Superskrällig förstadag

Det där…var ju inte som man förväntat sig. Nog för att jag inte trodde så mycket på varken Tsitsipas eller Zverev inför den här turneringen och nog för att jag varnade för att Vesely skulle kunna stå för dagens skräll, men att båda åker första dagen, det kan knappt ha hänt det här att två av högst seedade spelarna ryker första dagen.

En av dem kom i alla fall undan med hedern i behåll. Tsitsipas kämpade, krigade, och försökte kräma ut precis allt av sina begränsade gräskunskaper. Han räddade matchboll i fjärde sets tiebreak och tog matchen till ett avgörande set men där förlorade han på att han bara var sämre helt enkelt. Eller så vann Fabbiano på att han var bättre, det är ju ett lite mer positivt sätt att se det på kanske. Ni vet att jag emellanåt varit lite tveksam till Tsitsipas tidigare och det beror på just det här. Att det kan se ut såhär. Han kan se riktigt bra ut och så ibland, när han slår Federer och Nadal exempelvis, men man förstår ändå inte riktigt hur han gör det, hur han lyckas slå dem utan att vara bättre än han är rent spelstyrkemässigt. Svaret är nog att han ibland kan få ihop helheten så att den kan bli ett stort problem för motståndaren och då kommer han på något vis runt att varje slag inte är så bra var för sig. Men så kan det som sagt vara såhär också, att han ser ut som en spelare som egentligen inte har mycket allt att komma med mer än ett jäkla psyke. Hans vändning i tiebreak där, sjukt imponerande. Att han kan vara så avslappnad. När någon i publiken störde honom i uppkastet på matchbollen. Han hanterar det genom att flina lite och banka in en perfekt serve följt av en perfekt forehand. Det finns inget negativt, han har liksom inget konsekvenstänk på något sätt. Han tänker inte på att han kan förlora. Helt otroligt. Men spelmässigt var det inget bra. Fabbiano var kort och gott bättre när bollen var i spel. Ganska mycket bättre. Och då hjälpte det inte att Tsitsipas fick en del utdelning på serven. Han är förlåten då han inte fått till sitt spel på gräs överhuvudtaget den här sommaren, Tsitsipas men en liten varningsflagg hissar jag i alla fall. När han nu är en toppspelare. Kan han i viss utsträckning bli lite avslöjad på det här sättet emellanåt? Jag tror det kan bli så.

Veselys seger över Zverev var egentligen inga konstigheter. Han var ganska klart bättre och seger i fyra set, ganska rimligt. Zverev är verkligen ingen vidare bra spelare för närvarande. Han har en bra serve men sen har han inget mer. Såg ni idag hur han när returen kommer tillbaka liksom nästan lutar sig bakåt och föser in det slag som borde vara en stenhård attack. Han slår inte till bollen. Han verkar nästan rädd för att slå till bollen. Och är man det, då brukar det sällan gå särskilt bra. Jättebra match av Vesely som är en grym grässpelare lite i skymundan, men jag visste att han inte vara såhär bra. Grejen var hur usel Zverev var. Det kan vara bra med höga seedningar ibland. Zverev är åtta i världen på årsrankingen. Det är verkligen helt sjukt med tanke på hans nivå. Utan sina seedningar hade han inte varit topp-20, inte en chans.

Monfils var den tredje stora spelaren att få lämna. Om han nu är en stor spelare vill säga. Han är ingen höjdare på gräs om inte annat. Han strulade, i vanlig ordning, när han nästan hade avgjort matchen och i hans fall är ju det ganska dumt med tanke på hur stor skaderisken är på honom. Ju längre han är ute på banan desto mer ökar risken att han går sönder och så blev det. Han blev halt i slutet och bröt matchen i avgörande set. Humbert kunde tacka och ta emot.

På tal om att falla ihop. Dimitrov var totalt överlägsen. Totalt. Fullständigt. Det var en man på plan. Eller ja, inte så konstigt kanske, han mötte Moutet som är ett barn. Men ni förstår. Han var överlägsen. Men så lyckades han kludda till det och förlora fjärde set i tiebreak och vad som hände sen, det vet jag faktiskt inte. Jag såg inte mer. Men Moutet vann, och som det såg ut i de första tre seten, det är inte lätt att förstå. Dimitrov måste havererat totalt. Han är väl lite av ett haveri som tennisspelare förstås.Tänk att han en gång var en toppspelare men nu när han borde komma in i sin bästa ålder som spelare är han ett vrak som snart riskerar att knacka på dörren ner till challengertouren. Det är en sak med spelare som blir skadade och därför aldrig riktigt uppnår sin fulla potential och visst, Dimitrov har varit lite skadad men det är inte det som det handlar om. Det är en total vilsenhet som tennisspelare. En vilsenhet som nog startade i unga år när han började kopiera allt som Federer gjorde. Sen har det följt med och det är kanske just det som är problemet. Han har ingen identitet som spelare. Han har ingen idé om hur han ska göra saker och ting då han alltid bara ägnat sig åt att kopiera någon annan.

Som tur var fanns det bra spelare som höll ihop det idag också.

Wawrinka imponerade mot Bemelmans. Bemelmans som i och för sig var helt vild och liksom missade allt han såg, men Wawrinka såg stadig ut och vann hur lugnt som helst.

Anderson gjorde något dåligt gem i början men krossade Herbert och visade att han är att räkna med redan nu.

Felix strulade bort första set mot Pospisil. Jag vet inte om det var för att inte göra Pospisil ledsen eller vad det handlade om men märkligt, så mycket bättre som han var verkar det helt ologiskt att han skulle kunna förlora ett set.

Raonic var stabil och fin mot Gunneswaran. Inga konstigheter.

Khachanov, Medvedev, Bautista, säkra mot sådär lagomt motstånd.

Sen fanns det en del blåbärsmatcher också. Bland annat ett stort, eller egentligen flera, haverier från Dzumhur, men det spelar egentligen mindre roll vem som vinner de där matcherna. De flesta spelade idag bara om vem som ska få åka ut i nästa omgång. Och så spelade de om en dryg halv miljon kronor i och för sig, så sjukt viktiga matcher så klart, men inte viktiga för fortsättningen av turneringen. De lite bättre spelarna höll i allmänhet fint också. Goffin, Pella, Verdasco, Paire, Lopez, Chardy, Karlovic, Opelka, Hurkacz, Kecmanovic, Edmund, de lite bättre spelarna vann helt enkelt. Sonego förlorade mot Granollers. Han ansträngde sig inte ens. Kan man verkligen vara så trött efter en veckas tennis att han inte riktigt orkar kämpa i Wimbledon? Jag tycker det är lite pinsamt. Kecmanovic som också spelade final i Antalya gick förresten inte heller för fullt men hade massor av tur mot Carballes Baena.

Har jag missat något?

Jodå, Djokovic är också vidare. Rätt bra match mellan honom och Kohlschreiber. Kolet bjöd verkligen till och presterade bra. Djokovic glänste egentligen inte men han gör ju inte det i såna här matcher. Jag tycker han såg bra ut.

Oj så härligt det är att vi är igång, gott folk. Det kommer bli två grymma veckor det här. Två veckor utan Tsitsipas och Zverev, men de hade ändå varit ointressant för utgången av turneringen. Det kommer vara de tre stora där framme om knappt två veckor, exakt som vanligt.