Inför första gräsveckan

Jodå, det var ju rätt kul med finalen i Franska Öppna igår men vet ni vad? Det är rätt kul med första dagen på grässäsongen idag också. Det här är något av det bästa med tennisen skulle jag säga. Dels att det, nästan i alla fall, slutar. Jag är lite kritisk till uppehållet under vintern, jag förstår inte vad det ska vara bra för riktigt. Men nästan aldrig. en turnering slutar, och nästa dag tar en annan vid. I så många andra sporter där det är så utan man måste vänta, det hade jag aldrig klarat. Men även variationen. Det hade ju kanske inte varit så kul med en trött grusturnering i Långtbortistan idag. Då hade man bara jämfört med Franska Öppna, och kanske inte riktigt orkat. Men idag får vi istället plötsligt något helt, helt annat. Spel på grus och spel på gräs, fantastiskt olika. Ombyte, man blir aldrig uttråkad. Väldigt viktigt för min del, och kanske en förklaring till att jag lyckats hålla ångan uppe i så många år. Jag är en person som är totalt värdelös när jag tycker något är tråkigt. Men tycker jag något är kul, då kan jag vara rätt bra. Tennisen är så omväxlande att jag hela tiden lyckas tycka det är kul, och idag tycker jag det är kul med starten på gräset, för jag älskar grästennis.

Två turneringar den här veckan. Vi går igenom lottningarna.

Hade för mig att Federer skulle spela här men tydligen inte i år.

Istället ett ganska svagt startfält. Det märks att många av de bästa gick långt i Franska Öppna och nu vill vila upp sig lite. Eller ja, rankingmässigt är det här ju faktiskt en helt fantastisk 250-turnering, men man har högre krav på grästurneringar på något vis. Kolla på rankingarna på de seedade spelarna dock. Åttondeseedad med plats 24 i världen, hårda bud. Det kan man annars mycket väl vara toppseedad i en 250-turnering på.

Det börjar mer och mer bli så att de bästa spelarna i världen alla behärskar spel på gräs. Så var det verkligen inte för 5-10 år sen men nu är de så bra, så kompletta att de klarar det, i princip allihopa. Av de seedade spelarna här är det väl bara Felix egentligen som är ett lite oklart kort på underlaget. Han har knappt spelat på det tidigare, men han har ett spel som borde passa mer än okej för det.

Spelare att hålla koll på då?

Felix ska det ju bli kul att se hur han ser ut som sagt. Shapovalov ska nu börja prestera igen. Gruset är en mardröm för honom, gräset ska vara en dröm för honom, så stora förhoppningar på honom. Kyrgios förstås. han kommer kämpa på ett helt annat sätt än vanligt nu närmaste månaden och i och med att han hoppade över nästan hela grussäsongen har han haft gott om tid att förbereda sig, vilket han också verkar ha gjort till viss del, han ska ha tränat en del på gräs. Raonic och Tsonag förstås. Livsfarliga grässpelare. Hyfsad match mellan dem i andra omgången där. Skulle mycket väl kunna vara åtminstone en kvartsfinal i Wimbledon. Gulbis också så klart som numera får ses som en utpräglad grässpecialist.

Inte samma bredd i Hertogenbosch som i Stuttgart och inte samma topp heller, bortsett då från Tsitsipas som är den bästa spelaren som spelar den här veckan. Klart svagare på alla sätt den här turneringen och så är det oftast, oavsett vilken turnering den delat vecka med, det har varierat lite.

Men visst finns det gräskunskaper här också.

Tsitsipas har inte hunnit med så mycket spel på gräs sen sitt genombrott, men han har ett helt perfekt spel för det, och jag tror han kommer bli livsfarlig den här sommaren. Klar favorit till att vinna den här veckan i min bok.

Coric bra på gräs, Verdasco bra på gräs, De Minaur ska vara bra på gräs, Gasquet utan tvekan bra på gräs, Fritz, Herbert, Chardy, och så vidare. Det finns gott om bra spelare för underlaget i den här turneringen också, inget snack om det.

Stuttgart klart bättre än Hertogenbosch, det är slutsatsen så vill man följa en av turneringarna lite närmare, då tar man den.

Nu hoppas vi på bra väder i veckan så matcherna inte behöver avbrytas stup i kvarten som tyvärr är alldeles för vanligt under dessa spelveckor.

Tråkigt för övrigt att våra svenska spelare, bröderna Ymer, inte verkar göra någon större satsning på grässäsongen. Båda två hade kunnat kvala till valfri turnering på atp-touren den här veckan men båda två stod över, trots att de har fina gräsmeriter sen tidigare.