Inför Nadal-Federer

16:30 Nadal-Federer

Det är 11 år den de möttes på gräs. 11 år! Det är ju faktiskt rätt svindlande. Nadal har oftast inte presterat i Wimbledon och i den mån Nadal spelat andra turneringar på gräs har de inte spelat samma turneringar, så det är ju kanske inte så konstigt som det låter men konstigt känns det. Intressant också för övrigt att trots att de spelat mot varandra så många gånger sen 2004 när de möttes första gången så är det två år som de inte mötts, inga möten varken 2016 eller 2018. Ett möte i år, Nadal vann överlägset i Franska Öppna. Skulle varit två men Nadal lämnade walkover i semifinalen i Indian Wells.

Är det inte rätt fascinerande att de möts i en semifinal i Wimbledon år 2019. Om man sa det för 10 år sen, helt ärligt, folk hade bara skrattat åt en. För Federer, han skulle ju bli mätt och lägga av strax efter att han fyllt 30 år, och Nadal, hans knän skulle ju ta slut när han var 28 år någonting. Nu är de 33 och 37, Federer fyller snart 38, och de ställs mot varandra ännu en gång, 11 år efter den där sjuka finalen 2008. Ska vi titta lite på den kanske?

Jag är ju lite för att prata om tennisens utveckling, och om hur mycket bättre spelarna blir, men just den där matchen alltså. Det där hade räckt rätt bra idag också. Sådär bra var de egentligen inte då, men i den där matchen pressade de upp nivån något helt sjukt. Sen var det skillnad i och för sig. Tittar man på hur de slog sin forehand då så, det ser ju ut som att Federer knappt träffar bollen. Hans bollträff idag är enormt mycket bättre. Att gå in sådär väldigt djupt i tekniska detaljer blir sällan särskilt spännande men den där rörelsen är helt vansinnigt stel jämfört med den forehand han har idag som är oerhört mycket mer spetsig. Och Nadals forehand, den där var bra, och extremt säker, men det var väldigt mycket rull i den och det slaget är ett helt annat vapen för honom idag, även om den nog var säkrare för 11 år sen. Hans backhand var heller inte i närheten av lika bra som den är nu då, och det gäller till viss del även Federer som har klart bättre backhand nu än då. Även fysiskt. Federer var kanske lite snabbare då, men Nadal var sjukt mycket snabbare då. Den där farten har han inte riktigt längre i tassarna.

En magisk match var det i alla fall och det får väl sägas vara en av tidernas största matcher va? Känns som en av de mest omtalade i alla fall.

Sen har Federer vunnit två gånger i Wimbledon också mot Nadal. I finalerna 2006 och 2007. Men de är ju inte alls lika roliga att prata om. Varför? Federer vann ju. Det är tråkigt. Fyra set 2006, fem set 2007, och sen fem set för Nadal 2008. Han åt sig ikapp och förbi så att säga.

Vad händer den här gången då?

Ja, inte vet jag. Det är inte helt lätt att säga hur de står sig mot varandra på gräs 11 år senare.

Jag trodde inför turneringen ganska mycket på Nadal. Det gör jag väl egentligen fortfarande. Han är riktigt bra just nu, och man ska komma ihåg att gräs är hans näst bästa underlag numera. Det passar honom bättre än hardcourt. Samtidigt ska gräs vara Federer hemmaplan, Federers underlag, och slår han inte Nadal ens på gräs, då måste man väl lyfta frågan lite kring om Federer fortfarande är där uppe med de andra eller om han slutligen halkat lite efter och snarare är en utmanare till dem. Jag tycker att det är lite mer press på Federer än på Nadal den här gången.

Matchbilden då?

Ja, det är väl inte så svårt. Det gäller att slå först och göra det bra. Ingen av dem är intresserade överhuvudtaget av att försvara sig. För ingen av dem klarar att försvara sig mot den andra på det här underlaget. Federer gör det definitivt inte. När Nadal får lägen kommer det krävas missar för att Federer ska få med sig poängen. Och Federers offensiv är så pass bra att Nadal årgång 2019 nog inte riktigt kan stå emot den på gräs. Så enkelt uttryckt, det blir en kamp om vem som lyckas ta flest initiativ.

Jag tror också att nätattacker kommer vara mycket lönsamma. Ingen stoppa pressarna på att säga det när det gäller en match på gräs kanske, men det känns som att när det nu är såhär, att båda två numera är spelare som helst av allt vill vara den som styr spelet, för Nadal är det så att han kan välja mellan att attackera och komma fram mot Federers backhand, där Federer ofta står och väntar numera. Det blir ofta vinst där då Federer inte har något vidare giftigt passerslag därifrån. Men kanske ännu hellre, attackera forehanden då Federer oftast försöker lura motståndaren genom att stå kvar i sin svagare backhandssida när han är under press. Och för Federers del, givetvis, han har både attackerna och volleyn, så det är inget att fundera över, framåt bara.

Helt ärligt. Jag vet inte vem som är favorit. Jag tycker det är helt 50/50 och jag tycker det är ovanligt svårt att veta hur det kommer se ut. Det är med andra ord overkligt spännande att se hur det blir, vad som händer, och jag får istället be om att återkomma efter matchen för att berätta om vad som hände.

Må bäste man vinna. Sällan har väl det uttrycket känts mer passande. Det ska bli sjukt intressant att se vem som är bäst, och givetvis, det är ju en besvikelse om det inte blir en lång, jämn match detta. Det måste det bli.