Lugnare dag två

Det blev lugnare idag. Det blev inte de superskrällar som blev igår. Men vi tappade i och för sig en högt seedad spelare till. Tre av de åtta högst seedade är nu borta redan efter den första omgången.

Men att Thiem skulle ryka idag, det trodde ju ganska många av oss. Och det var faktiskt exakt som jag trodde. Han var helt oförberedd. Han försökte inte ens spela ett spel som kan fungera på gräs utan han spelade som han brukar, ignorerade underlaget, förnekade det kanske man ska säga, och då fungerar det ju inte. Anpassar man sig inte efter gräset, då kan man vara oerhört säker på att gräset inte kommer anpassa sig efter en själv. Querrey var riktigt bra, men helt ärligt tror jag inte det hade behövts. Han hade slagit Thiem med enbart en någorlunda vettig nivå.

Visst började man oroa sig lite för att Federer skulle ryka också? Det var ingen imponerande uppenbarelse han bjöd på i första set, och egentligen inte under resten av matchen heller. Hur ofta ser man Federer träffa bollen dåligt, och ha dåligt flyt i både sina rörelser och sitt spel?`Det händer inte ofta kan jag säga. Och inbillade jag mig bara, eller gick han inte riktigt för fullt i serven? Han träffade inte bollen bra där heller i alla fall. Vi ska inte dra några jätteväxlar på det här, men trots jättestora siffror i de tre sista seten, Federer imponerade inte överhuvudtaget idag. Harris hade nog sitt livs stund när han ledde med 1-0 i set mot Federer på centercourten i Wimbledon. Någon lång stund var det dock inte.

Kyrgios då? Såg ni? Jag vet inte. Jag har inte tittat på honom så mycket på sistone då det mest bara är irriterande men av det jag sett är det väl fullt möjligt att det här var hans mest patetiska match hittills. Just den där teatern, som är så hånfull mot allt och alla i synnerhet motståndaren, jag har så otroligt svårt för den och att Thompson skrattade och kramade om Kyrgios efter matchen, jag tycker verkligen att det är att lite grann pissa på sig själv, att inte stå upp för sig själv.

För berätta för mig, hur kan man på mindre än en halv minut gå från att vara så trött att man måste ligga ner raklång på marken till att springa med demonstrativt höga knän för att hämta sin handduk? Jag tror inte att det är möjligt, och därför blir slutsatsen givetvis den självklara, att precis allt Kyrgios gör är teater. Som jag skrivit så många gånger förr, jag förstår faktiskt inte att folk i publiken skrattar med honom. För det är det folk gör, de skrattar med honom, inte åt honom som de borde göra. Och de hejar ju på honom. Hur är det överhuvudtaget möjligt, hur underhållande man än tycker att han spelar, att heja på en människa som uppför sig på det sättet? Jag förstår det inte. Det går liksom emot alla naturlagar gällande alltid, särskilt inom tennisen. Uppför man sig dåligt, då börjar folk ogilla en. Så fungerar det för alla, utom Kyrgios. Jag tycker det är så otroligt fascinerande. Det går inte ens att säga något om matchen, det blir bara löjligt, men jag tycker att Thompson borde vunnit den. Det fanns några lägen där han med någon eller ett par poäng vunna hade avgjort då Kyrgios inte hade fortsatt spela längre, men han misslyckades med att ta dessa chanser och därmed fick Kyrgios chansen att kämpa i skiljesetet som han till viss del också gjorde.

Jag är otroligt nyfiken på vad som kommer hända om Kyrgios uppför sig på det här sättet mot Nadal. Nadal kommer aldrig någonsin acceptera det.

Planenliga, enkla segrar för Nishikori, Evans, Tsonga, Simon, Johnson, De Minaur och Norrie. Raka set för hela högen i matcher som de inte skulle vara hotade i. Så det gick helt enligt planerna med andra ord.

Köpfer slog Krajinovic. Jag hade som ni minns från i morse det lite på känn. Krajinovic hade en vändning rejält på kroken i tredje set men Köpfer vände där och att Krajinovic skulle komma tillbaka sen, nja, han är inte en sån spelare riktigt. Första Grand Slam-vinsten för Köpfer. Måste vara första atp-vinsten också överhuvudtaget. En match ifrån topp-100 nu.

Baggen bara krossade Schnur. Den hann knappt komma upp på livescoren innan den var slut. Kul, nu får han åtminstone ett värdigt avslut i form av att förlora mot en bra spelare.

Rublev hade övertag hela tiden mot Garin som det kändes. Han slarvade bort ett break i första set och släppte in Garin i ett par av de andra seten också men 3-1 i set, fullt rättvist. Man kunde tydligt se hur begränsad Garin faktiskt är. Jag har otroligt svårt att se att han kommer kunna behålla den ranking han skaffat sig under någon slags längre tid.

Bedene bråkade rejält med Berrettini. Han vann första och hade tidigt break i andra men precis när han inte fick darra darrade han och Berrettini kunde komma in och ta över. Precis när Berrettini skulle börja bli riktigt nervös, då sänkte sig Bedene. Men bra insats, samtidigt som det känns bra att Berrettini hänger kvar. Vi vill ju se honom mot en bra spelare i den här turneringen. Se vad han har att komma med så att säga.

Monstervändning av Basilashvili som var utspelad i två set av Ward, men Ward är liksom inte riktigt van vid långa matcher och är rätt svag fysiskt, han sänkte sig lite och blev sen skakigare och skakigare i takt med att Basilashvili kröp närmare. Otroligt avslutning där också när Basilashvili först misslyckades med att serva hem matchen men några gem senare ändå vunnit.

Berdych var med lite inledningsvis mot Fritz men han var liksom inte i skick att spela, det visade sig ganska snart. Märkligt tycker jag att han gjorde det här. Inte som att han behöver pengarna för att förlora i första omgången och det var som sagt rätt tydligt att han inte håller den nivå han skulle vilja. Frågan är hur mycket längre han kommer försöka. Det känns som att vägen tillbaka är rätt lång, och ska man vara ärlig känns det helt osannolikt att han ens ska komma nära den position han en gång hade.

En hel del matcher pågår fortfarande. Det får väl bli en sen sammanfattning idag också, eller om det inte händer så mycket mer idag kanske jag bakar in det i inlägget inför de tidiga matcherna imorgon. Men ja, Nadal har avgjort mot Sugita efter att ha varit ett tidigt break ner i första. Ser rätt kontrollerat ut där. Shapovalov ligger under mot Berankis. Det är en skräll om det håller i sig, men långt kvar. Berankis tog första i tiebreak. Tiafoe-Fognini svänger fram och tillbaka i första set, ungefär som man kunnat gissa kanske. Inget imponerande spel alls där.

Äh, vi låter resten vara och så får vi se när vi följer upp det helt enkelt.