Inför måndagens åttondelar

Ny åttondelsdag i Paris. Ny tennismagi på gång. Såhär ser det ut.

12:30 Djokovic-Struff 1,04-17 Bethard

Han kramade ur precis allt mot Coric, Struff och faktiskt tveksamt om han kan vara helt återhämtat till idag. Det ska räcka med en vilodag efter en tennismatch, men är man sådär totalt slut kan det vara för lite. Spelar i och för sig ingen roll här. Han får vara hur pigg han vill, han är chanslös ändå.

Det är det lilla problemet för spelare som Struff. Spelare som egentligen har allt, är bra på allt, men när de möter någon som är för bra, då ser det snarare ut som att de är lite för dåliga på allt. Struff har en jättebra serve, men den är inte bra nog för att världens bästa returnerare ska ha några problem med den. Han har jättebra grundslag, men de är inte bra nog för att räcka till mot världens bästa tennisspelare. Så det blir lite jobbigt för Struff. Han har liksom ingenting att dra upp ur hatten här. Han har det han har, och det är inte i närheten av att räcka. Verkligen inget konstigt med det dock. Sett till sin begränsade talang har Struff kommit extremt långt som etablerat sig som en av de bättre spelarna på atp-touren och i åttondelsfinal här, en superframgång för honom. Han kan med gott samvete fälla in årorna och gå vidare mot gräset senare idag. Bra på gräs, Struff. Grus är faktiskt egentligen hans sämsta underlag, även om det onekligen är små marginaler. Han är nästan lika bra på allt.

14:00 Zverev-Fognini 2,10-1,83 Bethard

Visst spricker det nu för Zverev? Jag tycker allt annat vore väldigt konstigt. Millman var han väl värd att slå någonstans, men det hade kunnat sluta hur som helst i skilje där. Sen Ymer som inte ens var i närheten av att bjuda motstånd och så Lajovic, där jag verkligen inte tycker han var värd att vinna. Ser man på de fem seten i den matchen så borde Lajovic verkligen vunnit tre, kanske fyra av dem. Så Zverev har haft lite flyt som tagit sig hit, men nu skulle det förvåna mig om det håller. Fognini har utan tvekan varit en av de 10 bästa spelarna hittills under grussäsongen. Zverev har inte varit en av de 10 bästa spelarna på hela året. Fognini är helt enkelt bättre, och det borde verkligen ge utslag. Vann ganska enkelt när de möttes i Monte Carlo för ett par månader sen, Fognini, och det betyder nog en del här. Det som hänt sen dess har knappast varit till Zverevs fördel. Han har inte blivit bättre.

Men det är givetvis alltid, fortfarande, lite frågetecken kring Fognini och inte minst när han möter en spelare som Zverev som är lite tråkig att möta med sitt nötande. Fognini kommer inte ha råd att gå in och ut ur sin koncentration som han tidigare, fram till den här sommaren, alltid gjort. Då kommer Zverev vara där. Men om Fognini håller fokus, och det blir nivån på dem som spelare som avgör, då kommer inte Zverev räcka till i bollandet. Fognini kommer panga bort honom och Zverevs osäkerhet kommer komma fram.

Jag hoppas att Fognini gör det han ska idag, för det skulle kännas vansinnigt orättvist med Zverev i kvarten när han inte är bättre än han är just nu.

14:30 Thiem-Monfils 1,40-3,25 Bethard

Kul att de här två matcherna kommer spelas i stort sett samtidigt, verkligen. Bedrövligt. Det ska liksom inte få vara såhär. Vi har en hel dag att jobba med, och så lyckas man placera dagens två bästa matcher samtidigt på olika banor. För dåligt. Bara för dåligt. Det är bara att hoppas på att spelet på en av banorna blir rejält försenat. Det kan hända.

Rätt lustigt faktiskt, 4-0 Thiem i inbördes möten, men de skulle egentligen ha spelat sju matcher mot varandra. Tre gånger har någon lämnat wo, två gånger Monfils och en gång Thiem. De kanske inte vill möta varandra riktigt, vem vet.

Thiem borde vilja möta Monfils dock. Det här är tyvärr en drömmotståndare för Thiem. Med tanke på hur bra Monfils är tror jag faktiskt inte det går att hitta en spelare som är lika bra eller bättre som passar Thiem bättre. Detta är som en dröm för honom, varken mer eller mindre.

Varför?

För att Thiem hinner spela forehand. Monfils har numera ett ganska giftigt offensivt spel, men det handlar om att han kan växla tempo och trycka till bollen. Hans grundspel är ganska långsamt, ganska sävligt, och det är för temposvagt för att han ska kunna hindra Thiem från att gå runt och spela forehand från nästan hela banan. Och när Thiem får spela forehand på det sättet, det är bara att säga som det är, då förlorar han nästan aldrig tennismatcher, så bra är hans forehand.

Det blir lite negativt det här. Jag tror de flesta förstår att jag hejar på Monfils. Han är en av mina favoriter. När det gäller Thiem är jag lite sådär lagom neutral, jag varken gillar eller inte gillar honom. Så jag hoppas verkligen jag på något sätt har fel, att jag missar något som kan hända, men den enda möjligheten jag ser för Monfils idag är faktiskt att Thiem faller igenom. Jag tror tyvärr bara att han kommer behöva göra en duglig match för att vinna, så bra passar det här honom spelstilsmässigt.

Fransmännens sista hopp. Paire lär vara utslagen när den här matchen startar. Han kommer onekligen bäras fram, Monfils. Hoppas att det kan hjälpa honom att lyckas med det som på papperet ser så svårt ut.

16:00 Del Potro-Khachanov 1,51-2,85 bethard

Och så avslutar vi dagen med två riktiga bumlingar. Stora pojkar det här. Nästan fyra meter och nästan 200 kilo om man skulle sätta ihop dem.

3-0 för Del Potro i inbördes, alla under förra året men bara hardcourt, ingen grus. Om grus gynnar någon av dem så är det nog dock Del Potro, så är väl ingen fördel för Khachanov riktigt. Det talar förstås för Del Potro.

Men hur fräsch är Del Potro? Han fick en enkel match mot Thompson, men innan dess såg det sådär ut mot Nishioka. Khachanov har kunnat tuffa fram utan att göra av med så mycket energi och är ett fysiskt praktexemplar. Det talar lite för Khachanov.

Vad som också talar för Khachanov är att han har ett bredare spel än vad Del Potro har. Khachanov har en fullt fungerande backhand, det har inte Del Potro, så de gånger Khachanov lyckas låsa spelet i den diagonalen kommer han vinna massor.

Sen finns det problem för Khachanov också. Som att han inte är så snabb, och inte har det bästa försvaret. När Del Potro väl får börja slå forehand, då kommer Khachanov väldigt sällan komma in i bollarna igen. Khachanov har inget vapen på samma sätt, så det kan bli lite problematiskt. Att det kommer bli ett lite jämnare spel om bollen när Khachanov servar medan det i Del Potros serve kommer bli mycket pangande från Del Potro och mycket försök till rännande ute i hörnen från Khachanov.

Jag är inte alls så säker som oddsen är på att Del Potro vinner. Jag tror det här kan bli väldigt jämnt faktiskt. Men Del Potro favorit förstås, och hoppas han levererar. En som nog inte hoppas att han levererar är Thiem som i så fall kan få möta honom i kvarten. Ingen mysig motståndare för Thiem.