Inför fredagens spel

Omgång 3. Nu börjar det hända grejer här. Kalaset fortsätter, idag med de här matcherna.

Är Djere redo för att göra något mot en toppspelare? Jag tror ju inte det. Han känns som typexempel på en spelare som är stabil mot svagare motstånd, men han har ju liksom ingenting som får en att känna att han kan göra sitt livs match och skrälla. Nishikori har i min mening sett bra ut hittills. Stökigt mot Tsonga där han hamnade i lite märkliga underlägen man han var bättre hela tiden och när Nishikori är okej, då ska det rätt mycket till för att han ska förlora en sån här match. Han måste ha många dåliga perioder för att det ska räcka till för Djere och nej, jag tror inte på någon skräll.

Man blir ju kanske inte så mycket mer gubbig än Federer blev igår när han lite sådär skrockande noterade att han visste mer om Ruuds pappa än om spelaren han möter idag. Måste ju vara lite halvjobbigt dock att förlora mot söner till sina tidigare konkurrenter. Eller ja, nu var väl pappa Ruud aldrig mycket till konkurrent, han var aldrig så bra, men ändå. Kan Casper hitta på något idag? Jag tror ändå inte det. Han är nog inte riktigt tillräckligt offensiv för att kunna pressa bort Federer från att attackera. Det gäller nog att Ruud är medveten om att det kommer krävas något utanför det han normalt gör för att han ska ha en chans. Han måste våga stå lite närmare baslinjen, driva på lite mer, chansa lite, då kan han ha en chans. Men spelar han bara sitt vanliga spel, då kommer det vara för bekvämt för Federer. Otroligt bra lottning för Federer för övrigt. Ruud i tredje omgången i en Grand Slam, efter att ha haft busenkelt i de två första matcherna, lite flyt har han allt haft hittills.

Carreno Busta har haft ett hemskt senaste år, men nu har han för första gången på just ett år höjt sig och spelat riktig bra i den här turneringen. Man ska veta det, att när Carreno Busta är bra, då är han en topp-20-spelare, så nu måste man respektera honom lite mer än man gjort på ganska länge. Paire har fått med sig fantastiska resultat under sommaren, men sådär väldigt bra var det väl inte mot Herbert i senaste omgången. 6-3 för Paire i inbördes möten. Jag tycker det är jättekonstigt. Carreno Busta borde med sitt stabila spel kunna mobba Paires forehand fullkomligt men Paire vann senast i Barcelona för en månad sen så ja, tydligen passar det Paire det här. Men jag tror att Carreno Busta vinner, så det så.

Ibland får man bara en ologisk känsla, och idag har jag en sådan i form av att Goffin skulle kunna hitta på något. Varför inte liksom? Goffin är en fantastisk bollare som har sin svaghet i serven och delvis returerna. Han servar inte så bra som man ska om man vill vara en toppspelare som han nog borde vilja vara, och om man nu inte servar bättre än han gör, då skulle man behöva vara mer av en returspecialist än han är. Men serve och returer, är det någonting som inte är så megaviktigt mot Nadal så är det de sakerna. Nadal får tillbaka returerna på grus hur bra serve man än har, och visst, det är bra att returnera bra mot honom, men inte helt nödvändigt då han förstås inte har den bästa serven, Nadal. När bollen är i spel är Goffin fantastisk, och skulle han kunna utmana Nadal lite där? Kom ihåg Nadals match mot Svarre förra året i den här turneringen. Det var lite samma sak. Han mötte en spelare där serve och retur inte spelade någon roll, och han fick problem med att vara tillräckligt mycket bättre i spelet, Nadal. Sen är det ett problem för Goffin att han inte är bra på att slå på höga bollar. Är man inte det slår man inte Nadal så hur han ska komma runt det vetefan. Han måste försöka stå långt fram och läsa spelet, kanske ta bollen lite på uppstuds innan den kommer upp för högt och på det sättet också ta bort tid från Nadal. Vi får se vad coach Johansson hittat på men ja, som sagt, jag har en liten känsla av att det kanske kan bli lite jämnt där.

Moutet kan mycket väl skrälla igen. Inte alls lika stor skräll om han vinner idag som det var mot Pella. Ganska liknande motstånd dock. Pella och Londero, inte helt olika spelare, bara det att Pela är mycket bättre. Och vänsterhänt förstås, nåja. Londero vill vinna sina matcher på att motståndaren är mindre säker än honom och slår bort sig. Moutet ger inte bort någonting. Lite obehaglig med sin variation också, Moutet. Londero vill helst ha ett väldigt rent bollande. Så ja, tycker det luktar lite Moutet där. Hanterade hemmastödet grymt bra mot Pella också, Moutet. Det blir en stor faktor idag också.

Nu har han ju chansen, Mahut. Riktigt sjukt, men nu har han plötsligt sin klart enklaste motståndare i turneringen. Cecchinato först, sen Kohlschreiber, och nu Mayer. Det blir enklare och enklare. Sen ska han vara totalt chanslös mot Mayer oavsett underlag numera och särskilt på grus, men efter Mahuts segrar hittills vågar man ju inte säga någonting. Mayer har bra returer och är väldigt bra på att vinkla sina slag. Två saker som känns som superproblem för Mahut. Men 2-0 i inbördes för Mahut, gamla matcher i och för sig, men han har ofta varit bättre än Mayer genom åren, så någon överdriven respekt lär han inte ha.

Dimitrov-Cilic var en anskrämlig historia. Dimitrov var inte särskilt bra. Och nu när Wawrinka imponerat lite, för mig vore det en superskräll om han förlorar mot Dimitrov idag. Lite problematisk matchup för Wawrinka dock. 4-4 i inbördes möten trots att Wawrinka i mina ögon oftast varit den större spelaren. hans spel biter inte jättebra på Dimitrov. Dimitrov kan stå upp bra i vinkelspelet och har lite variation som Wawrinka inte tycker är så mysig att behöva hantera. Så lite varningsklockor på så sätt för Wawrinka, att det kan vara spelstilsmässigt problematiskt men rent kvalitetsmässigt ska det i mina ögon inte vara något snack, och trots allt, det är oftast det som avgör.

Offensiven blir nyckeln för Tsitsipas idag. Det gäller att han inte fastnar i ett monotont bollande där Krajinovic kan stå och skruva upp tempot sådär lagom mycket för att Tsitsipas ska bli pressad och missa. Det gäller att Tsitsipas utnyttjar sina styrkor, det vill säga attackerna, och samtidigt utnyttjar Krajinovic svaghet, försvaret ute i hörnen. Om Tsitsipas bara är med i skallen och vågar, då vinner han. Men om han är försiktig och fastnar i bollandet från baslinjen, då kan det bli hur farligt som helst.