Torsdagens sammanfattning

Vilken turnering det här varit hittills alltså. Och vi är ännu inte ens framme vid tredje omgången. Där hamnar vi imorgon. Då kanske det blir ännu bättre.

Man mår ju lite bra av att se två snällingar tacka varandra sådär. De här två är själva motsatsen till lite av det jag skrivit en del om senaste dagarna. Spelare som aldrig någonsin kan acceptera att de förlorar en boll, ett gem, eller en match utan att det är någon annans fel. Del Potro och Nishioka är två spelare som sällan gnäller, som sällan skyller på någon annan än sig själv, och framför allt, två spelare som accepterar en förlust. Jag är rätt övertygad om att Del Potro hade tackat Nishioka på i stort sett samma sätt om han förlorat matchen.

Och förlorat matchen hade han kunnat göra, Del Potro. Han var irriterad. Jag tror att han var irriterad på att Nishioka liksom var lite för bra, lite bättre än han tänkt sig. Förhållandena såg ruggigt tunga ut. Del Potro hade svårt att sätta fart på bollen och och när Del Potro har svårt att sätta fart på bollen, då är det inte lätt att slå hårt. Nishioka läste också spelet sjukt bra, så han stod emot Del Potros bombardemang på ett sätt som nästan ingen gör. Men sen var det väl något slags problem med Del Potros knä också skulle jag tro. Han var under matchens andra halva inte särskilt intresserad av att röra sig ut i sitt forehandshörn, och det är där det där stackars knät får tryck på sig. Om Del Potro inte haft den spelstil han har, att det hur osannolikt det än kan låta inte spelar så stor roll om han kan röra sig eller inte, han vinner sällan poäng där han måste vara ute i hörnen, så hade han nog förlorat den här matchen. Men nu kunde han stå och banka på utan att röra sig särskilt mycket och det räckte.

Mäktig insats av Nishioka. Jag tycker han är en väldigt bra spelare i grund och botten, och när man ser honom såhär är det svårt att förstå att han i normala fall inte är lite bättre och går lite bättre än han är och gör.

Laaksonen får vara lit nöjd med det där. Det blev inte så blodigt som det hade kunnat bli så ja, han kom undan med hedern i behåll och Djokovic fick ändå fri lejd. Bra för alla parter.

Bublik bjöd på lite show. Jag har verkligen jättesvårt att se att han skulle kunnat vinna, men 5-2 i fjärde och var det en eller två setbollar han hade vid 5-2? Jag tror det var två. Thiems returer är verkligen inte godtagbara. Bubliks serve är bra, men inte enormt bra, och Thiem måste verkligen kunna lite bättre än sådär. När bollen var i spel var han helt överlägsen hela matchen, men när man lägger upp bollen för motståndaren, som bäst, varje gång motståndaren får in förstaserven, då blir det väldigt svårt att få något grepp om matchen. Som jag sagt hela veckan. Thiem är kanske den som har allra bäst chans på Nadal då han har exakt den spelstil man ska ha för att slå Nadal, men oj så stor risken är att han åker ut långt innan han borde åka.

Ymers förlust blir tyvärr lite en i mängden av matcherna idag. Han var chanslös. Totalt chanslös. Zverev spelade bara lugnt och fint, utnyttjade tiden han fick på sig, och nej, det var bara spel mot ett mål, från start till mål. En supersuccéturnering för Ymer och det är fullt troligt att han kommer gå igenom hela sin karriär utan att någon gång slå en topp-10-spelare, så att på något sätt skriva något negativt på grund av den här förlusten blir helt fel. Det man däremot kan säga att precis som att jag skrivit senaste dagarna att han har ett spel som fungerar otroligt bra för att slå de sämre spelarna på atp-touren, han har inte ett spel som fungerar särskilt bra när han möter starkt motstånd. Då blir det för vekt, för långsamt, så om han vill bli riktigt, riktigt bra, Ymer. Då måste han utveckla sitt offensiva spel.

Hoang var väldigt bra idag. Verdasco gjorde inte bort sig. Servade för tredje set i och för sig, Verdasco och hade några setbollar. Där var han en poäng från att stänga matchen. Så det var väl lite svagt kanske men rent spelmässigt var Hoang väldigt bra och det kändes inte alls orimligt att han vann. Men superskräll, givetvis. Hoang har knappt ens nosat på atp-touren tidigare.

Jag trodde ju lite på Caruso idag. Jag trodde Simon skulle få lit problem spelstilsmässigt. Men kanske inte sådär riktigt, en överkörning. Simon hade break i tredje och då hade ju Caruso kunnat börja skaka men icke. Han bara nötte på, och Simon var bara för dålig.

Bra match mellan Struff och Albot. Han är bra alltså, Struff. Otroligt driv i slagen och när han nu börjat komma fram till nät efter serven titt som tätt, han kan inte vara skön att möta överhuvudtaget. Albot hängde med bra och pressade men nej, Struff var bättre.

Thompson var alldeles för bra för Karlovic. Karlovic kan liksom inte spela. Thompson var rätt stabil. Och nej, inget snack. Det var klasskillnad.

De sista matcherna pågår. Khachanov slog precis in matchbollen mot Barrere. Medelmåttig match det där. Han har fortfarande en bit kvar till formen, Khachanov.

Fognini är ett par gem från segern mot Delbonis. Rejält pressad där, men ändå bra. Delbonis är bra, och Fognini har hållit sig tillräckligt kall. En rätt bra seger om han driver det där i mål.

Och så har Klizan 2-1 och break i fjärde mot Pouille. Hoppas han inte strular till det. Jag tycker verkligen inte Pouille är värd något bra resultat i den här slamen också. Han är liksom inte så bra. Klizan är exempelvis bättre. Men han har strulat till det förr så att säga, Klizan, så inte mycket att lita på att det blir smärtfritt där.