Torsdagens sammanfattning

Vilken fart det blev. I två set i alla fall. Första två seten mellan Nadal och Kyrgios, man satt liksom och fundera på när Kyrgios skulle börja bli aggressiv men blodsockret sjönk kanske lite där någonstans mellan andra och tredje set, och han orkade inte göra mer än att spela tennis. Till slut orkade han inte ens koncentrera sig på det. I det sista tiebreaket föll han faktiskt på att han inte klarade att koncentrera sig. Inte på att han tramsade eller nåt sånt, han orkade bara inte. Inget konstigt med det. Jag tror nog att Kyrgios kanske hade lite svårt för att sitta stilla i skolan så att säga, men ändå, det är rätt ovanligt i tennissammanhang.

Nu är det gissningar här, men det är väl rätt tydligt att Kyrgios har ett knippe bokstavskombinationer i bagaget. Han har lite svårt för att ha tråkigt, det ska helst hända någonting hela tiden. Och jag tror också han har lite svårt att förstå hur andra människor känner och tänker. Han berättade på presskonferensen att absolut, han försökte slå bollen stenhårt i bröstet på Nadal, men varför ska man inte göra det, Nadal har ju vunnit jättemånga Grand Slam-titlar. Känns ungefär som att förklara ett inbrott i en affär med att vadå, han hade ju jättemycket saker redan så nu kan jag väl ta dem. Varför jag skriver om detta är, tror ni att Kyrgios medicinerar de här problemen? Eller är han bara ett fall av en person som inte fått rätt hjälp? Det kan ju vara så. För när man är så elak, eller om man ska kalla det tydlig, i pratandet om honom, då måste man nog ändå se till möjligheten att det inte är hans eget fel. Att han bara är sjuk, eller vad man nu kallar sånt. Att han bara har problem som han inte fått hjälp med.

På samma presskonferens berättade han att nej, han tror inte att han kan utmana om Grand Slam-titlar, för han orkar inte göra det som krävs. just det gillar jag, och jag ser inga problem överhuvudtaget med det. Kyrgios hade kunnat vara så otroligt cool. Han hade kunnat vara en Fognini med ännu mer underhållande spel och ännu högre kapacitet. Han hade verkligen inte behövt kämpa hela tiden, inte heller spela hela tiden. Han hade kunnat vara gubben i lådan som dyker upp någon gång och kanske vinner en stor turnering under sin livstid men oftast bara skitit i allt. Han hade kunnat vara cool och därmed älskad. Han hade inte behövt vara en sån jävla idiot som han är. Den delen behövs liksom inte. Nu tror jag som sagt att den handlar mycket om att han inte klarar av att det inte händer något ens för en enda sekund, men oavsett, han hade inte behövt vara så dum i huvudet. Att håna folk, att försöka skada motståndarna, att spela teater, det där är ingenting som går att gilla, det är omöjligt, och jag tycker att vi igår fick en liten försmak på hur utvecklingen kommer bli för honom. Publiken skrattade åt några av hans upptåg. Åt några andra brydde de sig inte. Men ibland buade de också åt honom, och den där sista delen kommer spridas. Han kommer oftare och oftare gå över gränsen till vad folk tycker är roligt, och till slut kommer alla hata honom. Det kommer inte vara kul för honom, för tro mig, det finns en enda sak som är viktigare än allt annat för Kyrgios och det är att folk tycker att hans försök till skojande är roligt. Annars hade han inte hållit på, inte en chans. Han är en clown som vill bli skrattad med. Det är det som är absolut viktigast för honom och de gånger som han märkt att det inte funkar, det är då han uppfört sig som sämst, för då vet han inte vad han ska göra och blir destruktiv.

Det var ändå mycket jag gillade och blev imponerad av från Kyrgios i den här matchen. Jag trodde faktiskt inte han kunde spela så bra fortfarande. Om han nu spelade så sjukt bra i och för sig. Nadal hamnade ofta i exakt det problem som han ofta gjort på andra underlag än grus på senare år. Han slog lika hårt hela tiden och precis inte tillräckligt hårt för att avgöra poängen. Han tog maximala risker utan att uppnå något med dem, oftast. Nu var han så mycket bättre än Kyrgios att det gick ändå, men man såg mycket av Nadals problem. För visst, Nadal var mycket bättre än Kyrgios och även om två av seten gick till tiebreak, jag tycker egentligen inte att Nadal borde tappat något set. Så mycket bättre kändes han. Men Kyrgios serve är helt fantastisk när han koncentrerar sig på den och Nadal kom inte åt honom. Men just det där servandet, det imponerade på mig. Han servar liksom inte bara hårt, Kyrgios, han vet också hur man varierar den och han snurrade ofta bort Nadal rejält. Sen läser han spelet fantastiskt också, Kyrgios. Att kunna försvara sig så långt in i banan när man möter Nadal, det gör när bara när man läser var bollen ska komma, annars funkar det inte riktigt. Sen var det kul att se också att han kunde spela förhållandevis normalt i två set. I de två första seten var det en jäkla massa skådespel, men i set tre och fyra spelade han egentligen bara tennis, och det är ju kul att se att han kan.

Sen finns det förstås mycket att hata honom för också.

Som exempelvis, minns ni matchen mot Thompson. Såhär i efterhand, när ni såg honom hålla nivån han höll mot Nadal. Fanns det någonting i uppenbarelsen mot Thompson som inte var skådespel? Hur han la sig ner på marken av trötthet efter att ha spelat ett par poäng i ett tiebreak, helt utan att ha ansträngt sig innan? Hur han haltade bara för att han vunnit ett set, och så vidare. Och nivån förstås. Han kämpade förstås inte överhuvudtaget mot Thompson. Han försökte några få poäng, men överlag gjorde han inte sitt bästa, det är lätt att se när man jämför med hur det såg ut mot Nadal.

Han är en idiot, Kyrgios. En total idiot, men som sagt, jag tycker kanske att man också ska se det lite från det håll att han möjligen inte helt och hållet är chef över sitt eget huvud. Det känns som att det är lite tombola därinne ibland kring vad som ska hända härnäst.

Mycket var patetiskt under matchen, men det mest patetiska av allt var nog att Kyrgios efter matchen fick för sig att han och Nadal skulle tacka varandra på något slags vänskapligt sätt. Han klappade till och med Nadal i ryggen efter att Nadal tackat honom utan att ens titta på honom för att direkt gå och tacka domaren. Också ett exempelvis på att Kyrgios nog har lite svårt att förstå hur andra människor tänker. Han fattar nog helt enkelt inte hur mycket Nadal hatar honom, dels efter vad Kyrgios sagt om honom tidigare, men även att han försökte slå bollar på honom under matchen, och även några andra grejer. Jag tror helt ärligt att det där var en av Nadals skönaste segrar någonsin, och då har han ju vunnit lite, kan man säga. Det är inte många gånger man sett honom stå och pumpa upp sig på det sätt han gjorde efter matchen. Under matcherna, absolut, men efter matchen brukar han nöja sig med att jubla lite och tacka publiken. Det var inte riktigt fallet igår.

Det var den matchen det. Kyrgios borta och Nadals mardrömslottning inledningsvis går vidare. Nu Tsonga. Hårda bud att ställas mot två av fältets 10 mest kapabla spelare redan innan åttondelen.

I övrigt då?

Federer mötte Clarke vilket faktiskt kändes lite pinsamt. Clarke är liksom ingen riktig spelare. Tänk som det kan bli. Nadal får möta Kyrgios i andra omgången. Federer får möta Clarke. Det är inte alltid helt rättvist i tennisens värld.

Isner borta, han var skadad på lite alla möjliga ställen såg det ut som. Helt otroligt faktiskt att han ändå kom nära. Men han börjar kännas mer och mer som en reservdelsgubbe. Det är liksom inte att han blir skadad då och då. Det är som att han hela tiden är lite halvtrasig och när han spelar en längre match så går det inte.

Cilic också borta, han blev krossade av Sousa. Jäklar vad dålig han var alltså. Han var så, så, så osäker. Bollen kunde komma precis var som helst. Måste vara sällan som en spelare haft en djupare svacka än vad Cilic just nu har.

Johnson slog De Minaur vilket får ses som något av det mer orättvisa jag sett. De Minaur var i min mening bättre i alla set, men lyckades förlora tre av dem. Johnson är rätt bra på det sättet i och för sig. Han utnyttjar räknesystemet och vinner ofta många jämna gem i egen serve för att sen göra många dåliga men några få bra returgem. Han är en effektiv spelare på det sättet. Men att De Minaur inte fick med sig någonting mer av alla sina chanser, intye ofta man ser det där faktiskt.

Querrey var möjligen den som imponerade mest. Som han körde över Rublev. han var totalt överlägsen även när bollen var i spel. Querrey, se upp.

Simon borta. Han plockade in 0-2 i set mot Sandgren men föll ändå till slut i ett långt skilje. Jag såg ingenting där. Det var andra matcher som smällde högre men en stor skräll för mig, inget snack om det.

Evans imponerade stort igen. Helt överlägsen Basilashvili. Nu är lottningen rätt öppen för Evans. Se upp.

Tsonga, svagt motstånd i Berankis och överlägsen, bra.

Millman krossade Djere och Pouille krossade Barrere- Är väl inte så mycket att säga om kanske. Schwartzman körde över Köpfer också.

Och så är det över för Baghdatis. Han hade ingenting att sätta emot Berrettini. Slut för Baghdatis, men det har vi ju redan pratat en del om. Kul att han fick förlora sin sista match mot en bra spelare.

Och så blev det fem set mellan Fognini och Fucsovics. Det var väl dagens minsta överraskning. Fognini vann, och det ville vi ju.

Det var torsdagen det. Nu ska vi ta och spela in en podd här, borde komma upp mitt på dagen under fredagen. Sen ska jag fylla på med en miljon texter på betting.se innan jag hoppar in här och matar mer med införtext kring dagens matcher i tredje omgången. Det är rätt härligt med såhär mycket tennis överallt, hörni. Hörs snart.