Inför Federer-Nishikori

16:30 Federer-Nishikori 1,14-7,00 Bethard

7-3, Roger. Det är ju ingen bra statistik alls! Två av förlusterna 2013 och 2014 i och för sig, längesen. Nishikori hade efter de två matcherna förresten plusstatistik på Federer, 2-1. Sen vann Nishikori också senast, i gruppspelet i slutspelet i höstas.

Det är inte en jättebehaglig motståndare för Federer det här. Nishikori pressar upp tempot så att det kan vara svårt för Federer att variera och tempoväxla som han vill göra. Dessutom ingen jättebra idé att blockera in returerna mot Nishikori då det gör att Nishikori får börja styra spelet som han vill så det finns gott om saker som inte passar Federer här.

Men det finns också onekligen saker som talar för honom.

Som att han förstås är en otroligt mycket bättre spelare. Alltid varit, och är nu också.

Dessutom gräs, absolut inte Nishikoris bästa underlag, och även när det gäller spelstilarna, gräset hjälper Federer att kunna hålla bollen lite sådär lagom lågt så det blir svårt för Nishikori att börja mala på med sitt bombande från baslinjen.

Jag har faktiskt svårt att se att Ferderer ska förlora här, men är det någon av de tre stora som ska förlora idag så tror jag faktiskt det är han. Det skulle kunna bli en match liknande den mot Tsitsipas i Australian Open där ingenting ville sig för Federer och till slut höll det bara inte. Nishikori har vad som krävs för att få Federer att göra en dålig match. Långt ifrån säkert att ens det räcker men som sagt, Djokovic och Nadal, jag tror ärligt talat inte att de kan förlora. Det är lite för stora marginaler. Här tror jag att det skulle kunna bli lite mindre marginaler och lite större risk därmed.

Men givetvis, om Federer har en bra dag, då blåser han Nishikori av banan på gräs, varken mer eller mindre, och det är väl det vi hoppas på. Vi vill absolut inte ha något strul inför de sista, fantastiska matcherna i den här turneringen.