Måndagens sammanfattning

Det känns inte helt bra att sammanfatta när det viktigaste är kvar men så får det bli, vi får börja, för jag kommer vara så utpumpad efter den här matchen att vi får passa på medan man fortfarande är lite uppjagad. På tal om att vara uppjagad, det måste vara en hemsk upplevelse att stå på andra sidan nätet när Del Potro eldar upp sig på det här sättet. När han börjar morra efter vunna poäng och man liksom vet, man vet att han inte kommer förlora utan någon slags vändning. Om han sen vinner till slut, det vet man inte, men han kan kräma upp en sån enorm nivå när han är som mest pressad att det nästan är omöjligt för motståndaren att bli lite ängslig och sänka sig. Sen blir det svårare efter en stund när motståndaren hittat fattningen igen men det är unikt det här som Del Potro har. Man blir nästan rädd för honom även om man sitter i tryggt skydd av en tv-skärm.

Vi får se hur det går det där. Jag tror väl kanske inte att det kommer ta slut idag. Del Potro är på väg att reducera till 1-2 och det är en timme kvar ungefär. Jag han fjärde kommer det nog brytas inför femte. Kul att det finns lampor på banorna i Franska Öppna, verkligen. Jättekul.

Otrolig match av Khachanov såhär långt. Han har egentligen gjort allt perfekt och sett till att ha så mycket spel som det bara är möjligt i backhandsdiagonalen. Del Potro har slagit sin backhand ganska bra, ovanligt bra, men jag tycker inte han gjort tillräckligt för att försöka komma på med sin forehand och Khachanov har helt enkelt haft kontroll på honom i den diagonalen. Servat bra, spelat bra i övrigt, han har varit grym, Khachanov. Men vi får se om det räcker…

Tre matcher klara i alla fall. Eller fyra egentligen. Nishikori-Paire blev ju någonting även idag.

Rätt lusigt egentligen när man förklarar något ena dagen, och så får man se ett perfekt exempel på det nästa dag. Jag har under den här turneringen skrivit att Nishikori egentligen varit klart bättre än sina motståndare, men att det tagit väldigt lång tid innan han fått siffrorna på sin sida. 0-3 med dubbelbreak ner i avgörande set mot Djere och idag servade Paire för matchen vid 5-3 innan Nishikori kom tillbaka. Totalt ologiskt, jag förstår det verkligen inte. För han var helt överlägsen Paire igår, och han var klart bättre idag också, men ändå förlorade han ett set igår och var otroligt nära att förlora två set idag. Märkligt, jag kan inte påminna mig om att någon spelare haft en sån här turneringen tidigare. Där man spelat bra, men ändå hela tiden varit supernära att förlora mot klart svagare motståndare.

Fognini ar en liten besvikelse, men idag imponerade Zverev. Det är ett väldigt gott tecken på att man är en stor spelare när man bara vinner en sån här match utan att det händer något särskilt. Precis så var det. Zverev var inte särskilt bra, inte särskilt mycket bättre, men efter det första setet började det bara rulla på åt hans håll, och han såg hela tiden till att hålla bollen i rullning så den inte stannade. Det rullade, och rullade, och rullade i sakta mak åt Zverevs håll tills matchen var vunnen. Jag hade förväntat mig mer från Fognini. Och att han sänkte sig som han gjorde i andra set när han via ett tidigt break hade kunnat avgöra, det var lite svagt, men samtidigt är det att ha höga förväntningar på honom att han ska gå från att vara tidernas mest svängiga spelare till att vara helt stabil över hela matcher. Ingen superbra match, lite synd, men samtidigt är jag kanske färgad. Jag hejade ju på Fognini. Om det nu var någon som hejade på Zverev så var den personen nog nöjd med underhållningen, och man ska i så fall också vara otroligt nöjd med Zverevs nivå. Det här var faktiskt helt okej. Lite lustigt egentligen. Zverev har nu vunnit åtta matcher i rad. Och man snackar fortfarande om hans misärartade form. Kanske dags att sluta upp med det.

Rörande Thiem-Monfils kan man väl läsa det jag skrev inför matchen. Monfils förlorade på spelstilarna, Thiem vann på spelstilarna. Det avgjorde rakt av helt enkelt. Jag vet inte om Monfils försökte hitta på något, jag tror inte det, men det finns inte så mycket för honom att göra. Han har sitt spel. Han kan inget annat särskilt bra, och tyvärr för hans del så serverar hans spel precis allt på silverfat för Thiem. Måste vara fantastiskt skönt för Thiem att få göra en så bra match. Han behöver inte skämmas för att han har så lätt för Monfils. Han ska bara fokusera på att han idag plötsligt spelade riktigt bra.

Djokovic-Struff blev som förväntat, får man väl säga. Kanske att jag trodde att Struff skulle kunna serva sig kvar i seten lite bättre än han gjorde men det var som att han inte tyckte det var lönt att bemöda sig, och vem kan klandra honom. Han var totalt chanslös på förhand, och det var mest bara att spela av matchen.

3-0 för Khachanov i fjärde. Del Potro hade breakbollar i första gemet. Det var nära, men nu vetefan om han tar sig in en gång till. Sett över hela matchen är Khachanov en väldigt rättvis vinnare också, så inget att säga om ifall det nu blir så. Thiem är nog inte missnöjd med det här utfallet om man säger så.