Inför slutet av veckans turneringar

Lite special den här veckan. Kvartarna spelas idag torsdag, givetvis för att spelarna ska hinna göra sig redo för Wimbledon. Särskilt de som går långt i Antalya lär ju vara rätt glada att de åtminstone får en dag på sig att ta sig till London. För man skulle knappast ändra något spelprogram för en eftersläntrare från Turkiet i Wimbledon. Om man hamnar på den halva som spelas på måndag, då spelar man på måndag, punkt.

Det var ett gäng svaga seedade spelare här kan man ju säga, och ingen av dem överraskade. Samtliga grusare är utslagna, precis som det ska vara förstås.

Ganska jämnt kvartsfinalfält, känns det inte som det? Det finns ingen stor favorit här. Edmund och Simon, visst, Edmund den totalt sett bästa spelaren som är kvar kanske och Simon visade ju jättefin form i London förra veckan. 25:a i världen nu, Simon. Snacka om att komma tillbaka på ålderns höst. Kom ihåg att han var på väg ut från topp-100 för ett par år sen, utan att egentligen ha haft några större skadeproblem.

Men ja, vem vinner inte? Någon som inte har chansen? Faktiskt inte. Fabbiano vinner ju inte även om han är bra på gräs. Fritz är väl den med näst minst chans kanske, men han har istället en bra lottning i Hurkacz som är väl får ses som den tredje minst troliga vinnaren. Om vi fortsätter vandra uppåt så, Verdasco imponerade måttligt mot Londeri igår, om man är snäll. Han känns inte som någon trolig vinnare den här veckan. Evans, jag hade egentligen velat plocka honom som en möjlig vinnare, men han har ändå tre spelare framför sig. Sjukt andra set mellan honom och Herbert igår. Evans fullkomligt krossade Herbert, men Herbert servade ändå för setet och hade setboll innan Evans vände på steken och vann. Tennisens räknesystem är fantastiskt. Querrey? Troligen den mest kapabla grässpelaren i fältet, men han saknar matchträning, har oklar form, och har bara slagit svaga spelare hittills. Edmund är inte den bästa kvarvarande spelaren. Eller ja, inte den med bäst chans. Jag tycker Simon får finna sig i att vara favorit inför de tre sista dagarna.

Otroligt varmt igår i Antalya vilket gjorde att det inte blev rättvist alls. Paire la ut en tweet om att det var 45 grader i den skugga som inte fanns och att det var en direkt fara för honom, Troicki, domaren, och de fyra åskådarna att vistas på och runt banan. Han hade en poäng. Det är inte lämpligt att spela tennis i såna temperaturer men ibland får man helt enkelt sota för att tennisturneringar spelas över en vecka och man har inte råd att ta en paus på några dagar för vädret. Då kan inte turneringen avslutas. Troicki hade solbrillor på sig, kanske var avgörande. Nej men någonstans så, när det är såna där förhållanden avgörs det mer av vem som tål värme bäst än av vem som är bäst, och då blir det ju inget kul. Ingen skräll att just Paore skulle vika ner sig i och för sig. Man hade väl inte velat gå ut i krig med den mannen riktigt. Hade man inte velat med mig heller. När ryssen kommer hittar ni mig tryckandes i min jordkällare tills allt är färdigt.

Två andra notiser från den här turneringen. Paires uppskattning om antalet åskådare stämmer faktiskt. Snittet under veckan har legat omkring eller lite under 10 personer per match på centercourten. Det är ju inte jättebra, det är det inte. Och så måste vi också notera Gulbis förlust. Celikbilek hade inte ens varit topp-5 i Sverige om han varit svensk, och då vet ni att man är dålig. Han kan verkligen inte spela, men han slog Gulbis. Och Dzumhur strulade bort ett set mot honom. Helt ofattbart.

Carreno Busta vann sin första gräsmatch igår. Kul för honom.

Otroligt viktiga dagar för Troicki som kan ta sig tillbaka lite om han skulle vinna här. Det kan han göra. Så bra är han på gräs och motståndet är som synes inte precis ohanterbart. Detsamma gäller lite för Tomic som måste ha poäng snart. En vinst här skulle rädda hans säsong. Lite så för Carreno Busta också förresten. Han närmar sig en risk att åka ut från topp-100 om inget bra händer snart. Och så några ungtuppar i Kecmanovic och Sonego som skulle få en rejäl skjuts framåt om de vann ett par matcher här. Intressant med Kecmanovic. Han har liksom dopat sin ranking hittills genom att bara vara bra i turneringar där det öppnat möjlighet för honom att plocka enkla poäng. När han kom in som lucky loser i Indian Wells och här där han fått en helt fantastisk lottning.

Favorit? Jag vidhåller nog allt det från i måndags om att Mannarino är favorit, trots en svag match mot Carballes Baena. Noterbart att Carballes Baena den här veckan servade riktigt bra. Högst annorlunda då han egentligen inte kan serva.