Inför söndagens spel

Nu. Kör. Vi! Imorgon i alla fall. Jag är alldeles för laddad för att vänta med söndagens införinlägg. Vi tar det nu istället. Så hinner vi gotta oss lite extra länge.

Ett annat beslut jag precis tog är att vi nu under Franska skiter i vilka banor matcherna spelas på. Det är massor av banor, det är damtennis här och där, men det spelar ju liksom ingen roll var matcherna spelas. Alla matcher sänds oavsett vilket.

Vi börjar klockan 11 med det här. Vill man satsa en peng tycker jag man ska göra det på Humbert och kolla på den matchen. Han sprattlade till veckan som var och visade för första gången något på grus, Humbert, och det kan nog faktiskt räcka här. Fransoserna får grymt hemmastöd redan i början av den här turneringen och Popyrin har varit svalare än iskall under sommaren. Han blev nog lite överskattad av den där insatsen i Australian Open i januari, där han väl egentligen inte var så sjukt bra utan mest mötte motståndare som var nervösa eller ur form. Så jag tycker Humbert är klar favorit där, kort och gott.

Annars är väl valet Ruud-Gulbis kanske. Gulbis var lite bättre tidigare i veckan och kanske kan tända till lite när det vankas Grand Slam, men jag tror Ruud är lite för bra. Kom ihåg lottningsgenomgången i morse. Ruud har en lite halvutvecklingsbar lottning här, så hoppas han klarar första rundan.

Andujar har helt tappat formen, och när han tappar formen, då tar det alltid ett tag. Så jag tror Berrettini kan klara det där rätt enkelt. Bombsäker, Berrettini. Han gör mycket få dåliga matcher. Så enkelt spel liksom. Då blir det inte mycket variation i nivå.

Fabbiano har faktiskt gjort några väldigt bra matcher just i Grand Slam-sammanhang, men bäst på grus är han inte. Är väl inte Cilic heller i och för sig. Cilic har en serve, Fabbiano har ingen serve. Annars är de nog rätt jämna men serven, rätt betydande slag i vår sport va? Borde bli en mjukstart för Cilic.

Mjukstart för Tsitsipas. Faktiskt vunnit fem matcher på atp-touren i år, Marterer, men det har blivit värre och värre och det känns i överkant sett till hans prestationer. Har har inte varit atp-mässig på hela säsongen. Märkligt, han är en bra spelare, Marterer, men han är typexempel på en spelare som inte får ihop spelet så ofta. Berrettinis motsats kan man säga. Berrettinis tuffar på och gör det lika bra varje match. Marterer, det pangas vilt från höften. Ibland fungerar det, ibland inte, men när spelet emellanåt fungerar kan det vara något annat som inte fungerar istället så ja, det ska mycket till för att han ska göra bra matcher helt enkelt.

Tipsarevic har spelat lite under sommaren och slagit några svaga atp-spelare men också förlorat mot några spelare som inte är atp-mässiga. Han kan spela fortfarande, vilket är rätt fantastiskt efter alla år, men grus är inte hans bästa, och han håller kanske inte riktigt för atp-touren längre utan är snarare mellan atp- och challengertouren i nivå. Det känns ju som något Dimitrov ska klara det där men oj, så formsvag han är, Dimitrov. Tipsarevic jobbar alltid ruskigt hårt och jag är inte så säker på att han blir bortblåst.

Bortblåst borde däremot Mahut bli. 1,12 på Cecchinato känns faktiskt som en bjudning. Mahut har alltid varit oduglig på grus och som uppladdning för detta har han spelat en match på grus i år. Lite tunt kanske. Snälla nån. 1,12, det är ju skyhögt.

Jaziri-Otte, inte på något vis hög nivå. En av de svagare matcherna i den första omgången. Men jämnt, och jag gillar ju de här matcherna som är väldigt viktiga för spelarna. Båda två jagar poäng för att få spela på atp-touren. Otte är för första gången nära att ta sig in, Jaziri är med raketfart på väg ut, men kan han rädda sig i sista stund? Han har gjort det flera gånger förut. Jag minns Otte när han hade lagt av och spelade seriespel för UTK för några år sen. Jag hade inte då gissat på att han skulle spela Franska Öppna i år kan jag säga. Otroligt som han lyckats höja sig och kanske ännu mer otroligt att han är som bäst på grus. Allt talar egentligen emot det, men han klarar det på något sätt.

Halys var för ett par år sen en rätt lovande fransos som var på väg in på topp-100. Han har trampat vatten sen dess, är lite halvsvag på grus och inte särskilt kapabel, nej, Nishikori floppar inte där.

Bra match, Ramos-Djere. Kommer spelas bra tennis där. Två otroligt bra bollare som båda saknar den där riktiga spetsen. Jag tror att Djere är ganska mycket bättre, men om det blir jämnt, då kan den där matchen bli i stort sett hur lång som helst. Inga storservare direkt och som sagt, bolla kan de.

Sonego som Federer möter, ganska ny spelare på den här nivån. Svårt att beskriva honom, han ser inte mycket ut för världen. Inga snygga slag, inga särskilt bra slag, inga stora styrkor, men ganska bra taktiskt, och inte mycket till hål i spelet. Han kan säker hålla en viss nivå. Verkar inte vara särskilt trevlig förresten, Sonego. Man kan väl hoppas att han får Federer på lite dåligt humör. Hade varit trevligt. Men nja, jag kan inte hitta något särskilt som Federer ska behöva se upp med. Han kommer få göra precis det han vill, och han kommer inte behöva vara särskilt bra för att vinna.

Jag tror absolut att Fucsovics kan hota Svarre. Jag förstår inte alls hur folk tänker på oddsen där faktiskt. Skiljer inte alls mycket mellan dem i spelstyrka och Fucsovics är en sån där spelare som alltid är där och redo när en motståndare gör en dålig match. Om Svarre inte har en toppdag, då blir det hur jämnt som helst det där. Ibland lite passiv, Fucsovics. Gäller att han vågar sätta press på Svarre i den här matchen.

På tal om odds så, Gunneswaran och Dellien är precis lika bra. Gunneswaran är helt okej på grus, han har gjort några av sina bästa underlag på grus. Jösses vad folk missar ibland på att de sett den ena spelaren på tv men inte den andra. Kan mycket väl bli dagens högsta vinnarodds tror jag.

Vesely-Mayer, jämnt är det ju. Duktiga spelare. Men hur roligt. Nja, de är inte superspännande riktigt. Men ännu en sån där match, viktig match för spelarna. En andra omgång i en Grand Slam betyder mycket för dem.

Haase är normalt lika bra som Kohlschreiber, nästan i alla fall, men i år har Kohlschreiber gjort en bra säsong, Haase hittills en katastrofsäsong. Kommer nog inte kunna stå emot när Kohlschreiber börjar vinkla där, Haase.

Goffin och Berankis är något så lite lustigt som två spelare som spelar som lilleputtar, men inte är det på samma sätt som det ser ut. De stod nog på tå när atp mätte dem men Goffin är listad som 180 cm, Berankis 175 cm. Svaga servare, duktiga bollare. Lite tur för formsvage Goffin att det är grus. Berankis är jättedålig på grus och spelar nästan aldrig på underlaget.

Det var den första dagen det, mina vänner. Fullmatat direkt. Mycket nöje!