Inför dagens finaler

Finaldag! Och faktiskt en rätt kul finaldag måste jag säga. Hur uttrycker jag mig egentligen. Faktiskt? Alla finaldagar är roliga. Men den här innehåller kanske lite mer än vanligt.

13:00 Federer-Goffin 1,17-6,20 Bethard

Vi minns Goffin vinst va? Semin i slutspelet 2017. Märkligt match, Federer var inte bra då.

Annars känns väl Goffin som en sån där spelare som fallit offer för det svenskarna gjorde när de spelade på touren för massor av år sen. De idoliserade Federer på en nivå så de knappt ens vågade försöka spela mot honom. Coach Johansson kanske smittat Goffin med den åkomman men hoppas inte, vore kul med en rejäl fajt idag. På tal om kul hade det väl egentligen varit roligare att få se Berrettini möta sig med Federer idag men Goffin skickade ut honom igår, kanske lite orättvist. Berrettini var överlägsen i första men blev nästan chockad när det blev jämnt och Goffin plötsligt började spela bättre. Han lyckades aldrig hitta sig själv efter det. Bra segrar för Goffin nu, Zverev och Berrettini, men man ska komma ihåg att han var sjukt nära att ryka mot Albot i början av veckan. De är dock så viktiga de där vinsterna. När man inte spelar bra, som fallet var för Goffin där, men ändå krigar sig till vinsten. Då brukar bra saker komma efter det. Man kan spela presslöst och hittar ofta plötsligt spelet.

Jag får tyvärr erkänna att jag inte tror på någon större fajt idag. Det här är en väldigt behaglig motståndare för Federer, han har stor fördel av underlaget, och jag vet inte, men skulle han förlorat den här veckan hade det nog redan skett. Goffin måste hoppas på att lyckas fånga Federer i nåt slags malande bollande från baslinjen och attacker hans backhand så fort läge ges men nja, jag ser inte riktigt hur det här ska kunna gå vägen för Goffe.

14:30 Simon-Lopez 2,55-1,60 Bethard

När jag producerar de här headtoheadskyltarna i det magiska bildhanteringsprogrammet paint så sparar jag dem under slumpmässiga bokstavskombinationer genom att bara trycka fingrarna mot tangentborden. Den här gången blev det ”fd”, och det är ju lite roligt här kanske. Det känns inte som att finalen i London spelas mellan två unga spelare på väg uppåt direkt.

Men Lopez, visst är det härligt att han får en träff här. Faktum är att han idag tangerar sin största titel någonsin om han vinner och det på ålderns höst, minst sagt. Han vann den här turneringen 2017, i övrigt har han mest vunnit småturneringar. Känns otroligt rättvist på ett annat sätt också. Ni vet att jag ogillar spelare som tjatar om att de ska lägga av hit och dit. Man bestämmer att man lägger av när man ska göra det. Annars ger man fan i att prata om det. Alla har tagit för givet att Lopez ska sluta. Han har som synes åkt ut från topp-100 och har de senaste veckorna båda varit nere på challegertouren och tvingats kvala till atp-turneringar. Han är numera också någon slags turneringschef för mastersturneringen i Madrid. Man skulle som sagt kunna förvänta sig att han ska sluta, men under just den här tiden, när han sladdat som mest, har han berättat att vadå, jag har inte tänkt sluta, jag kör nog nästa år också. Nu kommer han kunna spendera åtminstone det närmaste året på atp-touren med de här poängen. Han är som sämst 76:a imorgon. Om han vinner idag är han nästan topp-50 igen. Och han har fått wildcard till Wimbledon redan. Pusselbitarna faller på plats för honom så att säga.

Och vinner idag gör han ju. Kanske inte för att han är så mycket bättre än Simon, men vilken mardröm spelstilsmässigt för Simon. Tittar man på deras karriärer så är det plus Simon. Ganska klart plus Simon faktiskt, men ändå 5-2 Lopez i inbördes och 4-0 på gräs. När man möter Lopez blir det exakt det spel som Simon inte vill ha, hur man än bär sig åt, och på gräs blir det ännu värre.

Simon vill komma bort från allt som inte handlar om att han får stå och kontra från baslinjen. Hur många gånger tror ni han kommer få kontra idag mot Lopez? Eventuellt ingen gång. Lopez attackerar inte om det inte är för att komma fram på nätet och då är det plötsligt en passering Simon måste slå, inte en kontring, och som sagt, helt enkelt, mardröm för Simon. Total mardröm.

Det är Lopez match att förlora detta. Om han spelar som han gjort tidigare under veckan vinner han. Simon kommer inte kunna hantera Lopez maxvarierade spel och kommer helt enkelt inte få ut någonting av det han är bra på.

17:00 Ram/Salisbury-Lopez/Murray 2,10-1,74 Bethard

Det är ju liksom så kul det här, att det fick gå bra för Murray redan första veckan. Ingen skräll, jag vidhåller båda sakerna jag sa inför veckan. Murray är den spelare i världen som i teorin är bäst i dubbel, och nu när han får träna och spela lite, han kommer nog vara bäst ganska snabbt. Lopez är en inspirationsspelare i dubbel, men när han vill och är peppad är det egentligen lita samma med honom. Vänsterhänt, otroligt bra serve som han kan slå med ganska god säkerhet om han vill, viktigt i dubbel, och sen en fantastisk volley. Fladdrigt returspel, men ojämnt, det kan vara bra under korta perioder, också perfekt i dubbel där det handlar om att vara riktigt bra när man returnerar någon gång per set. Lopez är en av de absolut bästa i dubbel när han vill, och att säga att han och Murray passar bra ihop, ingen överdrift direkt. En lite mer serve och volley-inriktad spelare och en returspecialist. Det blir i princip inte bättre. Lite synd att de inte ska spela Wimbledon tillsammans faktiskt men Murray har nu hittat en minst lika bra partner där. Han plockade den bästa spelaren som var tillgänglig snarare än att ta en kompis. Han är vinstsugen, Murray. Herbert är det han kommer spela med där.

De slog Kontinen/Peers sent igår kväll, Lopez/Murray, och det var lite tuffare än vad det här är. Kontinen/Peers tillhör den absoluta toppen och Lopez/Murray har redan slagit världens bästa par den här veckan, Cabal/Farah som de slog i första omgången. Ram/Salisbury är bakom toppen och inte ofarliga, de slog bröderna Bryan igår, men mja, lite medelmåttiga är de ändå, framför allt i returspelet och jag tror inte de kommer räcka till här om Lopez bara orkar. Lite tråkigt förresten att inte bröderna Bryan vann igår. Vilken final det hade kunnat bli idag.

Publiken är med rätt bra när Lopez/Murray spelar kan jag säga och bara det gör den här matchen värd att se. Helt underbart att se Lopez när han märker att folk älskar honom. Han bröstar liksom upp sig på en nivå så man undrar om det är tennis eller tjurfäktning han håller på med. Och Murray, han gillar ju det här. Han passar oerhört bra för lagspel. När han spelar singel har han sin butterhet emot sig men i dubbel klarar han istället av att hålla sig positiv och peppar sin medspelare och han blir inte direkt sämre av det.

Jag sa ju det. Hyfsad finaldag, eller hur? Mycket nöje.