Ymrarnas chanser i Franska-kvalet

Kval! Vi älskar ju kval, eller hur? Idag drar det igång, och det ser ut som att alla matcher kommer tv-produceras den här gången.

Förr i tiden gick jag igenom hela kvallottningen. Imponerande, måste jag säga, men tyvärr, jag gör ju inte det numera. Det blir lite smalt, så att säga.

Men vi har två svenskar med, och deras kvaldelar ska vi titta till.

Elias Ymer är seedad som tia. Med knapp marginal alltså högst seedad på sin kvaldel. I ett sånt här kval spelar det ingen roll om man är seedad etta eller 16:e, man blir ändå seedad högst på sin del, varken mer eller mindre. Seedad 17 eller 32 spelar heller ingen roll, man får ingen fördel.

Bra lottning det här. På plussidan så har han fått en väldigt svag annan seedad spelare på sin del. Lacko är inte i form överhuvudtaget och rejält svag på grus. Han är enligt oddsen inte ens favorit idag mot Guinard som är rankad runt 400 i världen. Nu tycker ju kanske jag att Lacko i alla fall är favorit där, men oavsett vilket, en jättebra lottning på så vis.

Bra också att få inleda mot Martineau som är en av kvalets svagare spelare. Han är ännu inte etablerad på challengertouren och hade inte varit ens nära på att komma in i det här kvalet utan wild card. Om Elias förlorar idag är det en superflopp.

På minussidan är att det ändå finns ett knippe grusspelare här.

Coppejans och Dutra Silva är båda okej challengerspelare och båda bäst på grus. Quinzi är också ganska kapabel på grus och Polmans är bra på grus för att vara australiensare.

Så någon promenad till att kvala in är detta inte för Ymer men trots att hans form inte är den bästa ska han vara ganska klar favorit till att lyckas.

Vårt största hopp är ändå Mikael Ymer, som numera får sägas vara den bättre av bröderna. Han smet här in på den sista seedade platsen, mycket viktigt.

Och vilken lottning han fått alltså.

Marcora är ur form, och inte särskilt bra. Honom slår han bara.

Ito är bedrövlig på grus, så där vinner Tatlot, men Tatlot är inte bra. Honom slår Ymer alla dagar i veckan.

I kvalfinal kan det sen bli Laaksonen, som är en vettig spelare som är i ganska god form, men för att vara seedad fyra i ett sånt här kval är han ändå ett rejält svagt kort och jag skulle säga att Ymer i nuläget skulle vara favorit om de skulle mötas senare i veckan. Chansen finns också att Laaksonen åker ut innan. Kanske inte mot Brands som knappt kan spela överhuvudtaget längre men Arguello eller Baldi kan bli tufft för Laaksonen.

Kan vi få två svenskar inkvalade? Det var inte igår i så fall. Och bra chans, båda två är favorit på sin del skulle jag säga.