Lördagens sammanfattning

Blev ju klart i riktigt vettig tid idag. Rewspektfullt av spelarna får man säga, så vi vanliga dödliga hinner göra klart saker och ting innan det är dags för kvällens match.

Idag klarade de sig allihopa. Utom Coric, men han räknas inte för ingen bryr sig om honom. Han kommer aldrig bli bäst, aldrig bli nästan bäst, och är i min menings ingen toppspelare. Om han åker ut eller inte, det bryr sig ingen om. Han borde vunnit till slut dock. Efter fyra set skulle jag säga att Struff hade varit bättre och borde kanske ha vunnit, men det femte setet borde Coric verkligen ha vunnit. Struff vad från 4-4 någonting fruktansvärt trött och började chansa mer och mer. Coric skaffade sig det avgörande breaket fram till 7-6 men föll ihop totalt och lyckades sen inte heller utnyttja det faktum att Struff fortfarande inte var pigg. Otroligt krampaktigt i sista gemet sen av Coric också. Han blev nervös helt enkelt, och det ska inte hända om man är en spelare på den nivån han är. Rankingmässigt i alla fall. Jag tycker verkligen inte han är så bra som rankingen återspeglar. Om han ska vara topp-20 ska det vara med otroligt knapp marginal. Struff, rättvist ändå. Han har höjt sig i år. Kul att se honom komma fram på nät så mycket som han numera gör. Inte för att han har en bra volley, utan för att han har en så bra serve att det ändå blir mycket effektivt. Jag tror kanske inte han är något vidare geni själv direkt så man ska nog inte säga att det är smart av honom men väl smart av människor runt honom som kastat in det här i hans spel.

Krajinovic vann tredje mot Tsitsipas och hade sen chansen att serva hem fjärde, men det gick inte. Han var för mentalt svag för att vinna matchen helt enkelt. Men spelstyrkemässigt var han väl så bra för att vinna den. Tsitsipas var lite illa ute faktiskt men skallen, den räddade honom, precis som alltid. Nästan i alla fall. Kul att ha med Tsitsipas nu när det snart ska avgöras. Han är en av de bästa.

Fognini imponerade, både under sin match och under intervjun i Eurosport några timmar senare. Jag vidhåller det jag skrivit förut. Fognini kan mycket väl vara den trevligaste av spelarna däruppe. Han verkar mysig. Och vad bra han är just nu. Man är inte alls på samma sätt orolig för att han ska falla ihop under matcherna längre. Han har skärpt sig. Synd att det skulle ta 32 år bara.

Zverev klarade sig med ytterst liten marginal. Lajovic var bättre, men kunde bara inte få till det när han var i ledning. Han var helt överlägsen inledningsvis och på väg dubbelbreak upp i första men det ville sig inte, Zverev kom tillbaka, och plötsligt hade han bara vunnit första set. Andra set gick av bara farten. Lajovic var som i chock över att han lyckats förlora första helt utan strid, trots att han var överlägsen, och det borde varit avgjort vid 2-0 Zverev. Men det var det inte. Lajovic fortsatte vara bättre och vann tredje, han var sen överlägsen i fjärde. Lite för överlägsen kanske. Man brukar säga att det är en klar fördel att börja serva i set och framför allt i ett avgörande set men det finns utan tvekan undantag, och jag tror att Lajovic mycket väl kan ha förlorat på att han bröt Zverev fram till 6-1 i fjärde. Han fick börja serva, han fick press på sig, fobin för att ta initiativet växte sig stark, och det gick inte. Han bröt tillbaka till 2-2, men samma sak sen. Han kunde inte rycka åt sig initiativet, det låste sig för honom, och han orkade inte. Vilken röta han har just nu alltså, Zverev. Titel i Geneve och nu fjärde omgången här, trots att han mycket väl kunde ha förlorat, ska vi säga fyra av matcherna? Osannolikt.

Dimitrov hade en miljon setbollar på raken mot Wawrinka i tredje men hans mentala status, den är inte bra. Han är rädd för att uträtta något på tennisbanan just nu. Wawrinka kunde avgöra i raka set. Skönt för honom.

Del Potro fick ett fullständigt utbrott i början av tredje set mot Thompson. Var väl det roligaste med den matchen. Del Potro helt överlägsen, och man såg hur medelmåttig Thompson egentligen är på den här nivån. Han tyckte inte att domaren gjorde rätt, Del Potro och när han blir arg, då blir han väldigt arg. Thompson såg nästan rädd ut under resten av matchen.

Synd att Cuevas gjorde ett så pass svagt fjärde set som han gjorde mot Thiem. Det var ganska jämnt egentligen, och det var absolut inte orättvist att matchen gick in i ett fjärde set. Om Cuevas fortsatt prestera hade han kunnat vinna det men nej, han spelade inte bra under matchens slutskede och då räcker det inte. Skönt för Thiem att nu ha klarat den första veckan.

Hoang hade inget att komma med, så att säga. Monfils, det är lite som med Fognini. Man är inte lika orolig för honom längre. Han har ett lite bättre fokus. Hoang får vara fantastiskt nöjd med det här och att han inte räckte till idag, rätt självklart faktiskt.

Caruso kämpade, och kämpade, och kämpade kanske lite för mycket. Han var angränsande till övertänd mot Djokovic men åtta gem på tre set, det får han faktiskt vara väldigt nöjd med. Djokovic gick kanske inte riktigt för fullt. Fascinerande match på ett sätt faktiskt. Man såg så tydligt hur enormt mycket det kan skilja mellan världens bästa och världens 150:e bästa spelare. Caruso försökte spela tennis, Djokovic kunde spela tennis.

Och så krossade Khachanov Klizan i raka set. Jag hann knappt se den matchen komma upp på livescoren så måste gått rätt fort. Skönt det. Den var man kanske som sagt inte så sugen på.

Det var dagens matcher det. Njut nu av kvällens övriga idrott, mina vänner, oavsett om ni föredrar bollsparkande eller slagsmål. Jag tänkte nog allt få med båda två. Vi hörs imorgon bitti inför de första åttondelarna.