Inför torsdagens spel

Idag är ni ju lediga, era rackare! Jag vet inte om det känns riktigt okej. Jodå, nu ska vi inte vara såna. Kul att ni får uppleva en hel sån här grym tennisdag, och bra inprickat också, Ymer spelar ju idag. 10 år sen, både en svensk var i tredje omgången i en Grand Slam-turnering och sen en svensk slog en topp-10-spelare. Det får väl vara dags nu.

Eller var Monfils topp-10 när Rosenholm slog honom i Stockholm Open? Kan ha varit faktiskt.

Bublik är ingen större spelare. Eller han är egentligen okej. Det finns någonting där, han slår ganska hårt, men det är ändå väldigt medelmåttigt och han är lite sämre än sin ranking skulle jag säga. Bra men inte bäst på challengertouren. Idag åker Thiem inte ut, det kan jag säga. Det var klart större hot för honom att möta Paul i första rundan.

Cuevas har kommit tillbaka väldigt fint under sommaren och är en rätt bra grusspelare på atp-touren igen. Men visst ser oddsen lite konstiga ut här? Edmund är superformlös, men hasn slog ändå Chardy i första omgången. Jämnt, och inte den mest kvalitativa matchen, men en bra seger. Kanske lite problem spelstilsmässigt för Edmund idag. Cuevas borde kunna få matchen dit han vill med tunga, malande dueller snarare än tempoväxlingar som Edmund vill ha. Så jo, Cuevas är nog lite favorit, men ändå, Edmund är den bättre spelaren, och måste ha en fin chans.

Laaksonen, han som torskade mot Ymer i kvalet, ni vet. Om man inte slår Ymer slår man nog inte Djokovic, det känns väl som en rätt vettig logik. De stora spelarna har fått enormt enkla vägar till tredje omgången den här gången men det är väl inte så dumt. Tänk om vi kunde få fram de allra bästa spelarna till kvart och semi den här gången. Hade varit magiskt.

Ny mark för Caruso kan man lugnt säga, men ändå en kanonchans här. Simon är långt ifrån sitt bästa jag numera, men Carusos tunga, säkra, malande spel skulle kunna bli superjobbigt för Simons duttande. Det är lite skillnad i nivå kan man säga. Simon måste ha spelat på atp-touren i närmare 15 år vid det här laget. Caruso är 26 år gammal och gör här en av sina första atp-matcher. Men det är tennis det, när två såna spelare plötsligt kan mötas i en match som är ganska jämn på förhand.

Benchetrit är en rätt intressant ung spelare. Ännu inte bland de 200 bästa på rankingen, knappt ens bland de 300 bästa, men han är på väg uppåt och kommer nog vara ett starkt kort på challengertouren framöver. Alldeles för ojämn dock. Ovårdad skulle man kunna säga. Han är en rätt stor kille. Drygt 190 cm lång och 90 kilo någonting och han spelar lite så också. Han är inte klumpig, men stor och stark och försöker slå lite hårdare än de flesta andra. Spelar man så får man en rätt hög kapacitet, men han har ännu inte riktigt koll på sitt spel och de dåliga dagarna flyger bollarna all världens väg. Det är nog ingen spelstil som biter så bra på en extremt stabil Lajovic. Så nej, jag tror inte på någon skräll där.

Ymer, nej, jag håller er på halster. Vi tar ett särskilt inlägg inför den matchen. För det förtjänar den väl, eller hur?

Struff och Albot, okej, ni får en minut på er att förklara för mig en enda sak som är roligt med någon av dem. Varsågoda. Tyvärr, ni misslyckades. Det är som att två högerbackar möts, ungefär. Det enda positiva är väl att de inte är exakt likadana. Struff är en slagrobot, Albot en…ja, robot. Struff har det överlägsna spelet av dem. Han har en kraft som Albot inte har och är helt enkelt en mycket bättre spelare. Men Albot har kämpandet, och kanske lite mer säkerhet, så det är trots allt Struff som måste vinna matchen. Albot kan mer stå och vänta på att Struff ska förlora matchen, och det kan ju vara rätt mysigt ibland. Jag skulle aldrig spela Struff till det där oddset. Jag tror det kan bli hur jämnt som helst.

12-10 i skilje senast Karlovic och Thompson möttes i den här turneringen för tre år sen. Skulle absolut kunna bli något liknande nu. Karlovic spelmässiga kunskaper försvinner mer och mer med åren, men serven, den har han konserverat på något sätt så hans matcher kommer nog i allmänhet bli ännu jämnare framöver. Äldsta vinnaren i en Grand Slam-match på 40 år någonting när han slog Lopez i första omgången förresten, Karlovic. 40 år gammal är han.

Hoang ska inte hålla riktigt på den här nivån. Väldigt bra gjort att slå Dzumhur i första rundan, men Dzumhur är en sån där spelare man kan slå som en lite sämre spelare. Han kan förstöra så mycket för sig själv, Dzumhur, att det är lite mer möjligt än med många andra atp-spelare. Nu Verdasco för Hoang, och de är verkligen inte på samma nivå. Hoang en rätt bra spelare på challengernivå, Verdasco en rätt bra spelare på atp-nivå. Det lär synas.

Harris viftade med sig vinsten mot Rosol efter att Rosol varit bättre i tre set, men sen fallit ihop totalt. Nu kan han knappast hoppas på att motståndaren faller ihop. Mycket kan man anklaga Coric för, men att falla ihop och ge motståndarna enkla segrar, så jobbar ju inte riktigt Coric.

Jag tycker det är roligt när Nishioka möter stora spelare. Han är liksom så väldigt liten. Han är inte bara kort, han är sådär liten så det känns som man bara ska kunna stoppa honom i fickan, eller bära iväg honom, eller sådär. Eller att han skulle kunna blåsa bort om det kommer en alldeles för stark vindpust. Del Potro har lite mer tyngd i sitt spel om man säger så, och oj så fladdrig Nishioka kommer se ut. Mycket behagligt motstånd för Del Potro. Ska vara helt ofarligt för honom.

Mannarino är inte bra på grus och får vara väldigt nöjd med sin matchvinst i första omgången. Jag minns att han slog Monfils i Wimbledon för några år sen. De har faktiskt mötts två gånger i Wimbledon, jag var tvungen att kolla, och en gång i Antalya. Tre inbördes möten, alla på gräs. Det måste ju vara unikt. 2-1 till Mannarino. Men nu grus, enormt fördelaktigt för Monfils som också är den överlägset bästa av dem den här säsongen. Det ska inte vara något snack.

Fognini imponerade lite på mig i första omgången. Inte som att det krävs något för att slå Seppi, men visst har han gjort ganska många matcher på slutet där han helt enkelt sett till att vinna enkelt helt utan strul. Det är inte ofta han lyckats med det under karriären. Bara 4-3 i inbördes för Fognini mot Delbonis. Lite i underkant, och det går absolut att se framför sig att han inte trivs jättebra. Noggrann rackare, Delbonis som har maximalt fokus i allt från varje serve till varje slag. Fognini ser gärna att hans motståndare faller ifrån emellanåt och respekterar hans vilja att de ska vika ner sig när han väl bestämmer sig för det. Så funkar inte Delbonis, utan han måste man liksom nöta ner över tid. Inte bra för Fognini. Samtidigt så ska det väl passa rätt bra spelmässigt. Delbonis servar okej, men det blir ändå ett rent bollande och där ska Fognini vara på tok för bra. Men lite varning för problem för Fognini, det tycker jag.

Fritz har haft en fantastisk grussäsong. Ska bli spännande att se hur han kan följa upp det här med spel på gräs, som ska vara ett bra underlag för honom. Fritz vann när de möttes i Lyon förra veckan, så ingen drömlottning för Bautista, som inte är i bästa form, det här.

Storturnering och plötsligt så är Pouille i dugligt skick igen. Och som alltid, bra lottning. Klizan är inte i varken bästa fysiska eller mentala skick. Jag förstår att Pouille är klar favorit där, även om Klizan i min värld inte är långt bakom kvalitetsmässigt i grund och botten.

Kanonlottning för Khachanov. Barrere är inte en av de bästa på challengertouren och svag på grus. Fri lejd för Khachanov.