Inför söndagens åttondelar

Nu börjar de där riktigt feta matcherna ticka in. Och om de bra spelarna sköter sig, då kommer vi från kvartarna och in nästan bara så såna matcher.

Idag dags för åttondelar. De fyra första, de på den undre halvan, och det räcker väl med att titta på namnen som är favoriter i sina matcher. Om de vinner idag får de sen mötas i kvarten.

12:30 Federer-Mayer 1,10-8,50 Bethard

Vilken lottning han har ändå, Federer. Det har inte direkt varit tufft hittills och Mayer i åttondelen, det kunde vara värre, kan man ju säga.

Vi m,inns matchen i Shanghai 2014. Federer var då fullständigt på botten och var nog till och med lite sämre än Mayer just där och då. Han lyckades ändå vinna matchen, och det är väl kanske ett så gott exempel som något på att han inte kan förlora mot Mayer. Förlorade han inte mot Mayer då, när han var så dålig att det kändes som att han skulle kunna lägga av vilken dag som helst, ja då lär han väl aldrig förlora mot Mayer. De har spelat två matcher mot varandra sen dess. Fem set, Federer har vunnit alla, och fyra av seten har han vunnit med 6-2 eller 6-1, det sista setet gick till tiebreak.

Det finns inget med Mayer som oroar Federer. Mayer är en fullt okej tennisspelare som både servar okej och har helt okej, ganska giftiga, grundslag, men det är mycket ganska och okej över Mayer. Han har ingenting som sticker ut, och ingenting som Federer behöver oroa sig för överhuvudtaget. Federer behöver inte oroa sig över att ha någon taktik eller liknande till den här matchen. Han kan bara gå ut och göra det han vill göra och om han inte faller igenom fullständigt kommer det räcka hur bra som helst.

Jag tror det blir en behaglig promenad till kvarten för Federer, precis som det varit hittills.

14:00 Tsitsipas-Wawrinka 1,83-2,15 Bethard

Inga inbördes möten och inget konstigt med det. Wawrinka har varit borta en del senaste året, och innan dess fanns inte Tsitsipas. Men nu är det dags, och vilken match. Utan tvekan den på förhand mest intressanta matchen hittills under turneringen.

Jag tror på Wawrinka. Jag håller inte med oddsen. Jag tycker att han är lite favorit, vi snackar någon enstaka procent i och för sig, men ändå. Jag väljer honom som favorit.

Jag blev inte imponerad av Tsitsipas mot Krajinovic. Jag tycker han visade svaghet på det spelmässiga området. Det var Krajinovic skalle som hindrade honom från att ta matchen till ett femte set och jag tror att det mycket väl även kan ha varit hans skalle som hindrade honom från att vinna matchen. Han kändes väl så bra som Tsitsipas.

Wawrinka har som så ofta i stora turneringar varvat upp mer och mer för varje match. Det här uttrycket att man växer in i turneringar, det skulle kunna vara Wawrinka som kom upp med det. Han är en mästare på det. Att inte komma in med bästa form, men när det är en stor turnering skärper han sig, och han ser sen till att vara som bäst när de stora matcherna kommer. Jag tror att han kommer vara riktigt bra idag.

Inga inbördes möten alltså. Hur passar de varandra då?

Det gäller ju för Tsitsipas att han på något sätt kan lyckas vrida matchen till att avgöras på några få poäng och då använda sin oslagbara skalle för att vinna dem, men jag tror det blir svårt. Jag tror att det kan bli så att Wawrinka är lite för bra för honom så att det helt enkelt inte går att få det sådär jämnt. Wawrinka har en bra serve, så det är egentligen ingen fördel alls för Tsitsipas på det området och då återstår ett rent bollande. Matchen kommer avgöras när bollen är i spel och alltså, är inte Wawrinka bara för mycket bättre än Tsitsipas från baslinjen? Jag tror faktiskt det. Wawrinka kommer kunna utnyttja sina vinkelslag till max. Jag tror han kommer få en rackarns snurr på Tsitsipas och Tsitsipas kommer få det väldigt svårt att ta de initiativ han behöver för att få maximal effekt av sitt spel.

Nu låter det som att jag på något sätt är säker på att Wawrinka vinner här. Ingenting kunde vara mer fel. Jag valde bara att se matchen från hans synvinkel. Det finns absolut saker som talar för Tsitsipas också. Som att det känns väldigt mycket mer säkert att han kommer göra en helt okej match än att Wawrinka kommer göra det. Wawrinkas form känns otroligt ostabil och har han ingen bra dag, då är han chanslös mot Tsitsipas hur man än vänder och vrider på det.

Otroligt intressant i alla fall. Missa icke den här matchen.

14:30 Nadal-Londero 1,01-26,25 Bethard

Inte riktigt lika intressant kan man ju säga. Det finns bara två spelare som Nadal kan förlora mot i startfältet, och han kommer bara behöva möta max en av dem då båda är på den övre halvan så ska man vara riktigt ärlig spelar det inte så stor roll vilka han möter fram till finalen. Nadal kommer vinna den här halvan, allt annat känns helt orealistiskt.

Londero, har han något att komma med? Givetvis inte. Han är en arbetare. Det går inte att besegra Nadal på grus bara genom att arbeta. Det är väl ingen som någonsin gjort det vad jag kan komma på. För att slå Nadal på grus måste man ha någon slags spelmässig spets. Det har inte Londero. han är en jätteduktig tennisspelare, men han har ingenting för att hota Nadal. Han kan hoppas på att Nadal är sjuk eller skadad, större hopp än så finns inte.

16:00 Nishikori-Paire 1,54-2,75 Bethard

Paire kommer vara rankad topp-30 om en vecka oavsett det går här. Han får vara fruktansvärt nöjd med sin grussäsong. Två små titlar och nu åttondelen här. Det märkliga är att jag inte tycker att han egentligen spelat så vansinnigt bra men jösses som siffrorna rullat över på hans sida. Flyt den här veckan också. Han hade precis lika gärna kunnat torska mot Herbert och sen kunde inte Carreno Busta slutföra matchen. Det har rullar på för honom helt enkelt.

Nishikori har inte imponerat resultatmässigt hittills under veckan. Han har varit illa ute hela tiden, men jag tycker egentligen att han spelat bra, det är bara det att det tagit lång tid innan siffrorna kommit över på hans sida.

6-2 i inbördes möten som synes, och jag har svårt att se att det här ska kunna passa Paire särskilt bra. När Nishikori börjar panga honom från hörn sitt hörn, det blir nog svårt att hänga med och den där långsamma fösningen som Paire har till forehanden numera, jag tror kanske inte att den kommer kännas så effektiv i just den här matchen.

Det skulle förvåna mig otroligt mycket om inte Nishikori vinner idag faktiskt, men ja, vem är jag att lita på. Paire kommer ha en hemmapublik som bär honom också. Det ska inte underskattas.