Slutspelsracet börjar kännas intressant

Det är väl ungefär såhär års som man på allvar börjar hålla koll på hur spelarna ligger på årsrankingen. Dels för att se vilka som kommer nå slutspelet men kanske ännu mer för min del, att se hur rankingen kommer se ut vid säsongens slut.

Här har vi läget just nu.

Känns lite märkligt måste jag säga men det är faktiskt jämnt däruppe i toppen. Om Federer vunnit Wimbledon hade det varit nästan helt jämnt mellan de tre. Nu ryckte Djokovic åt sig ett försprång, men det där kan ändras. Djokovic och Nadal matematiskt klara för slutspelet. Federer är det inte tror jag, men det har aldrig någonsin krävts mer än 5000 poäng för att nå slutspelet och det kommer aldrig göra det heller. Har man 5000 poäng är man alltid topp-5 på rankingen så även om Federer inte tar en poäng till i år kommer han vara topp-5 vid årets slut.

Thiem klar, han behöver bara plocka ströpoäng. Han tänker spela på grus de närmaste två veckorna och högst troligt att han plockar med sig 750 poäng från Hamburg och Kitzbuhl. Om han gör det kan han också räkna in en plats bland de fem första på rankingen vid årets slut.

Tsitsipas har fått med sig ruskigt mycket poäng hittills under säsongen och det ska vara en stark period han har kvar också så han lär aldrig missa slutspelet.

De där fem skulle jag säga är klara. Thiem och Tsitsipas måste skada sig för att inte gå till slutspelet. Normalt sett är man topp-8 på rankingen om man har 3000 poäng dessutom så nej, de missar aldrig.

Men sen är det vidöppet. Nishikori, Bautista och Medvedev ligger bra till, men de är ändå inte mer än tre spelare i mängden när det gäller kampen om de sista platserna.

Fognini har kanske haft sin goda period för den här säsongen, och han lär knappast klättra under årets sista del.

Zverev ska ju göra det, och trots en usel säsong har han bara 300 poäng upp till en slutspelsplats. Hemmaplan för honom den här veckan i Hamburg. Blir intressant att följa.

Felix och Berrettini har utan tvekan alla chanser, 500 poäng bakom, det är en del men gör de bra resultat i ett par mastersturneringar exempelvis är de ikapp.

Pella ska inte räcka till nu när det blir hardcourt.

Isner har sin överlägset bästa period på året kvar så han ligger bra till.

Monfils, Goffin, Wawrinka, mycket bra spelare så klart. Någon av dem kanske har en chans att nå slutspelet men knappast mer än så.

Raonic måste vara skadefri men är han det, då är chansen där.

Schwartzman och Coric, nja, jobbig kombination av att de inte är tillräckligt bra och dessutom en bit efter.

Egentligen bara Khachanov som skulle kunna ha en chans men det kommer krävas mycket. Han har inte 1000 poäng i år men måste ändå ta ikapp ungefär så mycket. Blir svårt det. Så nej, det är spelarna som ligger däruppe som kommer nå slutspelet.

Så, vad tror jag då? Hur kommer slutspelsuppställningen se ut?

1, Djokovic

2, Nadal

3, Federer

4, Thiem

5, Tsitsipas

6, Nishikori

7, Zverev

8, Isner

Känns tråkigt att puffa ut Medvedev men jag vet hur det blir i mastersturneringarna som är kvar, Isner kommer gå långt i någon av dem och då är han plötsligt nästan ikapp.