Dags för den ultimata kraftmätningen

15:00 Djokovic-Federer 1,55-2,70 Bethard

Vilken höjning till den här säsongen får man säga. Nadal-Thiem i Franska Öppna är väl rätt rimlig på grus, även om det inte var en final mellan två av de tre stora. Australian Open, Djokovic-Nadal och nu här, Djokovic-Federer däremot, det är ju såna finaler vi vill ha. Innan starten på den här säsongen hade det spelats sju Grand Slam-finaler utan att två av de tre stora mött varandra. Visserligen har någon av dem vunnit alla, men de hade inte mötts sen Federer och Nadal i Australian Open 2017. Så klar bättring till i år och lite så är det väl också när man tittar på verkligheten. Det har varit ett par fladdriga år där nivån inte varit den absolut högsta men i år har det blivit lite bättre igen. Ingen av de tre stora har haft några stora problem utan de har kunnat köra på och då blir det såhär. Något vi tackar för, kan man ju säga. Det är stor, stor skillnad på när två av dem når final jämfört med när vi haft finaler som på förhand haft ett mer eller mindre givet utfall.

Hur är det med utfallet här då? Givet?

Det skulle jag verkligen inte säga, men det jag utan tvekan kan säga är att favoritskapet är klart mer givet än vad folk vill göra det till. Bara att titta på oddsen. Djokovic var uppe över 1,60 och vände igår innan det sjunkit lite. Helt otroligt. Aldrig någonsin att Federer har mer än en chans på tre att vinna den här matchen. Det vill säga, det korrekta oddset på Federer är över tre gånger pengarna. Så att spela Federer just nu, det är ingen bra affär kan jag säga. Det är farligt med känslor för folk när de ska investera sina pengar och efter Federer vinst i semin har nog känslorna tagit över lite tror jag.

Hur ser verkligheten ut då?

25-22 för Djokovic i inbördes möten. En ganska liten övervikt kan tyckas sett till hur mycket bättre han i allmänhet varit på senare år. Det ska dock sägas att på just senare år är det också en stor övervikt för Djokovic. Han har vunnit fyra av de fem senaste och åtta av de tio senaste. De senaste fyra åren har han vunnit 80% av matcherna mot Federer. Sen 2011 är det 19-9 för Djokovic. Övervikten blir mindre ju längre bak i tiden man går. Kort sagt, Djokovic har dominerat Federer mer och mer med tiden.

Hur ser det ut i Grand Slam-matcher då?

Djokovic har vunnit de fyra senaste, senast Federer vann var i Wimbledonfinalen 2012. Totalt 8-6 för Djokovic, det är ju inte så förkrossande ändå, men på senare år, som sagt, då har det bara varit Djokovic. Sju år sen Federer slog honom i en Grand Slam-match. Fyra set i de tre senaste och så fem set i Wimbledonfinalen 2014.

På gräs då?

Bara tre matcher faktiskt, alla i Wimbledon, två finaler och en semi. 2-1 för Djokovic.

Jag försöker hitta någon statistik där Federer har plus men jag tror faktiskt jag går bet, trots att det är så förhållandevis nära som 25-22 totalt. Eller jo, matcher spelade under 2006 och 2007, där har Federer hela 5-1 i övervikt. Faktum är att Djokovic fick plusstatistik på Federer för första gången i slutspelet 2015. Så han höll stången rätt länge på de där tidiga vinsterna, Federer.

Hur är det i verkligheten då? Vem har lätt för vem?

Jag skulle säga att ingen har lätt för någon, och det tycker jag känns bra. Det här är inte en match som kan avgöras på någon spelstilsfördel, eller mentalt fördel, eller något sånt. Lite så har det varit på senare år när Djokovic och Nadal mötts, och det var under en period lite så när Nadal och Federer möttes. Att Djokovic inte är så rädd för Nadal numera är väl inte någon hemlighet precis och ett tag kändes det lite som att Federer bara inte kunde slå Nadal. Men mellan de här två, jag tycker inte det finns något sånt. Det finns inget hokus pokus riktigt. Det blir mest bara en kamp om vem som är bäst.

Hur blir det då? Vem kommer spela bäst? Kommer Federer spela lika bra som han gjorde mot Nadal?

Det finns en liten oro hos mig och det är att Djokovic returer kommer bli ett så stort problem för Federer att han inte riktigt kommer kunna prestera på topp. Eller ja, oro, nu ljuger jag. På tal om icke välbevarade hemligheter. Jag håller stenhårt på Djokovic i den här matchen. Jag ska inte lura någon att tro något annat, om jag nu skulle kunna göra det. Jag tycker mycket bättre om Djokovic än jag gör om Federer.

Men det här med returerna, det var mycket returerna som styrde matchbilden mellan Federer och Nadal i semin. Federer returnerade fantastiskt bra vilket gjorde att han hela tiden fick börja poängen från en ganska bra position i banan när han returnerade. Nadal returnerade ganska dåligt, eller dumt ska man väl säga, vilket gjorde att Federer fick starta från en ännu bättre position i banan i egen serve. De gånger Nadal tog en lite mer offensiv returposition fick Federer genast stora problem. Allt handlade om det. När Federer fick press på sig direkt, då spelade han inte som bäst utan missade en del från båda sidor. När Nadal startade från en defensiv position i banan och Federer fick tid på sig missade han i stort sett ingenting, inte ens från backhandssidan. Djokovic är en mycket bättre och framför allt helt annan typ av returnerare jämfört med Nadal. Han har bara ett sätt att returnera. Det är inget backande, inget blockerande. Det är ett offensivt returnerande och det utan att ha så stor felprocent. Jag tror det blir ett problem för Federer. Att han varken kommer få så mycket utdelning på serven eller börja duellerna med något större övertag. Federer utan övertag är lite osäker från baslinjen, det är inte direkt Djokovic.

Men det blir viktigt för Djokovic att hålla trycket uppe. Han kan bli lite defensiv ibland och riskminimera för mycket genom att fladdra bakåt i banan. Det går inte, för vi såg vad som hände igår när Federer fick tid på sig. Då missade hans i stort sett aldrig och att Djokovic ska klara av att försvara sig mot Federers attacker rakt av utan att ha tryck på honom, det är inte riktigt realistiskt. Det är Federer alldeles för bra för.

Vad handlar det om för Federer då?

Inte så mycket egentligen skulle jag säga. Det finns inte så mycket man kan göra taktiskt mot Federer. Många pratar ofta om att spela så mycket mot mitten som möjligt för att inte ge Djokovic några vinklar men det förutsätter att man då ska vara säkrare än Djokovic i bollandet och det vetefan om det finns någon som är. Antagligen inte. Man måste spela tillräckligt bra, våga tillräckligt mycket, och vara beredd på när Djokovic ändrar något i sitt spel. Han gör små förändringar under matchernas gång, blir ibland lite mer eller lite mindre aggressiv beroende på hur matchbilden ser ut och det är ofta då hans matcher svänger över åt hans håll. Han ändrar något utan att motståndaren märker det och plötsligt har matchbilden förändrats. Det är en lyx man kan ha när man är en av de absolut bästa både vad gäller försvar och anfall som Djokovic är.

Vilken underhållningsnivå kan vi hoppas på då? 

En hög sådan. Det måste bli en hög sådan. De är liksom så otroligt bra de här två, och de har under turneringen visat att de kan vara uppe och nosa på sin högstanivå. Djokovic mot Goffin i kvarten och Federer mot Nadal i semin. Om de klarar att pricka den nivån i finalen, då blir det något alldeles utöver det vanliga det här.

En viktig aspekt är också publiken. Man kunde se hur frustrerad Djokovic blev i semifinalen när publiken emellanåt ställde sig bakom underdogen Bautista. Han började gestikulera mot läktarna och hånfullt göra tummen upp åt publiken som han ansåg borde heja på honom istället. Ett jävla beteende. Rent trams. Man kan hoppas för hans egen skull att han är redo på den anstormning  som kommer komma från publiken i den här matchen. Om Djokovic har 10% av publiken på sin sida, oavsett ställning i matchen, får han vara väldigt nöjd. Han måste vara beredd på att det här blir som att spela en Davis Cup-match på bortaplan, minst. Sen vet jag egentligen inte om Djokovic påverkas så särskilt negativt spelmässigt av när han får de här rycken och blir grinig på publiken. Det känns som att han ändå oftast brukar klara av att spela på som vanligt men samtidigt, det här blir liksom inget vanligt att ha publiken lite emot sig. Det här blir ett sektmöte med 15 000 människor på läktarna där gurun, pastorn, sektledaren heter Federer och står nere på planhalvan mittemot Djokovic. Jag tror det blir en av Djokovic värsta matcher hittills på det området. Dyrkandet av Federer blir större och större för varje år och ingenstans är det så stort som i Wimbledon. Vi får hoppas för Djokovic mentala välbefinnande att han är förberedd.

Jag tror helt ärligt inte att Federer kommer ha så mycket till chans. Jag tror 3-0 eller kanske mer troligt 3-1 för Djokovic. Det är det normala resultatet mellan dem på senare år och jag tycker inte det finns så mycket just nu som talar för att det ska gå på något annat sätt. Han är ganska mycket bättre, och jag tror han vinner.

Dåså. Då är jag klar med mitt. Nu får det vara upp till er att försnacka en av tidernas största tennismatcher här i kommentarerna.