Vad händer, Båstad?

Vad var det som hände? När hände det? När bestämde man sig för att ge upp? Jag måste säga att jag är genuint nyfiken. Jag tycker det är extremt tråkigt, men nyfikenheten är ändå det som tar över. Jag undrar varför man gjort såhär, varför man gett upp.

De allra flesta av er har hängt här hos mig precis hur länge som helst. 2008 tror jag det var, i slutet av sommaren, som jag startade en blogg, som sen blev en annan blogg, som sen blev den här bloggen hos Bethard. Ni har varit med mig alla år i Båstad och ni minns hur turneringen blomstrade. Hur världsstjärnorna knappt behövde få en fråga för att komma och allt det som växte upp runt omkring där Båstad var Sveriges mittpunkt en vecka om året, under atp-turneringen.

Det där med mittpunkten började ebba ut för 5-6 år sen någonting. Numera är det ingenting med det. Båstad är numera precis den där vanliga svenska sommarstaden även under atp-veckan. Jag tror personligen att det började med att draget kring tennisturneringen minskade. När Söderling föll ifrån klarade det sig i några år med andra stora spelare som skapade drag runt turneringen men när stjärnorna blev färre och mindre minskade också viljan från festglada människor att vara i Båstad, och nu de senaste åren har Båstad gått från att vara coolt till att faktiskt vara rätt ocoolt.

Men det här alltså. Det här. Det här är värre än någonsin. Man har från arrangörens sista gett upp fullständigt. Det är en process som har pågått i flera år det här. Man har lagt mindre och mindre pengar på att få bra spelare till startfältet och nu har man landat i att man nästan inte lägger några pengar eller några resurser alls på startfältet. Man skiter i det. Man hoppas på att några gubbar som var med under storhetstiden ska vilja komma tillbaka och låter i övrigt folk som vill vara med och spela atp-tennis anmäla sig. Så var det inte riktigt på den gamla goda tiden kan jag säga. Jösses.

Det är väl Verdasco, som alltid spelar i Båstad, han gillar Båstad, kan man utan överdrift säga. Gasquet också kanske, som kommer hit ungefär fem år för sent, minst. Det är nog de två rekryteringarna till den här turneringen som arrangören gjort. Eller rättare sagt de två spelare som man betalar en liten slant för att komma. I övrigt är det nog spelare som anmält sig helt enkelt och nja, det där är uselt. Det här är en av årets svagaste atp-turneringar och helt ärligt, jag undrar faktiskt hur många år till som Båstad kommer överleva. Vi minns krisen för många år sen då turneringen såldes när den höll på att dö ut. När man sa det för några år sen skrattade man lite och sa något i stil med att hur i hela världen kunde det hända. Sjukt nog, nu är vi nästan där igen. Där arrangörerna misskött och mjölkat pengar ur kossan på ett sätt så det snart kanske inte finns någon kossa att mjölka längre. För det här, det är inget som drar folk. Det är inget som drar sponsorer. Det är inget som drar någonting. Det går att bluffa sig kvar i något år. Sponsorerna är varma från tidigare år och huvudsponsorn är samma person som äger halva Båstad, ungefär. Så det händer inte på ett år, men det håller inte hur länge som helst. Detsamma gäller publiken. I några år är det självklart att åka till Båstad för tennisintresserade människor bara för att det är Båstad, men till sist landar man bara i att det är för dåligt, och man åker inte längre.

Det är ingen slags personlig protest på något vis, men som jag känner nu kommer jag inte åka till Båstad i år och helt ärligt, när inte ens jag åker, då är det illa på något vis.

Kommer man dra in några riktigt saftiga wildcards till slut kanske?

Nej, man har gett upp där också. Man tänker inte ens vänta ut Wimbledon för att se om man kan få någon, för man har redan bestämt sig, man vill inte satsa på att få en bra turneringen. Bröderna Ymer har redan fått sina bekräftade och det tredje och sista har gått till Davidovich Fokina. Så någon toppspelare i sista stund kan det inte bli. Man ger sig inte ens chansen att få möjligheten.

Jag tror personligen att Båstads enda chans är att de ägare och arrangörer som nu gett upp och mjölkar de sista pengarna ur turneringen lyckas sälja till någon som har lite driv och vill ta över men helt ärligt tror jag tyvärr inte det kommer hända. Det kan inte finnas så mycket värde kvar i turneringen och de kommer därmed mest troligt inte få det de vill ha för att sälja den.

Tråkigt. Otroligt tråkigt. Jag saknar Båstad.