Inför Djokovic-Bautista

14:00 Djokovic-Bautista 

Jag vet inte om det går att simma mer i bakvattnet än vad Bautista gör inför den här semifinalen i en Grand Slam-turnering. Han är där för att det inte finns någon fjärde stor. Det är som att han på något sätt vann av de vanliga människorna och tänker man ett steg längre, i en vanlig tidsålder hade det kunnat vara spelare som Bautista som vunnit Grand Slam-turneringarna. Om tennis varit en sport i mängden där det inte råkat kommer tre av världens största idrottsmän under samma period. Men nu är det inte så, och det finns bara tre, ingen fjärde sen Murray föll ifrån och då ska någon gå till semi. Den här gången blev det Bautista. Det hade kunnat vara vem som helst, det hade inte spelat någon större roll egentligen. Om man kämpar riktigt ordentligt skulle man nog gräva fram någon som haft större chans mot Djokovic, men inte många faktiskt. De där inbördes mötena där, och det faktum att Bautista slagit Djokovic två gånger i år, det gör honom faktiskt till en av de första man skulle komma att tänka på för att ha så bra chans som möjligt mot Djokovic.

Men ändå är han helt chanslös, och det säger väl egentligen allt om Djokovic. Att vad man än kastar emot honom så är motståndaren chanslös.

Eller säger jag för mycket? Det är alltså inte en seger, det är TVÅ segrar i år för Bautista, Doha och Miami. Han vann också 2016 i Shanghai. Jag försöker hitta sätt att snacka bort dessa förluster för Djokovic, men jag lyckas faktiskt inte. I Doha var han anskrämligt dålig. I Miami tappade han huvudet helt. Men det är ju liksom ingen annan som gjorde de sakerna mot honom, det var han själv, och varför skulle inte samma sak, eller en tredje grej, kunna hända i den här matchen? Jag säger att jodå, det är klart det kan hända. Sen är det kanske lite skillnad på Djokovic i Wimbledon och Djokovic i Doha och Miami. I Miami borde man kunnat förvänta sig att han är med i skallen, men det var han inte. I Doha, jag vet inte. I 250-turneringar kan det verkligen hända vad som helst när de stora spelarna väl deltar där numera. Men det är någonting som Bautista till viss del plockar fram. Man kan inte tro på slumpen så mycket att det händer saker för Djokovic två gånger om samma säsong mot en och samma spelare. En tredjedel av matcherna Djokovic förlorat i år har varit mot Bautista.

Vad är det då? Vad har Bautista som driver Djokovic till vansinne?

Det är så klart hans spelstil, och kanske lite hans psyke också. Djokovic vill känna att han äger banan och äger motståndaren. Han vill se rädsla, att de märker att han är omöjligt. Men Bautista, han är totalt nollställd. Om det är tråkighet, elakhet, eller något annat, det får man välja själv. I min värld är han både tråkig och inte så snäll, men han visar ingenting. Han är en maskin, en robot, som bara tuggar på oavsett vad som händer, bra eller dåligt, och det tror jag är jobbigt för Djokovic. Att han inte får det där han är van vid, att de spricker hos motståndaren och kunna växa av det .

Sen är det ju spelstilen också. Bautistas kombination av att spela extremt flackt men ändå väldigt säkert, det är inte bra för Djokovic. Extremt flackt funkar bra för Djokovic. Extremt säkert funkar också bra. Men kombinationen, att vara en spelare som är säker och spelar flackt, den är väldigt ovanligt och den passar inte Djokovic. För flackheten gör det svårt för Djokovic att attackera, och säkerheten gör det svårt för honom att lita till sitt försvar. Så det blir lite att Bautistas spelstil liksom tar ut båda Djokovic sätt att vinna matcher, och det gör det problematiskt.

Djokovic vapen tas ur bruk kan man säga på ett sätt och han tvingas vinna på att vara bättre på det spel som erbjuds från motståndaren, och det ska han göra nästan alla dagar, men det är inte en optimal situation. Vi får se om han kan hitta ett hantera det till den här matchen men jag tror det inte. Jag tror inte det finns så mycket annat han kan göra utan han får stå och bolla med Bautista och lita till att han är bättre.

Nu låter det som att jag tror att Bautista vinner. Det tror jag definitivt inte. Det har varit speciella förutsättningar vid båda hans segrar. Doha, där var Djokovic som sagt värdelös och i Miami var han värdelös i huvudet. Den Djokovic som spelade tennis mot Goffin häromdagen ska inte kunna förlora mot Bautista. Han är för mycket bättre, och jag tror det avgör i den här matchen. Bäst av fem set också en fördel. Inte för att Bautista inte är uthållig utan att det faktum att Djokovic är så mycket bättre ska ge större utslag ju längre man håller på.

Intressant match. Men helt ärligt, jag tror att Bautista kommer vara helt chanslös. Ingen spelstil i världen hjälper om man möter någon som är så sjukt bra, så sjukt mycket bättre.