Topp-100-häng för Ymrarna

Den här veckan kan det hända. Eller nästa vecka egentligen när den nya rankingen kommer. Men i så fall måste resultatet ske den här veckan.

Båda bröderna Ymer spelar den här veckans challengern i Tammerfors. Liten challenger men märkligt nog trots det ett rätt starkt startfält i år.

Allt är relativt dock, ett knippe av de lite starkare spelarna har försvunnit och när bröderna båda hade en riktigt bra lottning redan på förhand, det börjar öppna upp sig och känns rätt troligt att de kommer mötas i semifinal på lördag. Om de går dit kommer vinnaren av dem sen trolige vara favorit i finalen, starkare än så är inte fältet, det som är kvar av det idag torsdag, och faktum är att om Elias skulle vinna, då ser det ut som att vi nästa vecka har en svensk spelare rankad topp-100 i världen.

Lite av en magisk gräns det. Inte bara själva siffran, att man är bland de 100 bästa, men det är också vad som krävs för att komma in i Grand Slam-turneringarna utan kval, och man kan också räkna med att komma in i nästan alla 250-turneringar utan kval. Kort sagt, om man är topp-100 i världen behöver man inte spela på challengertouren längre om man inte vill.

Elias landar på 564 poäng om han vinner. Spelar som är rankad på plats 100 just idag, Jaziri, har 557 poäng och är utslagen den här veckan. Majchrzak, om är 99:a på 559 poäng är också utslagen den här veckan och Schnur, 98:a på 561 poäng spelar inte den här veckan. Det ser inte ut som att tre andra spelare kan ta tillräckligt med poäng för att komma över 564 till på måndag så om Elias vinner i Tammerfors, då ska han vara precis innanför strecket till nästa vecka.

Mikael, som är bättre och en kanske lite mer trolig vinnare den här veckan, kommer garanterat bli topp-100 inom någon månad. Det är en tidsfråga. Men just den här veckan har han inte chansen. Han kan som bäst nå 527 poäng och i så fall landa som bäst på 107:e plats.

De spelar sina åttondelsfinaler idag och är jättefavoriter i sina matcher. Vid vinst möter Mikael imorgon Krstin, som är högst medelmåttig. Jag kan inte tänka mig att han förlorar där. Elias möter i så fall Rola som Mikael krossade i Franska Öppna. Lite större risk för förlust där, men ändå en bra lottning. Vinst där och de möts alltså i semi på lördag. Första gången de möts på challengertouren i så fall. På futuretouren har Elias däremot 2-0 på Mikael, 2014 och 2015.