Sammanfattning av måndagen

Nu är vi igång på allvar kan man säga. Det var ingen liten mängd matcher igår alltså. Svettigt. Och sent spelade de, så jag fick skjuta på sammanfattningen till nu under morgonen. Man blir liksom lite mör efter att ha varit uppe tidigt och sen kollat på tennis i sisådär 10 timmar. Tufft liv.

Thiem var illa ute. Oj, så illa ute han var. Jag började till och med tänka att mörkret skulle bli en möjlig räddningsplanka för honom. Paul borde verkligen ha vunnit det tredje setet, och då hade de inte hunnit spela klart igår utan då hade de fått komma tillbaka idag, och då hade väl Paul kanske inte pallat för trycket. Exakt som ja skrivit om kring Thiem senaste veckan. Ja, han kan slå Nadal. Kanske den som har bäst chans mot Nadal, men han kan också åka ut precis när som helst. Han har ett sånt hål i sitt spel med sina returer och sin backhand att kanske inte vem som helst, men väldigt många, kan hänga med honom om han har en dålig dag. Igår hade han mycket väl kunnat åka ut, men klarade sig. Vi får se om han klarar sig hela vägen fram till de stora matcherna.

Medvedev också borta. Rätt rolig presskonferens, läste jag. Han fick frågan om vad som hände, svarade att Herbert började spela mycket bättre efter två set, och sen drog han. Rätt klen match av Medvedev men han borde verkligen ha vunnit. Det kändes som att det fanns chanser överallt att avgöra och så vansinnigt bra för inte Herbert, det var Medvedev som inte kom upp till den nivå man kan förvänta sig av honom. Han började blixtrande på gruset i våras, Medvedev, men sen blev det inte så mycket mer. Grus får nog fortfarande ses som ett rätt svagt underlag för honom trots allt.

Megastryk för Basilashvili. Det är baksidan med att ha ett spel med små marginaler. Det är det som tagit honom längre än han själv nog kunde drömma om men det kan också göra att han en av sina sämre dagar knappt tar gem oavsett motstånd. Han var aldrig nära på att komma in i matchen.

Väldigt vek insats av Shapovalov. Han har liksom ingenting att luta sig emot. Han skjuter lite från höften, gör en bra boll här och där, men när han möter Struff som varken går upp eller ner i nivå, då kan han bara inte hålla emot, Shapovalov. Svag på grus, absolut, men jag vet inte. Han är inte direkt lastgammal. Han är 20 år, Shapovalov, men han måste jobba med sitt spel. Det måste tillkomma någon slags tyngd och stabilitet, annars kommer han vara chanslös mot spelarna i toppen den dag han förväntas vara där.

Krajinovic-Tiafoe såg jag hela matchen. Ingen aning om varför. Det var ingen supermatch alls, men ja, det gjorde jag. Och jag har ingenting att säga om den, som ni märker. Krajinovic vann rättvist.

Och så ska vi så klart nämna Nadal och Djokovic. Bombsäkert, men motståndet för svagt. Jag hade större förhoppningar på Hurkacz men han kanske hade en dålig dag, vad vet jag. Han försökte knappt. Så vi väntar en omgång innan vi säger något om de två stora tycker jag. Igår var det bara två överkörningar av svagt motstånd.

Sandgren tycker rent generellt att världen är emot honom när han spelar tennis. När han dessutom har en dag då det är lite motigt, då blir det nästan lite komiskt att se honom hur orättvist han känner sig behandlar. Efter de fyra set han spelade mot Albot igår borde han ha vunnit minst två. Kanske tre. Men bedrövliga tiebreaks, verkligen bedrövliga. Allt gick fel i dem, och han blev väl lite nervös kanske också. Sällan man ser spelare på den här nivån sänka sig på det sättet i tiebreaks. Han vann första poängen i båda två, men vann sen knappt någon mer poäng. Inte första gången Albot vinner en match på det här sättet dock, så man är två om att dansa, så att säga.

Bublik normalt väldigt svag på grus, så en liten skräll där.

Sousa föll igenom totalt. Det var inte Carreno Busta som visade någon slags gammal god form.

Skräll att Munar förlorar mot Caruso men för mig inte en sådär enorm skräll. Han slarvade i början av tredje. Där var det upplagt för att han skulle ta över matchen men i övrigt så, Caruso var väl lite bättre. Det blir svårt för en bättre spelare som fokuserar allt på att kämpa när han möter en annan spelare som kämpar mer och precis så var det i den här matchen. Munar var inte tillräckligt bra på att föra spelet, så det blev bara ett enda kämpande och där är Caruso svårslagen.

Kul att Tsonga tog sig fram. Blir en fin match i andra omgången där mot Nishikori.

Så, då är det strax dags att titta till dagens program. Kom tillbaka om en liten stund för det.