Inför dubbelfinalen

Jag har skrivit min text inför finalen, men ni får vänta någon timme på den. Jag har tidsinställt den till lite senare idag. Ni får titta in senare helt enkelt.

För först, det är ju dubbelfinal idag.

17:00 Cabal/Farah-Mahut/Roger Vasselin 1,95-2,00 Bethard

Hyfsade odds får man säga. Det där är 99% återbetalning det. Man kan spela en hundring på båda och förlora två kronor. Det är rätt bra. Världens största spelbolag tar åtta kronor per satsad hundring. En viss skillnad. Undersök gärna den saken och flytta sen till Bethard när ni märkt hur mycket högre oddsen är här.

Dubbelfinal, och när det gäller Wimbledon är det ju lite extra ändå. Att vinna Wimbledon i dubbel är lite halvstort sådär. Tycker i alla fall jag.

Världens bästa par det senaste året enligt mig, Cabal/Farah mot Mahut, som väl får sägas vara den bästa dubbelspelaren av dem alla. Han har denna gång Roger-Vasselin i släptåg. Han ska vara ett svagt kort i den här matchen, Roger-Vasselin. Han tillhör inte alls toppen som de andra, men är det något Mahut kan så är det att höja sina partner och det har han verkligen gjort hittills, Roger-Vasselin har spelat otroligt bra.

Ska finnas alla möjligheter till en bra match. Och jämn match. Otroligt öppet.

Båda paren har en lite mer stabil och lite mindre stabil servare, men den mindre stabila servaren är också den bättre returneraren. De är uppbyggda på samma sätt med andra ord, lite som dubbelparen nästan alltid var uppbyggda förr i tiden. Förr hade man väldigt ofta ett fyrtorn och en släpvagn. Det har på senare år visat sig att det trots allt inte var så smart, men lite så är det ofta fortfarande, att spelarna i paren inte har exakt samma styrkor. Farah mer servare än returnerare, Cabal tvärtom. Och när det gäller fransmännen, givetvis, Mahut är fläckfri i det mesta i dubbel, utom returerna. Roger-Vasselin kan vara lite fladdrig i egen serve ibland, men returnerar väldigt bra.

Cabal/Farah har spelat tillsammans sen 2004. Helt otroligt faktiskt, men de spelade alltså sin första dubbelmatch tillsammans för 15 år sen, och då är de ändå inte så vansinnigt gamla. De var 17 och 18 år gamla när de första gången spelade tillsammans. De har satsat för fullt tillsammans sen 2010 när Farah var klar med sin skolgång. Kommer ni ihåg Farah förresten när han precis kom ut från skolan 2010 och körde över allt motstånd på challengertouren i singel under några veckor? Han kom in med ett otroligt intressant spel där han kombinerade en hyperoffensiv med lite dugligt bollande och kändes som en given atp-spelare. Men det blev inte mycket. Han föll ihop totalt som singelspelare och får vara nöjd med att ändå ha haft en så bra dubbelkarriär. Cabal var på den tiden faktiskt också en duglig singelspelare på challengertouren. Både han och Farah var och nosade på topp-150 i världen innan de föll ifrån och senare enbart blev dubbelspelare. Fransmännen förstås bättre som singelspelare. Mahut har varit topp-100 i många år, det vet ni, och Roger-Vasselin är faktiskt den i den här matchen som varit den bästa singelspelaren. Han låg på 35:e plats en vecka för fem år sen. Märkligt sättet han föll ifrån som singelspelare för övrigt. Det hände liksom inte så mycket, han blev bara sämre, och till sist var han bara värdelös.

Vad tror vi idag då?

Jag tror att colombianerna är lite bättre. Lite mer samspelta, lite mer stabila, och jag tycker att Roger-Vasselin ska vara det lite svaga kortet som avgör matchen. Men jämnt och öppet, det kan man verkligen kalla det.