Inför tisdagens kvartar

Plötsligt är vi framme vid kvartsfinaler. Det går undan. Det känns som det var igår jag satt och gnällde över att det var så många matcher att jag inte fick någon överblick. Nu sitter man plötsligt här med två matcher idag. Inga tokiga matcher dock, men skulle man inte kunna få göra en rockad ändå? Nadal-Wawrinka och Federer-Nishikori istället? Det hade känts ungefär dubbelt så intressant på förhand, men vi får hoppas på det här ändå.

14:00 Federer-Wawrinka 1,39-3,40 Bethard

Federer är nog väldigt nöjd över den där skylten. Det hade kunnat vara en mardrömsmotståndare här. Det var antagligen bara en boll ifrån att bli det vid massor av olika tillfällen, men Wawrinka drog det längsta strået framför Tsitsipas och nu blir det istället en drömmotståndare. Som han haft kontroll på Wawrinka genom åren, helt otroligt. Wawrinka har faktiskt aldrig slagit Federer på något annat underlag än grus. Han har vunnit två gånger i Monte Carlo och en gång i Franska Öppna. Sen har Federer vunnit resten. Det enda Wawrinka kan ta med sig in till den här matchen är väl att siffrorna på just grus inte är så blodiga trots allt. Det är 4-3 för Federer på det här underlaget. Det borde ju vara lite upplyftande ändå för Wawrinka kan man tycka.

Allt handlar om tiden här. Om Federer inte fick spela sitt snabbaste. Inte fick stå nära baslinjen och inte fick gå på nät, då skulle Wawrinka vinna stort, men mig veterligen finns inga såna regler i tennis. Federer kommer få spela hur snabbt han vill, och det är lite tråkigt för Wawrinka.

Jag tycker man såg mot Tsitsipas att Wawrinka hade ännu större problem än vanligt med att hinna med. Eller så var det blåsten, till viss del kanske, men trots att han stod en bra bit bakom baslinjen var han i princip chanslös på att hinna med så fort Tsitsipas attackerade, och när han nu möter Federer är det ärligt talat svårt att se hur han ska lyckas hinna försvara sig, Wawrinka. Jag tror att det emellanåt kommer kännas som att Federer skjuter på sittande fågel här. Att han bara han sätter sina attacker och följer med fram vinner bollarna, för att Wawrinka inte kan göra något.

Federers hot idag är att han blir försiktig. Att han börjar missa, och sen inte vågar. Någonstans tror jag också att det kan vara en risk att han blir för bekväm. Att han känner att han ska slå Wawrinka även i ett ganska långsamt långbollande, men där tror jag att han i så fall går bet. Får Wawrinka igång det här tunga, loopande bollandet, då kommer inte Federers backhand hålla. Men jag tror inte vi kommer hamna där. Federer vill inte hamna där, och det är alltid den mer offensiva spelaren som bestämmer. Om Federer bara gör det han ska, attackerar, då är jag övertygad om att han vinner matchen och jag ser inget problem alls i det. Wawrinka imponerade inte på mig mot Tsitsipas. Tsitsipas var bättre. Och trots den stora fördelen av underlaget för Wawrinka, jag tror ändå att Federer är den bättre grusspelaren av dem, så även om det är spelstilsfördelen som gör att Federer kommer vinna ganska enkelt, som jag tror det blir, segern kommer ändå vara rättvis även på att han är bättre.

Det har ofta varit lite sömnigt när de här två mötts. Wawrinkas respekt för Federer är så stor att han knappt vågar göra sitt bästa av rädsla att reta upp Federer. Men någon enstaka gång har det hettat till lite, och vi minns onekligen Federers aningen fuskiga paus i omklädningsrummet efter fyra set i Australian Open för två år sen. Den gången hade Wawrinka tagit sin seger mot Federer på hardcourt, men Federer lyckades fuska bort den. Eller om han bara utnyttjade reglerna. Eller om han bara utnyttjade det faktum att en domare aldrig skulle våga neka Federer något. Det var kanske lite av alla de där sakerna.

Hur som helst, jag tror Federer tar det här, det har ni nog förstått vid det här laget.

15:30 Nadal-Nishikori 1,04-16,75 Bethard

De spelas alltså inte på samma bana de här två matcherna. Fullkomligt skrattretande. Det spelas en dammatch och en herrmatch på de två största banorna. Vore det inte en väldigt bra idé på något sätt att istället göra tvärtom, så folk fick välja vad de vill se? Herrtennis kanske ändå har lite större publik, kan man gissa, och de kunde därmed ta den lite större banan, så kunde damerna ta den näst största banan. Borde ju bli perfekt, eller hur? Och så kunde de som intresseras mest av herrtennis se båda herrmatcherna på tv, och de som intresseras mest av damtennis kunde se båda matcherna på tv. Tycker det vore en ypperlig lösning. Och jag tvivlar på att någon skulle säga emot det faktiskt. Men det finns förstås ekonomiska motiv. Man vill sälja ut båda arenorna, och då är det säkrast att göra såhär. Men tråkigt, tycker jag. För de här matcherna kommer gå i varandra. Den här matchen kommer börja långt innan den första är slut. Faktiskt så är det inte alls osannolikt att den här matchen även hinner sluta innan den första är slut. Så lite dubbelfel här. Den här skulle givetvis ha lagts först av de två i och med att den här högst troligt kommer vara klart kortare, kanske ungefär som en dammatch i längd. Och därmed kanske sluta precis lagom i tid med att dammatchen på den andra banan tog slut, och så kunde Federer och Wawrinka ta vid efter det. Jag tycker det är fantastiskt att kunna säga att tennis är den överlägset mest jämställda sporten i världen mellan män och kvinnor. Precis som jag tycker att det är tråkigt att man då måste göra såhär när man har redan uppnått något fantastiskt. Då behöver man inte pressa på och förstöra för de som vill välja på det här sättet.

Nishikori har slagit Nadal två gånger. Bronsmatch i OS 2016 och i mastersturneringen i Kanada 2015. Hardcourt båda gångerna. 4-0 till Nadal på grus, Nishikori har tagit ett set. I den matchen han han förresten upp i tredje set, Nishikori. Han var kanske nöjd med setvinsten, vem vet.

Tufft för Nishikori. På alla sätt egentligen. Han vill stå och pressa upp tempot, och nästan alltid är det den som vill pressa upp tempot som bestämmer, men riktigt så blir det inte när Nadal och Nishikori möts. Nadal kan liksom neutralisera Nishikoris pepprande från baslinjen med att spela sitt eget spel, det vill säga använda mycket spinn och bra marginal över nätet. Det blir lite som att Nishikori står och kastar kinapuffa mot Nadal när det som behöver är missiler. Man skulle kunna säga att Nishikori kastar jättemånga kinapuffar, medan de som lyckas besegra Nadal på grus sänder iväg en missil här och där. Nishikoris spel där han vill pressa och pressa och pressa tills motståndaren bara inte hinner med, det passar inte mot Nadal, inte på grus i alla fall, då Nadal inte har några problem att hinna med. Man måste attackera Nadal på ett annat sätt. Man måste vänta på sitt läge och sen gå all in på ett enda slag. Det spelet har inte Nishikori, och han har inte heller riktigt möjligheten att spela ett spel som liknar det då han helt enkelt inte har de fysiska eller tekniska förutsättningarna.

Ni kanske hör. Jag tror det här kommer bli rysligt tufft för Nishikori, men vem tror inte det? Det känns inte som någon stoppa pressarna-varning på det uttalandet direkt.

Stor, enorm skräll om Nadal åker just idag.