Inför semifinalerna

Så, mina vänner. Nu är det snart dags. Blir det här en huvudrätt, eller blir det ven förrätt inför söndag? Vi får set.

12:50 Nadal-Federer 1,15-6,85 Bethard

Åren rullar på. Det var nu mer än 10 år sen som Federer senast slog Nadal på grus. Och det är mer än sex år sen de senast spelade mot varandra på grus. 13-2 är det totalt för Nadal i matcher på grus. Man kan med andra ord med enkel matematik räkna ut att det är plus för Federer på andra underlag. 11-9 på hardcourt och 2-1 på gräs. Är det inte gräsmatcherna mellan dem man minns allra bäst egentligen? Märkligt.

Orkar ni med en statistik till? Federer har vunnit fem raka, alla på hardcourt. Senast Nadal vann var i Australian Open 2015. Det är ju lite sjukt faktiskt. Nadal har inte slagit Federer på mer än fyra år.

Trodde man verkligen att de här två skulle mötas år 2019? Federer pratade lite löst om att lägga av när han var i dryga 30-årsåldern och Nadal, om honom sa man ju alltid att om han spelar till det att han fyller 30 år med den spelstilen så är det ett mirakel. Men Federer kom på andra tankar när det började gå bättre igen, och Nadal har ändrat både på sin kropp och spelstil, och nu står de här som två gamla farbröder, totalt med än 70 år tillsammans.

Mycket gammalt, nostalgi här, och inte blir det mindre när man funderar över hur matchen kommer se ut.

Federer kan slå igenom Nadals försvar, men Federer kan inte stå och bolla med Nadal, han är för osäker och framför allt, hans backhand är för dålig. Det har alltid varit förutsättningarna när de här två möts, och precis så kommer det vara idag också.

Det förvånade mig lite att Federer va så ickeoffensiv som han var mot Wawrinka. Han nöjde sig ofta med att vara kvar i duellerna och bolla med Wawrinka från baslinjen istället för att trycka till när läge fanns. Borde inte fungera så bra mot Wawrinka egentligen, men det är nog så att Federer helt enkelt inte tycker att Wawrinka är så bra, och att det nästan varje gång bekräftas när de möts. Wawrinka är en annan spelare när han möter Federer än han är annars.

Vi får se hur det blir idag. Om det var just att Federer inte riktigt respekterade Wawrinkas spel från baslinjen, eller om han helt enkelt tror på det här spelsättet på grus. Om han tror att han kan hålla från baslinjen mot de absolut bästa. Om han gör det idag tror jag personligen det är ett stort misstag. För varje gång bollen går över nätet i duellerna idag kommer Federer chanser minsta rejält. Nadal kommer bara mer och mer kunna pressa honom längre och längre, högre och högre, ut i backhandshörnet, och därifrån har Federer helt enkelt ingen chans. Jag tror att Federers chans idag är att ligga lite på just chans. Han måste spela på gränsen, ta lägen som egentligen inte finns, och hoppas på att han har sitt livs dag. Lite som vissa andra besegrat Nadal genom åren. Man har chansat, och när det har funkat har Nadal inte riktigt haft någon plan b utan bara följt med och hoppats på att motståndaren ska börja sämre. Detta borde förstås passa Federer hur bra som helst. Att spela på chans, det är ju det han tycker absolut mest om, och jag hoppas att han tar möjligheten idag och inte nöjer sig med den normala matchbilden som annars blir.

Jag har verkligen jättesvårt att se framför mig hur det ser ut när Federer vinner det här. Det är om han försöker med det där jag beskrev, att slå på i princip varje boll som kommer tillbaka när han själv servar och sen följa med fram på nät. Ofta också gå på nät direkt efter serven, han måste utnyttja Nadals defensiva returposition. Och sen i Nadals serve, han måste göra allt för att rycka sönder spelet, Federer. Ta varje möjlighet att göra något med bollen istället för att stå och bolla med Nadal.

Tyvärr tror jag att Federer kommer lite lite för mycket på sitt spel från baslinjen, och om det är så, då kommer det här bli otrevligt för honom.

Vi hoppas på en av de där minnesvärda matcherna de två emellan, man jag tror kanske tyvärr inte det. Ska det bli någon sådan match i år får det nog bli på gräset i Wimbledon eller hardcourten i US Open. Jag tror att Nadal helt enkelt är för mycket bättre på det här underlaget.

15:30 Djokovic-Thiem 1,48-2,90 Bethard

Matchen i Madrid för en månad sen knappt ligger nära i minnet här. 7-6 7-6 för Djokovic då, men det kändes som att det var klart tryggare än så. Han hade rätt god kontroll på Thiem.

Något liknande idag?

Egentligen tror jag ju det. Jag tror att det här blir väldigt svårt för Thiem att vinna. Bäst av fem gynnar honom inte riktigt i ett möte med Djokovic. Det blir lite större marginaler, och det faktum att det Djokovic gör i längden är mer vinstgivande än det Thiem gör när de här två möts blir mer utslagsgivande. Thiem har slagit Djokovic två gånger på grus. 2017 och 2018, men det känns som två ganska dåliga perioder för Djokovic, särskilt förra sommaren när Thiem slog honom i Monte Carlo. När Djokovic är i rätt skick tycker jag inte det här passar Thiem så bra.

Varför inte då?

Djokovic är ju rätt klok. Han vet vad som ska göras, och han anpassar till spel till nästan alla. Många toppspelare bemödar sig inte att anpassa sitt spel när de möter svagare motstånd, men Djokovic gör det nästan alltid och särskilt när han möter en bra spelare som Thiem. Han kommer respektera Thiems styrkor och göra allt för att neutralisera dem. Eller ja, inte dem, den ska man väl säga. Djokovic vet att det bara är forehanden som han behöver vara orolig för, och han kommer försöka hålla bort den till varje pris.

Det blir lite upprepning av vad jag skrev inför Madrid det här, men en annan mycket viktig grej är Djokovic förmåga att placera sina returer även när motståndaren får in sin förstaserve. Thiem kommer förhållandevis sällan få börja bomba forehand direkt efter sin serve, och det blir jätteproblem för honom så klart. Han kommer inte heller kunna göra så mycket åt det mer än att hoppas på att få så många lägen som möjligt.

Vi får se. Jag håller kanske inte riktigt med oddsen. Jag tror att Djokovic är ganska mycket större favorit än vad oddsen indikerar. Jag tror att han vinner, och jag är rädd att det inte blir särskilt jämnt. Ska vi säga 3-1 kanske? Jag tror det.