Inför dagens finaler

14:00 Jarry-Londero 1,71-2,35 Bethard

Ja, en challengerfinal någonstans i Sydamerikas inland inför 10-talet åskådare? Det är faktiskt mer naturligt för de här två än vad en atp-final i Båstad är. Det var inför veckan upplagt för att det skulle bli såhär, och det blev det. Två riktigt medelmåttiga spelare i final i Båstad denna gång. Man får gå tillbaka till 2003-2004 när Zabaleta vann två år i rad för att hitta en lika svag vinnare som vi får i Båstad i år. Efter det lyfte turneringen och hade ett antal gyllene år innan det började dippa för några år sen men det har ändå hela tiden varit mer eller mindre bra nivå på finalerna. Nästan i alla fall. När Berlocq vann 2013, det där året då det stod isbjörnar på centercourten mest hela veckan, det var kanske inte så festligt i och för sig, men han var nog ändå lite bättre förhållandevis än vad de här två är, och han mötte Verdasco i finalen, Dimitrov var i semi, det var bättre än det här. Mycket bättre.

Vad tror vi då? Jag tror Jarry tar det. Borde passa honom rätt bra speltilsmässigt. Londero gör inte jättemycket med bollen utan Jarry kommer få ta de initiativ han vill ta och jag tror helt enkelt att Jarry är lite bättre. Hans överlägsna servekraft kan nog betyda en del också.

20:00 Lajovic-Balazs 1,50-2,90 Bethard

Helt otrolig historia med Balazs verkligen. Han la ner så sent som 2014. Han spelade knappt det året och inte mycket fungerade. Han spelade ett gäng futures och gick som bäst till kvarten. Det fick vara nog, vilket egentligen är helt rätt. Det skulle man vilja berätta för en del svenska spelare som försökt lite för länge genom åren. De har blivit färre på senare år, vilket är bra för killarnas skull. Att nöta på några år för mycket utan att det finns några som helst utsikter att komma någonstans, det drar liksom bara ut på det ofrånkomliga och gör det kanske svårare att hitta på något annat när man väl lägger av också. Att Balazs la av 2014 som situationen var då, helt rätt skulle jag säga.

Han spelade sen ingenting 2015 men 2016 började han spela igen, och då gick det genast bättre. Han vann det året fler turneringar än han inte vann på futuretouren. Sju titlar, sex turneringar som han inte vann. Även om nivån på futuretouren förstås inte är så bra, det är ändå väldigt svårt att vinna så mycket och gör man det, då ska man verkligen inte ge upp. Vinner man extremt många titlar på ett år på futuretouren, då är man redo för att prova challengertouren.

2017 blandade han futuretouren med challengertouren. Inte riktigt lika dominant i futures, men han tog sig till ett par semifinaler på challengertouren och kvalade även in till atp-turneringen i Umag, den han spelar final i ikväll, och han slog där också Dzumhur i huvudturneringen innan han torskade mot Goffin i en tresetare.

Runt 150 i världen var han som bäst 2017.

2018 då? Ja, futures, challengers, lite blandat. Allmänt medelmåttig. Mellan 150 och 200 i världen på rankingen.

Jag trodde faktiskt han hade lagt av igen i år, men i mars någon gång kom han ut och började spela lite. En kvart på challengertouren, en kvart i den mycket svaga atp:n på hemmaplan i Budapest, och sen nu under sommaren, plötsligt, från ingenstans lite grann, två finaler på challengertouren. Rankad utanför de 200 bästa inför den här veckan, men han kvalade in, har sen haft en otroligt bra lottning men har ändå slagit Krajinovic och Djere, det är inte så tokigt, och plötsligt är han i final här, final på atp-touren som 30-åring utan att ens ha vunnit en titel på challengernivå tidigare. Vilken grej alltså. Om han torskar idag landar han på ett fint personligt rankingrekord runt 140 i världen. Om han vinner studsar han upp nästan 100 placering och lägger sig precis där Elias Ymer ligger, runt 115 i världen. Jag är inte helt säker på att han trodde det när han la av för fem år sen.

Hur går det ikväll då? Man ska veta att Balazs inte är någon vidare bra spelare. Han är rätt snabb, orkar rätt mycket, och bollar hyfsat, men Lajovic är en rätt bra spelare numera och det ska vara total klasskillnad. Men visst vore det kul om Balazs skrällde. Man gillar ju någonstans såna här otippade grejer. Lajovic var i final i Monte Carlo i våras. Overklig skräll så klart. Men han har ingen titel på atp-touren sen tidigare, så vem vet, han kanske kan vara lite nervös.

20:00 Isner-Bublik 1,33-3,75 Bethard

Årets sista gräsmatch. Känns ju lite sorgligt på något vis men kul att grässäsongen numera är lite längre. Nu känns det mer som en riktig säsong än bara några veckor som är insprängda mitt i sommar och det tycker jag är jättebra. Även om den här turneringen, jag vet inte. Det blir liksom lite sådär deppigt sista chansen för grusgubbarna över det hela.

Isner har inte alls imponerat. Han är långt ifrån formen men nivån på startfältet i övrigt har varit så svag att han ändå är här, och det skulle förvåna mig om han inte också vinner.

Jag läste något om att Bublik vunnit nio av sina tio tresetare i år på atp-nivå. Det är lite otroligt, dels för att han är en av de svagaste spelarna på touren men också för att han inte känns som något mentalt monster direkt. Så han får väl försöka ta det här till ett skilje helt enkelt.

Verkar lite stökig, Bublik. Han har varit på gränsen till att bli osams med sina motståndare under veckan och även bråkat lite med den ytterst fåtaliga publiken. Blir intressant att följa framöver om han tänker fortsätta på den inslagna vägen. Vi behöver fler spelare att ogilla.