Federer bortblåst

Jag svär väl lite i kyrkan här, men jag undrar om det inte var lite bra för Federer att det var för honom så usla förhållanden idag med kraftig vind. Nu finns det liksom något att skylla på. Jag tror det hade kunnat bli ännu värre i bra förhållanden, för jäklar vad bra Nadal ser ut alltså. Det hade aldrig kunnat finnas något Federer hade kunnat göra idag. För ja, det finns de som slagit Nadal genom att stå och chansa men nej, det är aldrig någon som slagit Nadal på det, eller något annat sätt, när Nadal spelat riktigt bra. Och jag tycker han var riktigt bra idag. Ungefär så bra som det går att vara när det blåser så mycket.

Björkman sa i början av det tredje setet att de två första seten hade varit jämna, men att Nadal hade vunnit de viktiga poängen. Nåväl, jag gillar Björkman, det går nog inte att vara en trevligare människa, men kanske att han hade Federerglasögonen på sig lite grann där, för jävlar vad långt ifrån han var, Federer. Det var som att han hela tiden var tvungen att kämpa för att inte bli förnedrad, det var mitt sätt att se på matchen i alla fall.

Det känns lågt att skriva något negativt om Federer efter att han spelat i helt värdelösa förhållanden och förlorat mot tidernas bästa på ett underlag han själv inte trivs på. Men jag måste säga det. Det förvånar mig att den största talangen som tennis skådat. Och en av de största talangerna som alla former av idrott skådat. Inte klarar av spel i vind bättre än han gör. I min mening är det i mångt och mycket bollkänsla det handlar om när det gäller spel i vind. Bollkänsla, fluffigt, oklart uttryck, men säg såhär, förmågan att förstå sig på hur en boll uppför sig. Talang och bollkänsla, närbesläktat när man pratar om talang i tennissammanhang. Och Federer ska ju ha allt det där, men jävlar vad dåligt han förstår sig på hur man ska hantera en boll när den inte flyger exakt som den borde. Sätter som Federer på ett uselt sätt hanterade sidvinden som var i första set, han krigade hela tiden emot vinden istället för att försöka utnyttja den, mycket märkligt. Han slog sina attackförsök mot vinden vilket gjorde att de stannade upp och hamnade mitt i gapet för Nadal och sina stoppbollar, de slog han ofta med vinden så de flög all världens väg utanför sidlinjen. Det blev bättre sen när vinden svängde lite och det blev medvind kontra motvind istället, då började han åtminstone ibland använda sig av stoppbollar på rätt sätt men nej, det där förvånar mig. Okej att det inte passar Federer perfekt med vind sett till att han har ganska små marginaler i sin mycket offensiva spelstil, men att han inte ens klarar av att göra det bästa av situationen, jag tycker det är märkligt och lite för dåligt.

Nadal hanterade vinden perfekt. Tvärtemot Federer utnyttjade han vinden till sin fördel och såg till så att attackerna flög bort från Federer vilket gjorde att han kunde ha ännu större marginaler än vanligt när han försökte avgöra. Och även allt annat. Nadal med sitt riskminimerande blir liksom ännu jävligare att möta när riskminimerande är det som funkar absolut bäst.

Tråkigt att de inte fick chansen att spela en fantastisk match. Kanske. Eller så var det skönt att vi slapp, det får vi aldrig veta.

Nadal i final i alla fall. Federer får vara riktigt nöjd med sin semifinal och jag är rätt övertygad om att det här var Federers sista match någonsin på grus. Han bevisade för sig själv att han fortfarande kunde, men han fick också ett väldigt tydligt kvitto på att han aldrig kan vinna något igen på det här underlagt, så om han spelar nästa säsong blir det nog ett sommaruppehåll för honom igen.

Nadal i final, och ja, han vinner nog det här va?