Otrolig Ymervändning

Det där var ju helt otroligt faktiskt. 6-3 5-2 för Tatlot, och jag gick och diskade. Under diskningen funderade jag över om det där var den bästa taktiska insatsen jag sett på en tennisbana. Mikael Ymer blev fullständigt förintad på det området. Tatlots sätt att pumpa Ymers forehandsida och den attackera backhandsidan, tvärtemot det som är det normala och tvärtemot det som alla motståndare hittills gjort mot Ymer, men exakt det man ska göra. Det är forehanden som är fladdrig hos Ymer, backhanden är fantastiskt. Det är kanske lite så att hans motståndare inte fullt ut tagit honom på allvar ännu och därmed inte använder sig av någon taktik. Det är inte första gången i så fall. Det har funnits mängder med exempel på spelare som hunnit ha stora framgångar innan motståndarna fick upp ögonen och börjat analysera spelstilen och efter det plockat isär dem totalt. Kom ihåg Farah till exempel, han som just nu kanske är bäst i världen i dubbel. Precis när han kom ut från college dominerade han challengertouren i singel i några veckor. Efter det blev det inte så mycket mer kan man säga. Skador, absolut, men också att folk förstod att han egentligen gjorde exakt samma sak hela tiden, och när chocken då lagt sig var det inte så farlig längre. Lite problem tror jag det kan bli för Ymer när motståndarna analyserat honom och kommit fram till att forehanden är så mycket svagare än backhanden, och att han har lite svårt att sätta egen fart på bollen, men är en för bra spelare för att kunna falla ihop av något sånt.

Sen kom det en liten vändning, kan man säga. Och det är inte direkt första gången som Mikael Ymer, eller hans storebror Elias för den delen, vänt en tennismatch. En otroligt bra förmåga de har, att de spelar som bäst när det ser som mest hopplöst ut, men man kan ju kanske också fundera lite över varför man inte kan spela så lite tidigare under matchen. Jag menar, om Ymer spelat som han gjorde från 2-5 med dubbelbreak ner i andra, då hade han vunnit matchen mycket enkelt. Sen är man nästan alltid två om det. Tatlot, som gjort en så perfekt insats fram dit, började ta lite dummare, lite fegare beslut och det hjälpte också till. Sen vek han ihop sig totalt i slutet av tiebreaket i andra set och kom sen aldrig tillbaka. Han var hundra procent slagen mentalt. Men det var ju Ymer onekligen en stor del i. Det var mer Ymer som kom tillbaka än Tatlot som föll ihop. I alla fall i andra set. I tredje set var det sen inget motstånd riktigt från Tatlot och till viss del kan jag förstå honom. Jag menar, hur i hela världen skulle han kunna vinna? Om han inte klarade av 5-2 och egen serve, och inte tog någon av matchbollarna, vilket överläge hade han behövt i skilje för att vinna liksom. Det var faktiskt kört för honom efter andra set.

En helt otrolig match. En av de värsta vändningarna man skådat. Och Ymer får nu en chans att kvala in på fredag. Han möter Laaksonen, som var riktigt illa ute mot Arguello idag. Inte lika illa ute som Ymer, men han var i underläge.