Viktig final för Ymer

Challengerfinalerna är viktiga, kan man säga. Att gå långt i en challengers, det innebär att ens ranking förbättras över tid, men det tar just tid. Om man däremot vinner några challengers, då har man råd att floppa hur mycket som helst sen. Om man vinner 3-4 challengers på en säsong, då räcker ströpoängen man skaffar i övrigt för att bli topp-100.

60 eller 100 poäng är vad som gäller för Elias Ymer idag i Lyon. Vid förlust är han 100 poäng, en challengertitel, från att bli topp-100. Vid vinst är han drygt 50 poäng, en challengerfinal, från topp-100.

14:30 Moutet-Ymer 1,83-1,95 Bethard

Moutet blir förresten topp-100 för första gången imorgon. Det dröjde väldigt mycket längre än vad jag trodde det skulle göra men nu så. Topp-90 blir han till och med. Ymer landar på plats 120 vid förlust och plats 114 vid vinst.

Moutet tre år yngre än Ymer, och kommer förstås bli den större spelaren av dem i framtiden men som det är nu, jämnt, det ser ni på oddsen. Men jag håller med oddsen, Moutet måste nog tyvärr ses som favorit. Han visade en ruskigt hög nivå i Franska Öppna och även om han inte alls imponerat på samma sätt den här veckan, har har i alla fall hållit ihop det.

Ymer har haft en sådär lagom tuff väg fram till den här finalen, men han var högt seedad och är man det ska man ju få lagom tuffa vägar, så inget konstigt i det. Han har vunnit sina matcher större än Moutet och går man bara på den här veckan så har Ymer imponerat mer.

Det ska väl bli tufft. Moutet har en helt annan kapacitet i sitt spel än vad Ymer har, men han är fortfarande hopplöst ojämn, Moutet, och det är ju något som Ymer gillar starkt. Ymer kommer hålla stabiliteten och det blir lite upp till Moutet hur det ska sluta. En bra dag och Moutet vinner. Om Ymer kan få honom lite, eller mycket, ur balans, då finns alla möjligheter.

Vi får se vilken sida Moutet vaknat på, men en bra vecka för Ymer hur man än vänder och vrider på det och det behövde han. Bra också om han hittat lite form, för det är viktiga veckor som kommer med startfält på challengertouren som kommer vara riktigt svaga beroende på att de spelare som har lite högre målsättningar med sin tennis väljer att spela på gräs för att kunna förbereda sig för Wimbledon eller kvalet dit. Det kommer finnas massor av enkla poäng att hämta på grus för Ymer om han nu hittat sitt spel.

14:30 startar matchen och om man vill se den så gör man det gratis här.