Inför London och Halle

Nu blir det lite roligare. Hertogenbosch och Stuttgart som det handlade om veckan som var, kanske inte årets största atp-turneringar. Det blev också en vecka där de stora spelarna floppade och det blev väl inte så vansinnigt hett till slut. Mannarino vann i Hertogenbosch, äntligen för man säga. Hans sjunde final var det. Rankad 34 i världen nu, Mannarino. Rätt otroligt då jag egentligen tycker att han är på gränsen till att ens hålla för spel på atp-touren men han är extremt bra på gräs och han är ojämn vilket är att föredra om man ska ha en bra rankiung. Han är helt värdelös i 75% av sina turneringar men är också rätt bra i 25% av sina turneringar och det ger väldigt mycket bättre utdelning än att vara jämn över säsongen. I Stuttgart vann Berrettini vilket var sjukt rättvist. Felix hade lite oflyt i slutet av andra set, kan man väl kalla det. Han borde fått matchen till ett avgörande set men Berrettini var bättre och var helt enkelt bäst över hela veckan. Jag har alltid sagt att jag tror en hel del på Berrettini, men som det ser ut just nu är han angränsande till på väg mot toppen och jag vet inte, konkurrenterna borde nog avslöja honom snart. Hans grundslag är egentligen inte mycket att hurra över. Han är mest bara jävligt noggrann. Vilket man får magisk utdelning på vid spel på gräs.

Rättvisa vinnare, men kanske att vi hade velat ha lite bättre spelare i matcherna under helgen, så kan vi väl sammanfatta förra veckan.

Nu dags att ta oss an den här veckan, och det blir roligare. Det är 500-turneringsdags.

Så många bra spelare men Tsitsipas toppseedad. Känns lite konstigt måste jag säga men han är sexa i världen nu och det är inte de andra. Hyfsat skadebenäget seedat fält där förresten. Anderson som varit borta länge, Del Potro som är gjord av porslin, Raonic som väl knappt någonsin är hel numera och Wawrinka som också är borta mycket.

Men kanske allra roligast här, kolla bland de oseedade namnen. Det kommer bli full fart direkt på sina håll.

Tsitsipas-Edmund är en grym match i första omgången. Edmund mycket farlig på gräs och där får Tsitsipas se upp rejält.

Kyrgios-Mannarino, inte dumt. Mannarino vann alltså i Hertogenbosch och är han kanske den mest utpräglade grässpecialisten vi har på touren numera? Kan vara så. Kyrgos kanske börjar kämpa? Han tränade i en baskettröja igår såg jag, och atp var där direkt och la ut en bild på vilken skön kille han är. Man blir liksom förvånad. Eller så borde man inte bli det längre, jag vet inte.

Felix-Dimitrov, inte dum. Felix var i final i Stuttgart men hade väl en rätt bra väg dit får man säga. Dimitrov är bra på gräs, men kanske inte så bra som folk i allmänhet tror. Och framför allt, vad håller han för nivå egentligen numera, Dimitrov? Han sladdar på rankingen. Han kanske är lite favorit här, men mycket är det inte.

Del Potro-Shapovalov, ojojoj. Del Potro har i min mening numera gräs som sitt kanske starkaste underlag. Ska han vinna några fler stora turneringar så kan det mycket väl vara på gräs där duellerna blir kortare och han kan spara lite på kroppen. Shapovalov har ännu inte fått ut allt som han kan på gräs men med det spel han har borde han vara grässpecialist. Sjukt fin match.

Medvedev-Verdasco också en fin match. Medvedev skulle behöva variera med en vinst snart. Det är väl fem eller sex raka han torskat nu. Verdasco bra på gräs. Men Medvedev också bra på gräs. Hög nivå.

Wawrinka-Evans är trevlig. Evans grässpecialist, Wawrinka motsatsen till grässpecialist, och det kan bli riktigt tajt.

Hur tror vi det går då?

Väldigt svårläst turnering skulle jag säga. De seedade spelarna känns väldigt jämna några av dem. Cilic lottning känns väl ganska bra skulle jag säga och han måste ju komma igång nu, annars blir hans ras totalt. Så borde vara en rätt bra chans för honom tycker jag.

Kommer bli en otroligt fin vecka i London men det kommer bli struligt till att börja med. Både tisdagen och onsdagen kommer störas massor av regn och det blir kanske inte mycket spel alls då om man ska tro prognosen. Tänk om det skulle bli som det blev på challengertouren i Nottingham veckan som var. De kunde inte spela på gräs fram till helgen och knappt ens under helgen. Nästan hela turneringen avgjordes inomhus. Undrar vad som skulle hända om man fick ett likadant väder i en sån här turnering. Skulle man kunna ta beslutet att spela den här turneringen i en liten undanskymd tennishall? Hade nog inte varit någon vidare succé ekonomiskt i alla fall. Men det är något otroligt märkligt med det där. Jag vet inte om atp har något slags samarbete med gud eller vad det är men det går liksom aldrig åt skogen. Det händer aldrig att det regnar 4-5 dagar på raken på en atp-spelplats. Det bara händer inte.

Klart mycket svagare startfält i Halle denna gång. Det har varierat lite det där. London har historiskt sett varit starkare men så har Halle kommit starkt senaste åren men den här gången, London klart bättre. Men Halle har som alltid den bästa toppen i Federer. Han har livstidskontrakt med den här turneringen så det blir väl rullator och sen rullstol de sista åren för honom. Den här gången har de också de två bästa spelarna som spelar den här veckan. Enligt rankingen i alla fall. Zverev känns väl kanske inte som någon vidare stark världsfemma just nu.

Trist att Tsonga inte fick en bättre lottning. Han är troligtvis startfältets tredje bästa spelare sett till underlaget men han får Federer redan i andra rundan. De hade kunnat få mötas lite längre fram. Tycker att Tsonga ofta har lite oflyt med lottning, märkligt. Kan ju bero på att han alltid är skadad och därmed inte får några vidare seedningar om ens någon alls, vad vet jag.

Berrettini ska man så klart titta på. Bra chans här att direkt gå mot en svag seedad spelare. Han ska kunna gå långt den här veckan också om han orkar.

Rätt tuff lottning för Zverev faktiskt. Blir hårda matcher hela vägen om han ska nå någonstans. Tveksamt om han kommer klara det.

Coric, Monfils, Khachanov, Bautista, Goffin, bra spelare, men det känns inte som att Halle har den där riktiga spetsen som London har den här veckan så om man skulle vara tvungen att välja, då hade det varit enkelt att ta London den här veckan.

Vädret ser emellertid klart bättre ut i Halle. Inget regn förrän eventuellt framåt helgen enligt prognosen. Här är man inte alls lika regnkänsliga som i London dock. Man har ett tak att tillgå över centercourten om man skulle behöva det.