Roger till drömfinal!

Det var en jävla tur att han vann det där sista gemet, Rogge lilla. För helt ärligt, om han hade förlorat det gemet, och sen högst troligt blivit uppkäkad av Nadals hjärna, det hade ju liksom kunnat avsluta hans karriär, typ. Hur fan kommer man tillbaka från det? Jag ska inte ljuga. Jag hoppades på break tillbaka, men såhär i efterhand tar jag avstånd från mina känslor. Det hade inte varit bra. För det hade varit för grymt. Det hade inte varit okej. Det hade blivit för jobbigt för Federer och i och med att jag så gärna vill ha honom kvar. Han serverar fortfarande dessa magiska matcher för mig så, det var bra att han prickade in de där servarna i likarutan i sista gemet. För det var det. Det var det som räddade honom. Så bra som Nadal spelade i det gemet, det var direkt löjligt. Jag kommer nog aldrig sluta förvånas över att det finns en människa som kan vara så nära att vara slagen men ändå se ut som en sån vinnare. När Nadal räddade ett par matchbollar där, dels en i egen serve och sen en i Federers serve, det finns ingen annan som klarar av att vamos:a loss som han kan i ett sånt läge. Det är inte normalt. Inte mänskligt. Alla normala människor förstår att de är nära att vara slagna i ett sånt läge och tar det därmed lite lugnt. Inte Nadal. Han skiter i.

Nu kommer jag låta lite enögd här. Kanske som de personer jag sågar så hårt för att de inte bara nöjer sig med att Djokovic är jävligt bra och att han därför vinner. Men jo, jag tänker till viss del ändå se det ur Nadals synvinkel.

För det första, fram till i mitten av fjärde set, så långt trodde jag att jag skulle skriva att Federers seger var oförtjänt. Nu ändrades det, för hans spel sista halvtimmen, det var verkligen helt jävla magiskt. Backhanden började fungera, forehanden följde efter och var plötsligt perfekt, och så hans med sina mått perfekta returnerande under hela matchen, då blev det sjukt bra.

Men hur mycket var Nadal inblandad i det?

Lite i alla fall.

Det som i andra set vände matchen till hans fördel lite grann blev i min mening till slut hans fall.

Såg ni hur han i sista gemet, som det såg ut nästan under tvång. Sån att hans ben stretade emot honom, men han gjorde det ändå. Han tvingade sig själv att krypa lite närmare baslinjen när han returnerade Federers andraservar och plötsligt fick han tryck på Federer och vann duellerna. Jag tror det var en stor del i det. När han började returnera så defensivt som han gjorde, och först fick utdelning på det, så tog han bort sitt övertag i duellerna. Det övertag han så långt haft till viss del. Fram till att Nadal fladdrade ifrån baslinjen i returspelet hade Federer haft problem med sin backhand. Efter att Nadal backat av kom Federers backhand igång på grund av att han fick tid på sig och om Nadal bara varit lite smartare rent taktiskt tror jag att han hade kunnat vinna. Det syntes också mer och mer att det inte fungerade att stå så långt bak ens på Federers förstaservar när Federer servade i likarutan. Det var för långt avstånd mellan serven utåt och den mot mittlinjen och Nadal fick därmed ingen effekt på sin defensiva position. I fördelsrutan fungerade det däremot utmärkt. Där är avståndet mellan Federers vinklar inte lika långt, och Nadal returnerade bra därifrån. En lite smartare Nadal hade stått längre fram i likarutan och vågat stå längre fram på andraservarna för att fortsätta hålla press på Federer. Då tror jag han hade kunnat vinna. Inte för att han hade spelat bättre än vad Federer nu gjorde utan för att jag tror att Federer då hade spelat mycket sämre.

Men nu får det vara sluttramsat om Nadal.

Vilken kväll för Federer alltså. Vilket sätt att visa att man fortfarande är där. Att man fortfarande är med bland de bästa. För även om jag tjatar om Nadals marginella taktiska tillkortakommanden, Nadal spelade riktigt bra. Han var fullt i nivå med vad han presterat tidigare under turneringen, vilket är riktigt bra. Och Federer slog honom, i fyra set, inget snack. Det är fantastiskt bra.

Servandet var bra, returnerandet var som sagt bland det bättre jag sett. Kanske att Nadal gav honom lite för mycket lugn och ro genom att aldrig komma fram på nät direkt på serven när han servade mot Federers backhand. Federer fick i ganska stor utsträckning blockera i gdan ro där utan att behöva tänka så mycket på vad Nadal skulle hitta på. Forehanden, ja det var en Federerforehand, krispig, minst sagt.

Hur bra var det då?

Det var ju ärligt talat totalt sett inte som de bästa matcherna vi sett. Men det var precis bakom. Och under de bästa stunderna, som det sista gemet exempelvis, då var det uppe på den där nivån där det helt enkelt inte blir bättre. Det var några andra, korta perioder under matchen också men jag minns matcher där det varit den nivån i stort sett hela tiden och så bra var det inte idag. Det ska dock sägas att det också till viss, ganska stor del egentligen, del på att de här bästa spelarna är mycket mer offensiva nu än när de spelade de mest sevärda matcherna mot varandra för några år sen. Då var det lite mer säkerhet och lite längre dueller. Nu är det lite mer pang på så rent kvalitetsmässigt kanske det inte är så mycket sämre egentligen, man kan lura sig lite där, men rent underhållningsmässigt, det var fantastiskt. Garanterat topp-5 de senaste två åren. Men det var kanske inte uppe i topp genom alla tider så att säga.

Rätt vinnare för att göra söndagens final maximalt intressant för min del. När Djokovic och Nadal möts har jag problem med att välja sida, och det gör det lite tråkigare. Sen är det när de två möts som nivån kommer upp på den allra högsta graden man kan nå och med tanke på att båda två är i bra form hade det nog blivit något utöver det vanliga på söndag, men jag tar hellre Djokovic-Federer på söndag. Det är roligare att ha en given spelare att hålla på. Tycker i alla fall jag så därför blev det här helt perfekt för min del.

Nej, den här texten höll inte samma nivå som matchen överhuvudtaget. Jag skulle nog ha väntat lite. Det är för mycket att sortera upp såhär tätt inpå. Vi får kanske ta en vända till imorgon, men jag gjorde ett försök, och fick förhoppningsvis fram någonting i alla fall.

Vi kan behöva en vilodag efter det här va? Jag tycker nog det.