en klart bättre spelare än Tsitsipas. Sen är det gruset, det är fördel för Tsitsipas som också har toppform, Federers form får ses som oklar efter den svaga insatsen igår, men nja, Tsitsipas, någon klar favorit, nej, det tycker jag inte.

Taktiken och allt runt det blir väldigt viktigt idag. Båda spelarna har som sitt största vapen att attackera och komma fram till nät. Det gäller att sätta sig i lägen för att kunna göra det och sen göra det tillräckligt ofta. Lite fördel från baslinjen för Tsitsipas skulle jag säga. Han har den säkrare backhanden, så det gäller att Federer håller tempot och variationen uppe, för han vill inte hamna i det där rena, slöa baslinjebollandet. Där tror jag nämligen som sagt att Tsitsipas vinner i längden.

Hoppas Federer stämmer i bäcken här och slår fast att han är att räkna med även på riktigt grus.

21:00 Djokovic-Del Potro 1,16-6,50 Bethard

Spelat några helt otroliga matcher de här två också. 15-4 för Djokovic i inbördes möten, men det är rätt stora matcher som Del Potro vunnit. Semifinal i OS, bronsmatch i OS, semifinal i en mastersturning, och Davis Cup. Djokovic har förstås också vunnit många sotra matcher. De har nästan bara mötts i stora turneringar och han har också fyra raka vinster, Djokovic.

Problemet för Del Potro mot Djokovic är numera hans backhand. Djokovic är bäst av alla på att placera sina bollar även när han är under press, och han är därmed en av ytterst få som kan ta sig ur pressen när Del Potro fått börja banka med sin forehand. Nästan ingen kan hitta Del Potros backhand när han väl fått börja spela forehand, men Djokovic han det, och det blir jobbigt för Del Potro. För hans backhand duger inte mot någon som Djokovic. Den är för dålig, det är helt ofrånkomligt.

Om inte Djokovic sänker sig själv har jag ärligt talat svårt att se att Del Potro kan vinna ikväll, men hoppas han kan göra det jämnt. Han borde kunna serva sig kvar i matchen ganska länge i alla fall.

Vilken tennisdag, mina vänner. Njut!