Inför Båstad

Samtidigt som jag sitter och tittar på den första matchen där Carballes Baena till slut förefaller besegra Munar i en faktiskt ganska bra match ska vi nu ta och titta till lottningen för årets Båstadtennis. Första gången på 15 år någonting som jag inte kommer vara på plats och när jag ser de fullständigt tomma läktarna och det något bistra vädret, det känns faktiskt som ett rätt bra drag. Båstad är en turnering som är på väg rakt ner i smutsen. Man har undan för undan de senaste åren helt slutat få några bra spelare till turneringen och nu har man dessutom slutat försöka. Det här startfältet är ett av årets absolut svagaste på atp-touren och helt ärligt känns det osäkert hur många år den här turneringen kan överleva utan att det kommer in någon annan arrangör som satsar och försöker förnya, förbättra för allt det som en gång i tiden var så fantastiskt är nu borta. Vi är tillbaka till krisen på 90-talet då turneringen var några millimeter från att försvinna som det kändes. Det kanske är något år till den krisen, men trenden är tydlig. Allt har blivit mycket, mycket sämre de senaste åren. Sämre startfält, mindre publik, mindre drag i byn, och nu känns det som att man mer och mer inte ens försöker utan bara låter turneringen leva på med någon slags konstgjord andning.

Men i alla fall. Ett startfält finns trots allt, och såhär ser lottningen ut.

Ingen större skräll kanske att Berrettini skulle hoppa av efter sin ganska tuffa grässäsong. När han nu fått en så bra ranking tjänar det heller inte mycket till för honom att ta en sväng till på gruset utan han ska börja förbereda sig för de stora hardcourtturneringarna i USA som startar om ett par veckor. Hans landsman Sonego som hade varit bland de som kunnat vinna han också kom inte heller.

Gasquet smög därmed in på en semiseedning. Lite oflyt för arrangörerna som nog gärna sett att han fått spela redan i första omgången. Han är väl tillsammans med Verdasco det enda namnet som folk i allmänhet kan tänkas känna igen.

Bra lottning för Ymrarna.

Mikael spelar redan idag mot Davidovich. Känns som att Davidovich kylts av lite efter sin grymma vår och jag tycker att Mikael ska vara lite bättre och han är för mig ganska klar favorit. Möjligen lite dumt att lägga den matchen idag då det är typ fem personer på läktarna. Man kanske inte väntar mer folk senare under veckan heller i och för sig, vad vet jag.

Elias börjar mot Monteiro som han väl mötte förra året också. Monteiro vann enkelt då och tyvärr är han väl lite favorit igen. Han vann en tuff challenger i Braunschweig förra veckan, fin form alltså samtidigt som Elias form är ruggigt dunkel. Brukar ofta prestera ganska dåligt på hemmaplan också, Elias så det stora hoppet om en svensk matchvinst tycker jag står till Mikael som numera också förstås är den bättre spelaren av dem.

Tufft för båda två om de skulle vinna någon match. Ganska inte turneringens bästa spelare de får möta, men Jarry respektive Sousa ska ändå vara för svårt.

Jag tycker Garin är den bästa spelaren som är med. Men oj så jämnt det är alltså. Jag får det till färre än 10 spelare som inte kan vinna. Så ska det inte vara. Det tyder på att det är lite ont om riktigt bra spelare.

Jag tror vi får vänta och se vilka spelare som är intresserade helt enkelt, men kul med lite grustennis igen och kul med Båstad så klart. Det här ska vi följa under hela veckan.