Så hade dinosaurierna klarat sig

Hur hade det gått för honom om han spelat idag? Han hade ju vunnit idag också! Nja, spelet har utvecklats.

Att prata om hur forntidens spelare hade klarat sig inom olika idrotter kan vara den dummaste diskussionen man kan ha. Oftast. Det finns idrotter där spelare på något sätt alltid hade klarat sig. Maradona hade mest troligt inte direkt varit någon dussinlirare om han kastats in i VM eller Champions League idag. Som han var när han var när han spelade alltså. Han skulle få en initial chock av att det fanns motståndare som försökte stoppa honom, men sen hade han anpassat sig och varit en bra spelare. Jordan hade varit en av de bästa spelarna idag också. Samma där, han hade fått en chock över att det fanns motståndare, men sen hade han klarat sig. En av diverse spännande preparat fullproppad Ben Johnson hade varit rätt klart bäst i världen nu. Kanske att han hade haft vissa problem med dopingtesterna, men snabbt hade han sprungit.

Men så finns det också gamla idrottsmän där man ganska enkelt hade kunnat säga att nej, han hade inte klarat sig så bra. Nicklaus hade med sina gamla klubbor och utrustning i övrigt inte vunnit så många majortitlar kan man ju säga. Waldner hade blivit fullständigt slaktad om han kastats in i ett VM eller OS nu. Det är inte många år sen, men om han exempelvis mött Falck som gick till final i VM senast så hade Falck stått i 1,10 någonting.

Vissa idrotter utvecklas helt enkelt på ett sätt så att den gamla tidens idrottsmän inte hade haft en chans idag.

Är tennis en sådan idrott?

Ni kan få hänga med på hur jag tänker. Jag tror faktiskt aldrig att jag gjort det här, men nu är det dags.

Hur hade gamla tiders superhjältar klarat sig om de kastats in i tennisen idag.

Jag har valt att tänka som så att de får ta den spelstyrka, sina kunskaper de hade, och så får de använda nutidens utrustning. Man kan tänka att man frös ner dem när de var som bäst, tinade upp dem idag, satte nutidens utrustning i händerna på dem, lät dem träna några månader, och kastade sen in dem i den professionella tennisen. Då tror jag att det hade gått såhär för dem.

Jag väljer att ta det i någorlunda nutid. Vi börjar vid 80-talets start, ungefär.

Sampras – topp-10

Jag är helt övertygad om att Sampras hade klarat sig bra. Han hade såna extrema offensiva egenskaper att det hade räckt långt. Det hade inte direkt räckt till några 14 Grand Slam-titlar som han vann på sin tid. Men jag tror att spelstyrkan hade räckt för att placera honom som en stadig topp-10-spelare nu. Men mja, kolla på några klipp på honom och så tänker ni er att han ska ställas mot Djokovic, det blir liksom inte riktigt den där känslan av att det skulle vara en jämn match. Han skulle få lite problem med säkerheten i bollandet så att säga, Sampras. Man ska också veta att Sampras spelade med nästan samma grejer som spelarna har idag. Inte riktigt, men nästan. Så han hade inte blivit så vansinnigt mycket bättre. Han hade säkert klarat att till viss del anpassa sig till tempot idag, men det är fascinerande att man för bara drygt 20 år sen, när han vann sina titlar, spelade så fruktansvärt långsamt. Tempot på både challengertouren och futuretouren är blixtrande om man jämför med hur det såg ut i Sampras Grand Slam-finaler.

Agassi – topp-20

Egentligen en väldigt modern spelare om man ser till hur tennisen utvecklats sen hans tid. Han hade inga direkta hål i sitt spel och ville gärna pressa upp tempot. Här blir det svårt att riktigt avgöra hur mycket bättre han hade varit idag med dagens utrustning, men han spelade ju också på den här tiden då de ändå hade ganska bra grejer, och när man jämför med hur det såg ut när han spelade och jämför med typ Nishikori som representerar lite samma spelstil idag, om Nishikori nu mött Agassi då hade Nishikori knappt släppt gem. Sen tror jag att Agassi hade lyckats anpassa sig bra, men mer än topp-20, det hade han inte varit med de spelmässiga kunskaper han hade.

Edberg – topp-50

Här var jag väldigt snäll. För tittar man på hans teknik och hur osäker han var, det hade krävts en otrolig förbättring för att han skulle ha blivit topp-50. Det finns spelare som spelat som honom på senare år och de har i allmänhet inte varit så framgångsrika. Det har krävts en helt annan nivå från baslinjen än den som Edberg höll för att man ska ha kunnat bli topp-50. Hans volley hade troligen varit bäst i världen även idag, faktiskt, även om det kanske hade blivit aningen svårare när han fått Nadal och Djokovic mot sig. Men serven hade varit på tok för klen för hans speltil och från baslinjen hade han inte hållit mot någon så nja, jag var kanske snäll här, jag vet inte.

Becker – topp-50

Här är jag inte lika snäll. Jag tror att Becker hade klarat sig lite bättre än Edberg. Men samma spelstil, och det hade blivit tufft för honom också.

McEnroe – topp-50

Helt sjukt vad dålig nivå det var på tennisen för bara 13 år sen. McEnroe vann en titel i dubbel på atp-touren tillsammans med Björkman 2006. Då var han 47 år gammal och hade slutat för 12 år sen. Det hade inte riktigt hänt idag kan jag ju säga. Rätt bra exempel faktiskt på hur mycket det går framåt. 2006, det tycker man är i nutid, och då kan man verkligen snacka om att spelarna hade börjat få bra material att spela med. Men ändå är det en sån sjuk skillnad. Visst känns det som att McEnroe hade kunnat hålla en rätt bra nivå ändå? Alldeles för dålig från baslinjen så klart. Väldigt likt hur det hade blivit med Edberg och Becker. Med den där tekniken i grundslagen hade det aldrig gått att stå emot från baslinjen. Men visst hade många haft problem med hans attackspel och topp-50, varför inte.

Lendl – topp-50

Hade Lendl varit som…Istomin, typ? En stor spelare med ganska bra kraft som är stadig från baslinjen någonting. Visst hade han klarat sig någorlunda, och som sagt, det blir mycket gissningar här givetvis, men med den teknik han hade, och det faktum att han kanske inte var så snabb, det hade blivit bökigt mot de bästa, så mycket kan man väl säga.

Connors – topp-50

Kanske hade klarat sig lite bättre idag än många av hans kollegor då. Han jobbade väldigt hårt i förhållande till de andra och hade inte behövt ställa om sig så mycket på den punkten. Men mja, det spelmässiga, där hade han ju behövt slipa lite, kan man säga.

Wilander – topp-100

Han hade ju klarat sig bra. Tyvärr hade han behövt konkurrera med väldigt många med samma spelstil, men Wilander hade ett mycket enkelt spel och han hade kunnat jaga boll idag också, utan tvekan.

Borg – topp-100

Jag vill ju tro att Borg med rätt racket i händerna hade kunnat bli en sån där extremt säker spelare som hade kunnat hänga med på atp-touren. Men det blir ju kanske bara för snällt. Han hade fått ändra precis allt i sin teknik för att på något sätt kunna få tillräckligt säkra grundslag och mja, tufft hade det blivit.

Notera att den här listan inte ska blandas ihop med hur bra det hade gått för spelarna om man kastat in dem i dagens tennis med de förutsättningar de hade då. Om Borg kastats in med sin träracket hade han kunnat spela i 200 år på futuretouren utan att vinna en match. Sampras hade med det tempo han hade i kroppen fått kriga för att vara topp-100. Agassi hade nog inte varit topp-100 med sin nivå. Edberg och Becker hade varit chanslösa på challengertouren med sin nivå. Lendl hade fått harva på challengertouren. Lendl hade nog fått spela på futuretouren. Det här var alltså ett försök att uppskatta vad som hade hänt om spelarna med sina tekniska, taktiska och fysiska egenskaper fått dagens material och en chans att anpassa sig. Då tror jag att det hade gått ungefär sådär för dem.

Nutidens svenskar då? Ska vi ta det som bonus. Hur hade de stått sig idag?

Söderling – topp-20

Jag var lockad att säga topp-10, men jag tror inte det. Spelarna bakom de bästa hade blivit lite bättre sen han spelade men samtidigt, Del Potro hänger fortfarande med på topp-10, Berdych gjorde det länge, och så vidare. Spelare som låg runt Söderling på rankingen då. Men tänk Thiem, Zverev, Nishikori och de där. Jag skulle säga att de faktiskt är bättre än vad Söderling var, så han hade fått nöja sig med att vara topp-20 idag.

Pim Pim – topp-30

Som man hade velat se honom spela alltså. Jag fick liksom aldrig uppleva honom fullt ut känner jag. En av de mest underhållande tennisspelare jag sett, kanske den enda tennisspelare som lyckats med det omöjliga i en ocool sport, att spela coolt. Tänk om han fått chansen i världstoppen idag, med alla mediala förutsättningar med social media och så vidare. Det hade varit dagliga klipp från atp:s sida med hans kanoner. En av de bästa servare som funnits, och tänk om han fått slippa skador och istället utveckla sitt spel i övrigt. Han hade kunnat bli exakt hur bra som helst. Men med de egenskaper han hade när han spelade hade han tveklöst varit topp-30 idag.

Äh, vi stannar där. Det hade blivit för elakt mot våra andra gamla krigare.

Det här borde kunna bli min mest avskydda text hittills faktiskt. Smacka på med elakheterna i kommentarsfältet nu bara!