Söndagens sammanfattning

Jackpot för Federer, det kan man väl säga om gårdagens spel. Och då tänker jag inte på hans egen överkörning av Mayer. Sällan kan väl en motståndare ha jublat så mycket som när Wawrinka slicade in matchbollen mot Tsitsipas som Federer igår lär ha gjort.

Hur är det, får man antyda att man tror att Federer i teorin skulle kunna förlora en tennismatch? Jag får nog lov att göra det oavsett om man får eller inte. Jag tror inte han hade slagit Tsitsipas i kvarten. Däremot tror jag verkligen att han kommer slå Wawrinka. Kolla bara på hur matchen mellan Wawrinka och Tsitsipas såg ut. Så fort Wawrinka tappade baslinjen lite grann var han chanslös. När Tsitsipas stod närmare baslinjen än Wawrinka gjorde vann Tsitsipas kanske inte varje boll, men han vann varje boll så länge han själv inte gjorde misstag. Wawrinka hann då inte med, och hur han ska hinna med mot Federer om han inte hinner med mot Tsitsipas, det kan jag inte riktigt förstå.

Ju mer distans jag får till matchen igår, desto mer känns det att Wawrinkas vinst var orättvis, för visst var den det? Visst kändes Tsitsipas nästan hela tiden lite bättre?

Men det var liksom upp och ner vända världen. Tsitsipas kunde för en gångs skulle inte vinna de viktiga bollarna. Det gick bara inte. Och när Wawrinka kunde hänga kvar så länge som han gjorde, då blev det till slut väldigt chansartat och det var Wawrinka som fick till de där enskilda avgörande slagen till slut. Matchbollen, ren magi. Vad som kanske inte var riktigt lika magiskt var att tsitsipas försökte fuska ut den. Att ringa in märket sådär och direkt gå därifrån indikerar att man själv tycker att bollen är självklart ute. Det kan han nog inte i verkligheten ha trott direkt. Han tog en rövare. Ocharmigt, kanske inte fusk, men snudd på försök till fusk faktiskt. Ovärdigt, det känns inte som att Tsitsipas är en person som riktigt vill hålla på med sånt så det blev nog bara lite fel. Han var nog lite trött också, det hade jag också varit efter den matchen.

Grymt spännande var det. Synd att det blåste. Båda två påverkades väldigt negativt av den lilla vinden. Det är ingen höjdare att ha enhandsbackhand när det blåser, så är det bara, men det var i alla fall lika för båda.

Som sagt, lite orättvist tycker jag nog, men med betoning på lite. Wawrinka till kvarten.

Och Federer då redan i kvarten. Total överkörning av Mayer och man behöver väl inte säga mycket mer än att Federers lottning i den här turneringen utvecklat sig till något helt fantastiskt. Om han slår Wawrinka, vilket jag tror han gör, då får man säga att hans promenad till semi blivit något utöver det vanliga. Men det är ju knappast hans fel att det är just på hans kvart som de bra spelarna presterar lite sämre. Det är tur, men tur ska man inte be om ursäkt för och givetvis, Federer är ju den av topparna som kanske är mest utsatt på grus, så jättebra att han hade den här lilla turen. Vi vill givetvis ha honom framme i semifinal och det hade kunnat bli tufft om han haft en annan lottning.

Nadal också vidare till kvarten och visst ser han bra ut, men liksom, Londero. Londero är egentligen precis på gränsen mellan challenger- och atp-touren. Nu har han haft en jättebra period och vinner matcher på atp-nivå, men när man hoppar upp på en nivå i form av att möta Nadal på grus, då är han liksom så långt ifrån att det i princip inte ens går att bedöma Nadal efter en match mot honom. Det skiljer för mycket. Nadal ser väldigt svårslagen ut, men han väntar fortfarande på en värdig motståndare.

Den sista matchen hann inte spelas klart. Wawrinka och Tsitsipas höll på ett tag, så Nishikori och Paire fick vänta. 2-1 i set för Nishikori när de startar om idag, och jag måste säga att det är snudd på obegripligt att han inte lyckades avsluta matchen igår. Han var helt överlägsen, men lyckades strula bort andra set efter att ha haft setboll. Paire får vara nöjd med det där setet, och visst, när matchen nu blev uppstyckad tänds ett litet hopp. Nishikori kanske kommer ut klart sämre idag och då kan Paire vara där men det borde inte hända. Om det bara är ungefär som igår så förlorar inte Nishikori två set i rad idag.

Det var gårdagen det. En magisk match och tre som inte blev så mycket. Men får man en sån där match, då ska man inte klaga. Inte överhuvudtaget.