Båstad torsdag

Vad har hänt i Båstad hittills då? Och händer det något under andra halvan av turneringen? Vi får väl se vad jag svarar på det i den här texten.

Garin vann inte. Det trodde ju jag han skulle göra. Eller ja, jag tyckte han skulle vara favorit, men det var på förhand kanske inte världens minst jämna turnering det här direkt. Chardy har pangat på bra och är i kvarten trots en tuff lottning. Intressant där för övrigt att han var rätt underlägsen Carreno Busta i första omgången, och Carreno Busta hade chansen att avgöra med 15-40 i Chardys serve vid 5-5. Då hade Carreno Busta hållit serven utan att ens vara hotad i två sen. Men som så ofta, när man inte tar chanserna så biter det en i rumpan direkt efteråt. Federer kan nog berätta en del om det just nu kanske.

Mikael Ymer blev totalt krossad av Davidovich i nästan två set. Vad Davidovich hittade på sen vet nog bara han själv, om ens han själv vet det för från det att han servade för matchen vid 5-4 i andra, och så långt varit totalt överlägsen, satte han knappt en boll. Han har ett spel med ganska små marginaler och hans psyke är med all rätt kanske inte så utvecklat ännu, men ändå ovanligt att man ser en sån där genomklappning. Ymer fick med sig en matchvinst alltså men sen kanske inte helt chanslös, men snudd på mot Jarry igår. Det passade honom inte riktigt spelstilsmässigt och Jarry var väl också lite för bra helt enkelt. Jättebra resultat med en matchvinst på atp-nivå, men jag har ändå varit mer positiv tidigare under sommaren. Det såg bättre ut för honom i Franska Öppna och även i Wimbledon. Nu i Båstad såg han faktiskt ut att ha lite problem med tempot och särskilt forehanden såg väldigt fladdrig ut. Så spelmässigt kanske inte jätteimponerande, men resultatmässigt superbra.

Elias Ymer spelar idag andra omgången mot Sousa. Om man ska tro oddsen en helt och hållet öppen match, något jag verkligen inte kan fatta. Rejäl klasskillnad mellan dem och för mig en stor skräll om Ymer når kvarten, särskilt med tanke på att Sousa är en jämn rackare som nästan aldrig faller igenom. Bra form också. Och nej, det blir tufft. Samma sak, men ännu mer, för Elias dock, en matchvinst på den här nivån, det är grymt bra för honom. Det var ett tag sen han vann en match på atp-nivå. Monteiro spelade lite överraskande dåligt, han var bra förra veckan men nu fick han det inte riktigt att stämma. Men bra av Ymer och skrällchans idag, det har han absolut även om jag kanske inte tror lika mycket på det som vissa andra tydligen gör.

När det gäller Ymrarna förresten, kul att se så mycket publik på deras matcher. I alla andra matcher hittills har det varit ett fåtal människor som tittat men just under Ymrarnas matcher har det varit säkert halvbesatt runt centercourten, kanske någon gång lite mer dessutom. Det trodde jag faktiskt inte men tydligen, folk tycker trots allt att de är intressanta. Sen hur många gratisbiljetter arrangörerna tvingats ge bort i panik, det vet jag inte, för om man inte gjort det hade det varit märkligt att så många är inne på svenskarnas matcher men sen struntar helt i det. Om man betalar 300-400 kronor för en biljett vill man nog se mer än en svenskmatch, så som sagt, jag tror man skjutsat in rätt mycket folk gratis när man inte sålt några biljetter. Jag tycker dock det är rätt ointressant. Det känns som ett stort steg framåt att någon överhuvudtaget fortfarande vill besöka den här turneringen som den sköts, gratis eller inte.

Verdasco var inte bra mot Ramos. Lite skadad också. Och så fick han grus i ögat. det var allmänt jobbigt. En i raden av alla hel- eller halvfloppar i Båstad för honom genom åren.

I övrigt så, ja, vad ska jag säga. Det kommer vara lite challengertouch över kvartsfinalerna imorgon. Carballes Baena, Ramos, Kanske Novak, Londero/Dellien, Cuevas/Delbonis, mja, jag vet inte. Om jag skulle förklara för någon att det är världsartister som står för tennisen i Båstad nu i helgen, då hade jag behövt vara väldigt kreativ.

Varför tror ingen på Sousa? Jag fattar det inte. En av de högst rankade spelarna som är kvar, extrem grusspelare, imponerat hittills, praktform, mer än okej lottning, nej, jag förstår det inte. Han är snudd på favorit även om han spelat en omgång mindre än vissa av de andra.