Veckans turneringar – Fredagsuppsamling

Hur har första gräsveckan varit då, och hur ser det ut inför slutet av turneringarna? Det ska vi titta till här.

Lite skrälligt här tycker jag. Det måste man väl tycka i och för sig. Båda toppseedade torskade i första matchen.

Khachanov har varit bra på grus tidigare, och ska vara på gräs, men det gick ju inte alls det här. Berrettini är bra i och för sig, och hans noggrannhet passar fint för spel på gräs men nej, det där är en dålig start på grässäsongen för Khachanov.

Zverev hade chansen att bygga vidare på en förbättrad form under slutet av grussäsongen men den chansen tog han inte riktigt. Brown är otroligt duktig på gräs, ingen nyhet precis, men det hade inte behövts mycket från Zverev för att vinna matchen. Lite, lite bättre returer bara, då hade det löst sig, men jösses vad svårt han hade att hantera det när Brown hela tiden kom fram efter sin serve. Rätt intressant faktiskt, det här att spelare börjat använda sig av så defensiva positioner i sitt returspel. Effekten borde bli att fler och fler börjar spela serve och volley igen, inte bara på gräs.

Kudla är en extrem grässpecialist. Det är nu han ska skaffa poäng och poäng blir det. Otroligt svängig match. Kudla hade break upp tidigt i alla set, men Monfils hade break upp i slutet av tredje innan Kudla vände på steken. Monfils är i min mening inte så bra på gräs, även om han fått med sig rätt okej resultat senaste åren.

Medvedev har torskat fem matcher i rad nu. Precis när man trodde att han var cementerad i toppen. Ska vara mycket bra på gräs egentligen, Medvedev, så stor besvikelse.

Tsonga var egentligen lite bättre än Raonic, det ska man komma ihåg. Det kanske blir Raonic som vinner turneringen nu, men Tsonga var kanske den bästa spelaren den här veckan. Han blir farlig framöver.

Raonic känns som ganska klar favorit inför helgen tycker jag. Han kändes praktiskt taget obrytbar mot Tsonga.

Jarry var verkligen inte ovärd segern över Tsitsipas, men det var lite oflyt för Tsitsipas att det började blåsa som det gjorde när han skulle serva för att hålla sig kvar i matchen. Men spelmässigt inte imponerande från Tsitsipas. Han har ännu inte riktigt kommit underfund med gräset. Att ha ett spel som passar för gräs är inga garantier för att det ska fungera. För vissa spelare tar det ett tag. Jarry, han har slagit rätt många bra spelare sett till hur bra han är. Hög kapacitet i honom. Och det är ju inget konstigt. Bra serve, slår hårt, bra förutsättningar för att kunna störa en bättre spelare.

Gasquet har 1-0 i set på Kukushkin när de ska spela klart idag. Viktig match för Gasquet som om han vinner har en grym chans att nå final.

I övrigt inte så mycket konstigt. Garin är bättre på gräs än han kanske borde. Gäller Coric också. Mannario håller inte längre för spel på atp-touren, förutom då på gräs. Väldigt effektivt på det här underlaget hans duttande. Jag trodde Goffin skulle få det svårt mot Herbert men Herbert är märkligt svag på gräs. Borde vara helt perfekt för honom, men han har aldrig fått till det. Thompson och De Minaur, australiensare är nästan alltid bra på gräs.

Vem är favorit här då? Coric? Goffin? Gasquet? De Minaur? Känns otroligt jämnt och öppet inför helgen.