Djokovic fullständigt omöjlig

Ja ni. När man sitter såhär och tittar på Djokovic så känns det man gör, skriver, i vanliga fall snudd på ovärdigt. Man pratar om de tre stora och allt det där ni vet. Men det är ju verkligen inte så. Det är Djokovic, det är Nadal, och det är Federer. I den ordningen. Om man vill klumpa ihop Nadal och Federer kan man få göra det för min del, men att man klumpar ihop dem med Djokovic, jag vet egentligen inte varför man gör det per automatik. Det är liksom så fel, så ovärdigt. Kolla på rankingen liksom. Federer har hälften så många rankingpoäng som Djokovic har. Hälften! Nadal lite mer, men han är 4500 efter han också. Mer än två Grand Slam-titlar efter alltså i rankingpoäng.

Varför kom jag in på ranking nu?

Det jag var på väg in på var att jag sitter och ser Djokovic möta en Goffin som i första set gjorde det mesta rätt. Om man ska sitta och analysera hans taktiska beslut i detalj så, visst, några lite sämre val av slag men för att vara honom bättre än normalt och även utförandet, han spelade riktigt bra. Men var han nära att vinna setet? Knappast. När jag satt och såg de första sex gemen så fastnade en tanke i huvudet på mig.

”Om man inte visste att Djokovic vinner skulle man kunna tro att det blir jämnt”

Goffin spelade fruktansvärt bra. Han höll helt rätt nivå i sin aggressiv och tog inte onödiga risker. Han hängde med Djokovic i spelet utan att tappa i säkerhet eller tryck. Han gjorde det exakt så som jag på förhand tyckte att han skulle göra det. Och kanske att han var lite bättre än Djokovic i dessa sex gem.

Nu vann Djokovic precis sitt nionde raka gem, och Goffin har egentligen inte spelat dåligt. Han har tappat lite taktiskt, tagit något dåligt beslut rent taktiskt i varje gem, kanske till viss del beroende på att han känner sig underlägsen, men han har spelat helt okej. Djokovic har inte varit felfri, men han har varit Djokovic.

Och det är precis det som är så fascinerande. Djokovic behöver inte spela särskilt bra för att vinna sina matcher, i princip vem han än möter eller om man ska tro finalen i Australian Open i år, vem han än möter. Han behöver bara vara Djokovic, så går det inte att slå honom. Det går inte att komma åt honom. Allt bara rullar på, och så vinner han. Om han spelar bra en period, då vinner han nästan alla gem också.

Jag vet faktiskt inte vad Goffin skulle kunna göra, och jag tror inte att någon annan vet heller. Han kan hänga med Djokovic om de bara står och bollar utan några konstigheter men Djokovic är lite bättre där också, och Djokovic kan när som helst bestämma sig för att göra något annat. Han behöver liksom inte ens ta några direkta risker i sitt offensiva spel för att Goffin ska hamna under maximal press och kolla på när de stått och slajsat mot varandra liksom. Djokovic pressar ner dem stenhårt med liten marginal till nätet medan Goffins slajsar svävar högt över nät och blir till lägen för Djokovic. Jag tror det här är något man ofta glömmer att prata om när det gäller Djokovic. Man pratar alltid om att Federers slice är så fantastisk, men är den ens bättre än Djokovic? Inte är den säkrare i alla fall. De här detaljerna. De saker som man inte pratar om kring Djokovic. Han är ju för fan bäst på de grejerna också. Och det är väl förklaringen kanske till att han är så överlägset bäst. Han är inte som Nadal och Federer sjukt bra på några saker. Han är sjukt bra, eventuellt bäst, på allt. Allt utom att serva kanske. Serven går aldrig att vrida till att vara bra men efter den, säg en sak som Djokovic inte är bäst eller nästan bäst i världen på? Ni kommer gå bet. Och säg nu inte volleyn, för den skulle jag också kunna ta som ett alternativ. Hur ofta missar han volleys? Mycket, mycket sällan.

Nej, om jag var de andra skulle jag vara väldigt kissnödig just nu. För ärligt talat, med den här nivån förlorar inte Djokovic. Inte mot någon. Inte på gräs i alla fall.

Det blev mycket hyllning det här. Ska vi avsluta lite med motsatsen?

Ni som tittar på matchen. Har ni tänkt på hur kommentatorerna attackerar den? De pratar enbart. Verkligen enbart om vad Goffin gjorde så bra i början, och nu gör så dåligt. De spånar kring vad han borde göra och sitter och hejar på att han ska börja vinna gem igen. Tänk er om det var Federer som bjöd på en sån här uppvisning. Tror ni att kommentatorerna skulle ägna ens en sekund åt att prata om motståndaren? Jag tror det inte. Man skulle vräka ur sig superlativer om Federers storhet och om hur fantastiskt han gör allt. Jag tycker det är så jävla sunkigt att man inte klarar av att berätta det man ser, att tidernas bästa spelare har en fullständig uppvisning på Wimbledons centercourt och att det motståndaren gör inte spelar någon roll överhuvudtaget. Han vinner ändå.