Inför torsdagen kvartar

Ingen större spänning igår, men ingen större skräll att det blev så va? Det kändes som sagt att det skulle bli ungefär sådär. Idag tycker jag det finns en helt annan potential. Det känns inte givet överhuvudtaget hur det här ska sluta.

15:30 Djokovic-Zverev 1,13-7,25 Bethard

De går ett steg längre idag arrangörerna. Ni kommer snart se starttiden på dagens andra kvartsfinal och sen undra vad i helvete det är för sport vi är intresserade av. Kommer ni på en annan idrott där två av årets större matcher skulle spelas samtidigt så, berätta det för mig. Absolut, när resultaten hänger ihop, när ett lag eller en spelare i teorin kan spela på den andra matchens resultat, då kan matcher spelas samtidigt, men här är det inte riktigt det som ligger bakom. Här är det bara total jävla galenskap som ligger bakom.

Man kommer alltså behöva välja idag, och det är inget enkelt val faktiskt. Antingen ska man välja den här matchen på nivån. Den här är bättre kvalitetsmässigt. Eller så ska man välja den andra på den förmodat större spänningen i den matchen. Vi får väl se lite, och exakt samtidigt spelas de antagligen inte, så man borde hinna börja lite på den ena och känna lite på den i alla fall. Matcherna som spelas innan borde rimligtvis inte bli exakt lika långa.

2-2 i inbördes möten, lite bökigt för Djokovic alltså. 1-0 för Zverev på grus, den enda matchen som spelades 2017. De andra tre spelades förra året. Intressant med de här fyra matcherna att alla varit överkörningar. Som mest har den förlorande spelaren fått med sig sju gem, det vill säga 6-4 6-3. De möttes två gånger i slutspelet i höstas. I gruppen krossade Djokovic Zverev och i finalen krossade Zverev Djokovic. Märkligt.

Lite jobbigt spelstilsmässigt för Djokovic? Utan tvekan. Han vill vara den som står och håller i bollen, och väntar på att motståndaren ska missa. Zverev gör samma sak, men är ännu lite mer tillbakalutad än Djokovic. Det gör att Djokovic får lite press på sig att driva på spelet, och det är han inte alltid så bekväm med. Dessutom har vi Zverevs överlägsna servestyrka som absolut spelar in kraftigt när de här två möts. Serven gör att det räcker med att Zverev ”bara” håller det någorlunda jämnt när bollen är i spel för att han ska vinna, och det är ju skönare än att det är som för Djokovic, att han måste vara klart bättre när bollen är i spel för att han ska vinna.

Jag förstår oddsen, och jag förstår verkligen styrkeförhållandena här. Zverev slog en Fognini som hade en ganska dålig dag. I övrigt har han hållit på att förlora mot mer eller mindre svaga spelare på sistone. Det är inte realistiskt överhuvudtaget att han ska slå Djokovic. Men någonting betyder det, att Zverev har rätt lätt för Djokovic, och lite ska man nog ändå hålla ögonen på Zverev nu när han var lite bättre senast.

Säg såhär, jag är inte så säker som jag kanske borde vara på att det här blir en enkel promenad för Djokovic.

15:30 Thiem-Khachanov 1,32-3,85 Bethard

Världsfyran mot världselvan låter mer än det är kan jag säga när det gäller skillnader. Om Khachanov vinner idag är de sjua och nia på måndag, och Khachanov kommer bara vara några hundra poäng bakom Thiem. Förutsatt då att Khachanov inte också vinner semin vill säga, då går han om Thiem på rankingen till och med. Khachanov klar som en ny topp-10-spelare i alla fall. Som sämst nia kommer han vara, och det är Isner och Del Potro som han knuffar ner. På tal om nya topp-10-spelare så kommer faktiskt även Fognini vara topp-10 på måndag. Det är ju lite kul. Han kommer ligga tia hur det här än slutar.

Minns ni det där inbördes mötet? Jag gör det. Paris i höstas. Jag trodde massor på Thiem i den matchen. Thiem hade imponerat stort tidigare under turneringen och spelat vad som då var hans bästa hardcourttennis någonsin på det extremt snabba inomhusgolvet där. Men i semin så bara krossade Khachanov honom, rakt av. Sen slog han Djokovic i finalen, Khachanov. Gör han samma sak nu, slår Thiem och Djokovic efter varandra, så är han i sin första Grand Slam-final.

Jag tycker att Khachanov i allra högsta grad ska respekteras i den här matchen. Kom ihåg slutet av förra året. Han var en toppspelare. Sen mixtrade han tydligen lite med materialet under uppehållet och sånt slutar sällan väl. Det är först nu han hittat sitt spel igen, och plötsligt så ska han ses som en toppspelare igen. Dessutom, jag tycker han känns som en jättebökig motståndare för Thiem. Thiem är väldigt spelstilsberoende. Det gjorde att han kunde krossa Monfils i förra omgången trots att Monfils var bra i den här turneringen. Och det gör att jag tror han kan få det mycket tuffare idag än vad många tror.

Khachanov slår hårt, och han kan sätta press från både backhand och forehand. Han kommer inte servera möjligheten för Thiem att spela forehand över hela banan som var fallet mot Monfils. Idag kommer Thiems backhand bli utsatt igen, och jag tror faktiskt Thiem kommer få jättestora problem. Jag skulle nästan kunna sträcka mig till att säga att jag tror att han ryker idag. Men nej, lite favorit är han. Han ska vara klart bättre än Khachanov på grus och spelstilsproblemet till trots, lite minifavorit, men inte ett dugg mer än så. Khachanov är inte rädd för stora matcher, inte rädd för att fälla högst rankade spelare, och han imponerade något alldeles ruskigt mot Del Potro.

Den här matchen ser jag fram emot. Thiem är för mig den klart mest utsatta av favoriterna i kvartsfinalerna. Han kan mycket väl ryka idag.