Thiem igen!

Två raka finaler i Franska Öppna. Det är våldsamt bra det, eller vad säger ni? Större än man kan tro skulle jag säga. Jag hoppades hitta något i statistiken om att det var speciellt att vara i final två gånger i rad i Franska Öppna, men det är det faktiskt verkligen inte. Federer fyra år i rad 06-09, Söderling i final två år i rad 09 och 10, och Djokovic i final tre år i rad 14-16. Noterbart där att både Federer och Djokovic vann den sista finalen i de där sviterna, Federer 09 och Djokovic 16. De samlade ihop till det. Är det vad Thiem gör nu, eller kommer det krävas en tredje innan han också lyckas?

Jag är lite besviken. Jag hade verkligen väldigt mycket hellre sett Nadal mot Djokovic i morgondagens final. Bara det. Jag är inte besviken över att Thiem slår Djokovic, det får han gärna göra för min del, det går inte att ha något emot Thiem, men i min värld blir finalen lite tråkigare, för vi får inte den där ultimata kampen, titelmatchen, mellan de två bästa. Thiem är fantastisk på grus, kanske näst bäst på grus, det får man nog säga att han är efter den här vinsten mot Djokovic, så jag kan inte backa upp åsikten, känslan egentligen men jag känner bara så. Jag hade mycket hellre sett Djokovic få chansen mot Nadal i final.

En som delar min känsla i allra högsta grad tror jag är Nadal. Hur tufft han än må ha haft mot Djokovic i stora matcher på senare år, han hade hellre tagit Djokovic, jag lovar er. Nu tror jag inte att Nadal på något sätt är rädd för någon, men han respekteras sina motståndare och han är medveten om vad som har hänt mot Thiem de senaste åren. Inte bara förlusterna, utan hur de skett. Nadal har inte kontroll på Thiem överhuvudtaget. Han har inte hittat ett vettigt sätt att spela mot honom. Kanske han inte har mot Djokovic heller på senare år, men det är inte riktigt lika tydligt.

Jag såg inte dagens match mer än de sista gemen. Jag hade inte planerat för tennis idag riktigt och har därmed befunnit mig på djurpark. Vi får se, jag kanske publicerar tidernas bästa tigerbild i slutet av texten här, eller så säljer jag den, vi får se. Men jag har givetvis fått rapporter kring matchen och lite märkligt ändå va? I alla fall om man ser till hur jag trodde det skulle bli. Och av det jag faktiskt såg, ganska svag avslutning av Djokovic. Alldeles för försiktig, alldeles för feg, alldeles för lite eget spel och för mycket överlämnande till Thiem.

Tråkigt att det inte fick avgöras i en riktig match. För många avbrott, spel över två dagar, otroligt olika förhållanden under matchens gång, det blev inte bra det här och det är väl ärligt talat bara att säga som det är. Det ska finnas ett tak att dra över centercourtsen i Grand Slam-turneringarna. Då hade vi kunnat undvika det här. Man brukar säga att man inte ska använda taket för annat än om det regnar, men här hade det varit självklart att dra över det oavsett vad någon sagt. Det är inte såhär en stor match ska avgöras. Gäller förstås i högsta grad den första semifinalen också, men den fick ju åtminstone det näst intill givna utfallet i alla fall. Den här semifinalen tror jag faktiskt hade fått ett annat utfall om det funnits ett tak, och då blir det plötsligt lite mer provocerande.

Nadal-Thiem imorgon, och en fantastisk match givetvis. Allt inför den kommer ni hitta här på sajten imorgon bitti.