Veckans fredagsuppsamling

Hur ligger vi till i veckans atp-turneringar då? Det brukar vi titta till på fredagar och denna midsommaraftonsfredag är synnerligen inget undantag. Det är inte som att tennisspelarna slutar spela för att vänta nu, det är ju midsommar i Sverige idag och därför ska ju David vara ledig. Inte riktigt kanske. Läste precis att det är lagstadgat att folk ska ha semester idag, trots att det inte är en röd dag. Mycket märkligt. Ni borde jobba halvdag, minst.

Slut med uppfostringen för nu. Veckans turneringar var det.

Jag tycker att vi igår någonstans fick se ett tecken på hur det kan komma att vara i Wimbledon. Och kanske också hur det kommer se ut framöver för Federer rent allmänt. Han kommer liksom inte falla ifrån direkt, och man ska vara väldigt medveten om att Tsonga nog är topp-10 i världen på gräs fortfarande, på gränsen kanske. Bra är han. Men det går liksom att pressa Federer för ganska många, och risken är väl att han också börjar förlora lite fler såna här matcher till slut. Det finns många olika sätt att falla ifrån som tennisspelare. Man kan bli skadad, eller så blir man bara långsammare, eller något sånt. Man kan förstås också bli sämre på andra sätt. Federer kommer nog inte falla ifrån på något sånt där. Fysiken har alltid varit en förhållandevis liten del av hans spel. Han har varit hyfsat snabb, men oftast inte behövt anstränga sig så mycket och har väldigt sällan varit skadad då hans spelstil helt enkelt inte är fysiskt krävande. Till slut skulle han väl falla ifrån på fysiken ändå, men det skulle kunna vara säkert fem år bort. Det som jag däremot känner är att han just nu börjar falla ifrån lite på att hans ständiga svaghet blivit en ännu större svaghet. Vi får se om det är en liten svacka bara eller något annat men faktum är att om han fortsätter returnera så dåligt som han just nu gör, då kommer en väldigt stor del av hans matcher avgöras med små marginaler och då kommer han börja förlora mot sämre spelare.

Federers väg mot titeln här känns minst sagt öppen. Han ska vinna, och jag tror han vinner, men jag tycker vi ska hålla utkik på det där. Kan han vinna någon match lite enklare kanske? Jag tror han skulle mp bra av det.

Zverev hoppade av dubbeln med en lårskada men är igång igen och slog Johnson relativt tryggt igår. Goffin imponerade inte överhuvudtaget mot Albot så den tar nog Zverev. Sen blir det en öppen och intressant semifinal på den undre halvan. Kan Berrettini förlora numera? Titel förra veckan i Stuttgart och nu i kvarten här. Favorit mot Khachanov idag enligt oddsen. Väldigt bra match där förresten mellan Khachanov och Struff i förra omgången.

Semifinalerna blir roliga. Federer mot sin mardrömsmotståndare Coric och Zverev-Berrettini/Khachanov.

Det blir en kul helg i Halle.

Samma odds på Federer idag som det var igår innan matchen mot Tsonga. Lite märkligt, han klarade den ju, och var inte alls dålig. Tsonga var antagligen den näst bästa spelaren i det här startfältet efter Federer så 1,76 på Federer, det hade jag idag tagit utan att blinka. Jag tror han vinner.

Vill man ha en skräll hade jag plockat Berrettini. Han är rätt klar favorit mot Khachanov idag enligt oddsen men ändå klart högre odds på att Berrettini vinner i turneringen. Inte helt omöjligt att det ska kunna vara så, men i det här fallet stämmer det inte. Det är lite högt på Berrettini. Ingen vet ju liksom riktigt hur bra han är ännu då han inte fått möta någon av de bästa på gräs än.

Vi hoppar vidare till London och det riktigt tråkiga här är att Del Potro är borta. Inte för den hör turneringen, inte för grässäsongen, utan smått garanterat för hela säsongen. Det skadade knät, som inte sett fräsch ut någon gång i år sen han kom tillbaka från sin förra operation, måste opereras igen. Jag undrar om det här är början på slutet för Del Potros del. Det kan inte hålla hur länge som helst. Eller ja, det håller ju med all önskvärd tydlighet inte, men det kan inte gå att hålla på såhär. Han är trasig, och även om han kan spela med en operation här och där, frågan är hur meningsfullt det är att hålla på om man aldrig riktigt kan göra sig själv rättvisa. Han älskar att spela mer än de flesta. Det är tur för oss det, för det innebär att han nog kommer fortsätta försöka komma tillbaka, men det börjar kännas tufft måste jag säga.

På skadeområdet förresten, Murray och Lopez slog Cabal/Farah i första rundan i dubbeln igår. Bra klass på dubbeln, verkligen. Colombianerna har varit bäst i världen i år men går in och torskar mot en kille som inte spelat på ett halvår och i stort sett aldrig spelat dubbel. Såg helt okej ut, Murray, men det var ju ingen skräll. Man behöver inte röra sig i dubbel, och det är ju där det skulle kunna bli problem kanske när han väl börjar spela singel igen. Han kommer ställa upp i Wimbledon och det tillsammans med Herbert som är en av de absolut bästa i världen i dubbel. De komemr vara snudd på favoriter där. Blir kul att följa.

Mahut slog Wawrinka igår. Helt rättvist. Wawrinka servade för matchen men sett över hela matchen var Mahut bättre i min mening. Wawrinka har tagit in en gräscoach vid sidan av Norman. Kommer knappast att hjälpa. Det kan knappt gå att ha ett spel som passar sämre för gräs än vad som är fallet för Wawrinka. Mahut ångar på. Nu får han väl börja gå på tennis igen kanske. Singel vill säga. Någon riktigt bra turnering till och han är nära topp-100 igen, trots att han egentligen slutat. Bra chans på semi här också. Simon är lite favorit idag, inte mer.

Cilic var värdelös i första matchen och sen räckte det bara inte mot Svarre. Hemks grässtatistik på Svarre sen tidigare. Tror han hade 1-9 eller nåt sånt inför den här sommaren. Lite märkligt, han är precis en sån typ av spelare som gått så bra på underlaget på senare år så nu kanske han fått till det som sina lilleputtkollegor redan fått.

Medvedev kom in till den här veckan med massor av förluster i rad, men nu luktar det final lång väg. Det vore nog rätt skönt för honom.

Bra kvartar på den övre halvan.

Tsitsipas har fortfarande inte hittat rätt på gräs. Han klarar liksom inte av att hålla bollen lågt och han var jätteilla ute mot Chardy igår. Jag tror inte han vinner den här veckan. Han har en bit kvar på det här underlaget. Vi kan lita på att han jobbar för att hitta rätt, och han kommer göra det, men det verkar inte komma naturligt för honom som det gör för vissa andra.

Kyrgios lilla uppvisning mot Felix skrev jag om redan igår. Fleix, som har en sån fantastisk inställning, måste verkligen undra vad fan det är Kyrgios håller på med. Samlat bra med poäng här i början av grässäsongen, Felix. Final förra veckan, kvarten här och absolut chans att gå längre.

Raonic-Lopez, vad tror ni, blir det några break? Tveksamt säger jag.

Med tanke på att Medvedev känns som en så väldigt trolig finalist är det bara att ta honom. Om man inte tror att han förlorar vill säga. Då ska man ta någon av de andra på undre halvan. Att plocka någon från övre halvan med tanke på hur jämnt och kvalitativ det är där känns mindre smart.